Üniversitede Lise Ögrencilerine Sinav Stresiyle Basa Çikma Yollari Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 21-22 Nisan tarihlerinde düzenlenen Tanitim Günlerinde lise ögrencilerine yönelik seminerler verildi. Sinav stresiyle basa çikma, sinav basarisini artirma ve meslek seçimi konularinda gerçeklestirilen seminer programina KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Prof. Dr. Ahmet Yildirim, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Münir Oktay, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel ile Karaman’daki lise ögrencileri katildi.

Üniversitede Lise Ögrencilerine Sinav Stresiyle Basa Çikma Yollari Anlatildi

“Sinav Stresiyle Basa Çikma Yollari”
Saglik Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda gerçeklestirilen egitim seminerlerinin ilki KMÜ Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakimi ve Gençlik Hizmetleri Bölüm Baskani Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçin tarafindan verildi. Sinav kaygisini düzgün bir sekilde yönetebilen ve kontrol altinda tutabilen bireylerin sinavda basariya ulasabileceklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçin, “Kaygi kontrol altina alinarak belli bir düzeyde tutulamazsa strese dönüsür ve basariyi olumsuz yönde etkiler.” dedi.
Kaygisini kontrol altina alan bir ögrencinin, bilgili fakat kaygisini kontrol altina alamayan bir ögrenciye oranla daha basarili olabilecegini söyleyen Hatice Yalçin, ögrencilerin ailelerinin de sinava hazirlik sürecinde kaygiyi arttiracak telkin ve söylemlerden uzak durmalari gerektigini ifade etti.
“Hayatimizin sinavi degil”
Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçin, ögrencilere girecek olduklari sinava belli bir kaygi düzeyiyle ve sürekli çalisarak hazirlanmalari gerektigini hatirlatarak, “Sinava asla hayatinizin sinaviymis gibi bakmayin. Sinav hayatiniz için önemli olabilir fakat sinav sizin gerçek degerinizi ölçmez, bu sinav sizin için ölüm kalim meselesi degil. Bu sekilde düsünmek sinav stresinizi arttirir ve sinavdaki basarinizi olumsuz yönde etkiler.” seklinde konustu.
“Olumsuz düsüncelerden uzak durun”
Sinav kaygisi yasamanin nedenlerine de deginen Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçin, yeterince çalismamak, sinav zamanini iyi yönetememek, çevrenin etkisinde kalmak gibi nedenlerle kayginin üst seviyelere çiktigini belirterek, ögrencilere olumsuz düsüncelerden uzak durmalari konusunda uyarilarda bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Yalçin konusmasina söyle devam etti: “Zihnini yöneten insanlar basarili olacaktir. Olumsuz düsüncelerden uzak durarak olumlu düsünün. Güzel düsünürseniz güzel seylerle karsilasirsiniz. Sinavda sorularla kesinlikle inatlasmayin. Sinav süresini iyi kullanin ve kendinize küçük molalar vererek zihninizi dinlendirin.”
“Basarili olmak için hedef belirleyin”
Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçin’in ardindan konusan Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Terapi ve Rehabilitasyon Bölüm Baskani Ögr. Gör. Mustafa Güler ise sinav basarisini arttirmak ve meslek seçimi konularinda ögrencilere bilgi vererek, “Fizyolojik ve psikolojik olarak iyi hazirlanmak sinav basarisini arttiran en önemli etkenlerdir. Hedeflerinizi belirleyerek çalismak, size daha motive bir sekilde sinava girme sansi taniyacaktir. Bu da sizin hedefe odaklanmanizi ve ona ulasmak için daha basarili olmanizi saglayacaktir. ” dedi.
“Çok çalismak yerine etkili çalisin”
Ögr. Gör. Mustafa Güler, ögrencilere ders programi yaparak çalismalarini hatirlatarak, “Çok çalismak yerine etkili çalisin. Çabuk ögrenen fakat çabuk unutan varliklariz. Unutma problemini ortadan kaldirmak için sürekli tekrar yapmaliyiz. Duyu organlarimizi ne kadar çok kullanirsak ve ögrendiklerimizi ne kadar çok uygulama firsati bulursak unutma riski azaltir, hatirlamayi o derece kolaylastiririz.” tavsiyesinde bulundu.
“Yanlis meslek seçimi 40 yil kaybettirir”
Ögr. Gör. Mustafa Güler, ögrencilere meslek seçerken sevecekleri ve yapabilecekleri meslekleri seçmeleri gerektigini belirterek, “Mesleklerin hepsi degerlidir ve her meslege ihtiyaç vardir. Meslek seçerken hangi meslege uygun olup olmadiginizi belirlememiz gerekiyor. Yanlis tercih bize 1 yil kaybettirir, yanlis okul seçimi 4 yil, yanlis meslek seçimi ise 40 yil kaybettirir.” diye konustu.
Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçin ve Ögr. Gör. Mustafa Güler’in ardindan kürsüye çikan Saglik Yüksekokulu Hemsirelik Bölümü Arastirma Görevlisi Mehtap Çöplü ise hemsirelik bölümü hakkinda bilgiler verdi. Slaytlar esliginde hemsireligin tanimini ve görevlerini anlatan Ars. Gör. Mehtap Çöplü, hemsirelik mesleginde ilerleme sartlari, hemsirelik bölümü mezunlarinin is imkânlari ve KMÜ Saglik Yüksekokulunun egitim ögretim faaliyetleri hakkinda sunum yapti. Ars. Gör. Mehtap Çöplü’nün sunumunun ardindan seminerler sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284