TÜSEB Tarafından Desteklenen İlk Proje

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Azak’ın yürütücüsü olduğu ‘Onkofetal Bir Biyobelirteç Olan ROR1 Proteinini Yüksek Duyarlıkta Tayin Edebilen Yeni Nesil MWCNT-Ppy/AuNP Bazlı Özgün Elektrokimyasal İmmunosensör Dizaynı’ konulu proje Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından KMÜ bünyesinde desteklenen ilk proje olma özelliği taşımaktadır.

TÜSEB Tarafından Desteklenen İlk Proje

TÜSEB Projenin yürütücülüğünü yapan KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Hacer Azak, kanser tedavisinde kullanılması amaçlanan çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada “Proje sayesinde Kronik Lenfositer Lösemi (KLL) hastalarında kötü prognoz belirteci olan ROR1 proteinini hızlı, sensitif, düşük tespit sınırı (LOD) ile pratik ve ucuz bir şekilde serumda ölçebilen bir immünosensördizayn edilecektir. Günümüzde KLL hastaları için bir biyobelirteç olan ROR1 proteinin tespiti için kullanılan yöntemlerin çoğu maliyetinin yüksek olması, pahalı cihazlara ihtiyaç duyulması, uzun zaman alması, bazılarının sensitivite ve spesifitesinin düşük olması, yöntemlerin uygulanmasında yetişmiş eleman gereksiniminin olması gibi dezavantajlara sahiptir. Projemizde spesifik biyobelirteçler ile geliştireceğimiz sensör sistemlerinin avantajı ise yüksek hassasiyette ve hızlı ölçümler gerçekleştirebilen, pahalı olmayan metotlar olmasıdır. Antijen-antikor etkileşmesi temeline dayanan elektrokimyasal yöntemler kullanılarak düşük maliyet, hızlı cevap ve yüksek hassasiyet sebebiyle avantajlara sahip yeni immunosensor sistemler oluşturulacaktır.“ ifadelerini kullandı.

Projenin ülkemiz açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Hacer Azak, çalışmada Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi ile KTO Karatay Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinin de yer alacağını belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284