UNİKOP Rektörleri Kırşehir’de Buluştu

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Ahilik Haftası kapsamında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen UNİKOP Rektörler Buluşması ve UNİKOP Üst Kurul Toplantısına katıldı.

UNİKOP Rektörleri Kırşehir’de Buluştu

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya'nın davetiyle gerçekleştirilen toplantıya Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Zekeriya Mızrak ve KOP Başkan Vekili Halil İbrahim Tongur katıldı. 
Ağalar Konağı Kültür Evinde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, KOP Bölgesi Üniversiteleri ile uyumlu bir sinerji yakaladıklarını ancak pandemi nedeniyle, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi UNİKOP Dönem Başkanlığında yapılması planlanan bazı çalışmaların ertelendiğini belirtti. Rektör Karakaya “Değerli rektörlerimizle birlikte gün boyunca yapacağımız istişarelerde bu şartlar altında neler yapabileceğimizi konuşacağız. Üst Kurul Toplantısı sonucunda çıkacak kararlar bizim için çok önemli. KOP Bölgesi Üniversiteleri olarak 350 bine yakın öğrencimiz ve 10 bine yakın öğretim elemanımız ile büyük bir birliğiz. Bizim bu birlikle ülkenin geleceğine dair söyleyeceğimiz çok sözlerimiz var. Bugün de burada Anadolu’da insan yetiştirme metodu olan Ahilik ile ilgili olarak sizlerin değerli görüşlerine yer vermek istiyoruz. Ahilik medeniyetimizin önemli bir değeri olup biz buradan Türkiye ve dünyaya ulusal bir mesaj vereceğiz.” dedi. 
Rektör Karakaya’nın ardından bir konuşma yapan Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan ise Genel Müdürlük olarak Ahilik ile ilgili yaptıkları çalışmalara değindi. Programda son olarak Kırşehir Valisi İbrahim Akın söz alarak Ahilik teşkilatının merkezinin Kırşehir olduğuna vurgu yaptı. Vali Akın, Ahilik teşkilatının prensiplerini gelecek nesillere aktarmak ve Ahilik teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran-ı Veli’yi anmak üzere her yıl Ahilik Haftası etkinlikleri düzenlediklerini söyledi. 
Programda UNİKOP Rektörleri de tek tek söz alarak Ahilik hakkında değerlendirmelerde bulundular. Ahi Evran-ı Veli’nin ve Ahilik felsefesinin öneminden bahseden rektörler, yapılabilecek çalışmalar ve Ahiliğin günümüze yansımalarına dair istişarelerde bulundu. 
KOP Başkan Vekili Halil İbrahim Tongur ise Ahilik teşkilatının kalkınmaya olan etkilerine dair açıklamalarda bulunarak Ahiliğin “Çırağı olmadığınız işin ustası olamazsınız.” düsturu ile ortaya çıkan bir teşkilat olduğunu belirtti. Tongur, "KOP Bölgesi de Ahilik açısından bakıldığında birlikteliği ifade ediyor. Hem eğitim açısından hem de birlikte gerçekleştirilebilecek projeler açısından her yıl bir araya gelerek ortak çalışma kültürü ile Ahilik modelini biz de yaşatmaya çalışıyoruz.” dedi. 
Kırşehir'de düzenlenen UNİKOP Rektörler Buluşması ve Üst Kurul Toplantısı, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından hazırlanan Uzaktan Eğitim ve Ahi Yeterliliğe Dayalı Eğitim Portalı'nın tanıtılmasının ardından sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284