Sinavlarda Kamerayla Kayit Devri

ÖSYM Baskani Ali Demir, 2013`teki sinavlarda tüm salonlarda kamerayla kayit yapmayi hedeflediklerini bildirdi.

Sinavlarda Kamerayla Kayit Devri

Demir, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, milletvekillerinin elestiri ve sorularini cevaplandirdi. Son on yilda 9 milyon 645 bin 954 adayin, 500 bin salonda sinava alindigi ifade eden Demir, bu salonlarda 1 milyon 351 bin kisinin görev yaptigini söyledi.
ÖSYM'nin toplum için önemli bir kurum oldugunu vurgulayan Demir, ''Böylesine hayati öneme sahip bir kurumun eksik ve yanlis bilgilerle yipratilmasini dogru bulmuyorum'' dedi.
Geçen yil yapilan YGS'de 4 adayin cevap kagidi olmadigi halde puan aldigi iddiasinin tamamen gerçek disi oldugunu ifade eden Demir, bu sinavda 4 adayin cevap kagidinin kuruma ulasmadigini ancak adaylarin es deger sinava alindigini ve aldiklari puanlarla degerlendirmelerinin yapildigini anlatti. Demir, bu sinavda hiçbir adaya hak etmedigi bir puanin verilmedigini söyledi.
Farkli soru kitapçigi uygulamasina geçildigini de animsatan Demir, bu sayede sinav ticaretinin tamamen ortadan kaldirildigini kaydetti.
Demir, sinavlarda salon içerisinde toplu kopya girisimleri olduguna da dikkati çekerek, ''Bunu engellemek için de 2012 yilindaki rastgele seçilmis 5 bin salonda kamerayla kayit yapilmaya baslanmistir. Hedefimiz 2013'te tüm salonlarda kamerayla kayit yapmak ve böylece sinavin tamamiyla seffaf bir sekilde gerçeklesmesini saglamaktir'' dedi.
Seffafligi saglamanin diger yolunun da adaylarin cevap kagidini görebilmesi, puanini hesap edebilmesi ve kendisine hiçbir haksizlik yapilmadan emin bir sekilde sinav sonucunu kabullenmesi oldugunun altini çizen Demir, söyle devam etti:
''Sadece sinavin güvenligi, hak ve adalet ölçüsünde yapilmasi degil, ÖSYM olarak yeni sinav sekilleri de gelistirmek zorundayiz. Buna bir örnek, dünyada ilk olarak yaptigimiz özürlü memur seçme sinavidir. Vatandaslar sorunsuz bir sekilde sinava alinmis ve hiçbir problem olmadan yerlestirmeleri hak ettikleri sekilde yapilmistir.
Göreve gelmemize neden olan 2010 KPSS konusunda savcilik sorusturmasi devam etmektedir. Umarim en kisa zamanda sonuçlanir ve olayin failleri cezalandirilir. Ben de merakla bekliyorum.
Öte yandan her sinav sonrasinda gerek basinda gerekse bize ihbar olarak gelen tüm durumlar degerlendirilmekte ve bir ihmal varsa gerekenler yapilmaktadir.
2012 KPSS'de hem sizma hem de sorularin çalindigi iddiasi tamamen asilsizdir. Çok teknik incelemelerle böyle bir sizmanin olmadigina emin oldugumuz için devam ettik ve sonuçlarimizi açikladik.''
Demir, ÖSYM olarak hedeflerini, ''bugüne kadar olusturulmamis soru bankasini bir an önce olusturmak, elektronik sinava hazirlanmak, nitelikli sinav planlarini yapmak, açik uçlu sinavlar yapabilmek, degerlendirmeyi bilimsel ortamlarda yapmak ve en kisa zamanda sonuçlari açiklamak'' olarak siraladi. Demir, ''Bütün bunlarda temel vizyonumuz herkesin kendi sinav sonucunu kendisinin hesap edebildigi adil bir sinav sistemini Türkiye'ye kazandirmaktir'' dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284