TÜBITAK’tan KMÜ’lü Akademisyenlerin Projelerine Destek

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ögretim üyeleri Doç. Dr. Abdullah Kaya, Yrd. Doç. Dr. Özlem Sönmezoglu, Yrd. Doç. Dr. Savas Sönmezoglu ve Yrd. Doç. Dr. Aytaç Kocabas’in projeleri Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) tarafindan kabul edildi.

TÜBITAK’tan KMÜ’lü Akademisyenlerin Projelerine Destek

Proje yürütücülügünü Kamil Özdag Fakültesi Biyoloji Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Kaya’nin yaptigi “Gaziantep Yöresinde Yetisen Makro mantarlarin Belirlenmesi” baslikli projede Gaziantep’te dogal olarak yetisen makro mantarlar tespit edilerek yöredeki makro mantar biyo çesitliligini açiga çikarilmasi amaçlaniyor. Projeleri sayesinde Türkiye’nin makro mantarlarinin veritabani çalismalarina katki saglayacaklarini söyleyen Doç. Dr. Abdullah Kaya “Proje ile yüksek lisans ögrencilerinin burslu olarak istihdami ve ülkemizin biyo çesitliligi üzerinde çalisan bilim insanlarina yenilerinin katilimi gerçeklesecektir.” diye konustu.
Kamil Özdag Fakültesi Biyoloji Bölümü ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sönmezoglu’nun  “Bazi Makarnalik Bugday Ileri Islah Hatlarinin Markör Destekli Kalite Islahi” baslikli projesi ile üniversite, sanayi sektörüne katki sunmus olacak. Projenin amacini “Protein kalitesi iyilestirilen bazi ileri makarnalik bugday geri melez islah hatlarinin lipoksijenaz enzim aktivitelerinin düsürülmesi, protein oranlarinin artirilmasi ve mikro besin elementi içeriklerinin yükseltilmesi” seklinde tanimlayan Özlem Sönmezoglu projesini su sekilde degerlendirdi: ”Proje sonunda gelistirilecek yeni çesit adaylari, makarna sanayimizin ihtiyaci olan kaliteli bugdaylarin üretimine ve böylece makarnalik bugday üretimi yapan çiftçilerimizin ekonomik olarak daha iyi olanaklara kavusmasina olumlu etkilerde bulunulacaktir. Ayrica bu proje ile üniversitemizin mevcut imkanlari etkin bir sekilde kullanilarak genç bilim insanlarina modern teknikler ögretilmis ve yeni arastirma ufuklari açilmis olacaktir.”
Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisligi ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Savas Sönmezoglu’nun  “Sol-Jel Yöntemiyle CIGST (CuInGaSeTe) Yariiletken Ince Filmlerinin Büyütülmesi, Karakterizasyonu ve Günes Pili Uygulamalarinin Incelenmesi” adli projesi de TÜBITAK tarafindan desteklenen projeler arasinda yer aldi. Sönmezoglu projenin amacinin; ince film teknolojisinde en çok kullanilan malzemelerden CIGST (CuInGaSeTe)  yariiletken ince filmlerin ilk defa arastirma gruplari tarafindan vakum ve yüksek sicaklik gerektirmeyen sol-jel yöntemiyle büyütülerek, CIGST yariiletken ince film esasli heteroeklem günes pilleri üretilmesi oldugunu söyledi.
Sönmezoglu; gerçeklestirdikleri projenin basarili olmasi durumunda temiz ve ucuz enerji elde edilmesinin Türkiye için önemli bir katma deger saglayacagina dikkati çekti. “Projemiz, ülkemizin rekabetçilik düzeyinin ve cazibesinin artirilmasi ile dogal kaynaklarin sürdürülebilirliginin saglanmasi gibi temel konularda da önemlidir. Proje, uluslararasi günes pilleri teknolojisi alaninda ülkemizin öncü konuma gelmesine katki saglayacak niteliktedir.” diye konustu.
Kamil Özdag Fakültesi Biyoloji Bölümü ögretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Kocabas tarafindan yürütülen “Aspergillus terreus ksilanolitik sisteminin batik ve kati kültürde tepki yüzey metodolojisi ile üretim kosullarinin optimizasyonu, bu kültürlerde hücre disi proteinlerinin karsilastirmali proteomik analizi ve ksilanazin kristalizasyonu” baslikli proje, TÜBITAK tarafindan kabul edilen diger bir çalisma. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Kocabas, projenin içerigini söyle açikladi: “Projemiz bir küfün, bitkilerin dis çeperini parçalamak için ürettigi enzimlerin hem dogal ortamlarini hem de endüstriyel üretim kosullarini simüle edecek iki farkli ortamda üretilmesi ve bu ortamlardan elde edilen protein profillerinin karsilastirilmasini kapsiyor.”
Üç yil içinde tamamlanmasi öngörülen projeler kapsaminda TÜBITAK tarafindan yüksek lisans ve doktora ögrencilerine de burs saglanacak. KMÜ’lü akademisyenlerin yürütücülügünü üstlendigi projeler ile hem genç arastirmacilar desteklenmis olacak hem de üniversite bünyesindeki bilimsel yayinlarin sayisi artacak.
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen projelerin TÜBITAK tarafindan kabul edilmesiyle ilgili olarak yaptigi açiklamada; KMÜ’nün girisimci ve yenilikçi bir üniversite olabilme sürecinde bu tarz bilimsel çalismalarin önemli oldugunu söyledi. Gökmen; Karaman’in özellikle gida sanayindeki gelismisliginin üniversite bünyesinde yapilacak yenilikçi projelerle desteklenmesinin büyük faydalar saglayacagini belirtti ve sözlerini söyle noktaladi: “Üniversitemiz yeni kurulmus bir üniversitenin karsilastigi bir takim eksiklikleri yasamasina ragmen, bilimsel alt yapi zenginligi sayesinde büyük asamalar kaydetmektedir. Bilimsel çalismalarin sonuçlarinin hem bölge hem de ülke ekonomisine katkilari büyük olacaktir.”

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284