Vali Kahraman: “Yardimlasarak Ve Paylasarak Dünyayi Huzura Kavusturabiliriz”

Ilimiz Valisi Süleyman Kahraman, Karaman Lisesi Ögrenci Pansiyonunda Degerler projesi kapsaminda ögrencilere yardimlasmayi ve yardimlasmanin hayatimizdaki önemini anlatti.

Vali Kahraman: “Yardimlasarak Ve Paylasarak Dünyayi Huzura Kavusturabiliriz”
Vali Kahraman, yardimlasmanin dünyadaki tüm sorunlari ortadan kaldiracak bir duygu olduguna dikkat çekerek, “Geçtigimiz günlerde bir baska okulumuzda sevgi üzerine bir dersimiz olmustu. Bugün sizlerle bu ayin degeri olan yardimlasma konusunda konusacagiz. Bir düsünür sevgiden sonra insanligin en önemli, en güzel fiili, isi yardimlasmadir, diyor. Çünkü herkesin yardimlastigi yerde isler yarim kalmaz. Ve hem sevgi hem de yardimlasma duygusu insanlarin hem bu dünyasini hem de ebedî âlemini huzura kavusturacak duygular” dedi.
Vali Kahraman dersin devaminda toplum olarak yasamanin belli bir sorumluluk gerektigini belirtti. Vali Kahraman konusmasinda su ifadelere yer verdi: “Toplumda tek basimiza yasamiyoruz ve yasayamayiz. Bir toplumun üyesi olmak belli sorumluluklari da beraberinde getiriyor. Biz birbirimize yardim ettigimiz kadar, birbirimizle paylastigimiz kadar insaniz ve degerliyiz. Yardimlasmak ve paylasmak duygularini da sadece maddî degerler konusunda düsünmeyelim. Ekmegimizi, suyumuzu paylastigimiz gibi acilarimizi ve sevinçlerimizi de paylasmaliyiz. Çünkü birlikte çekilen acilarin izdirabi elbette ki daha az olacaktir. Peki, acilar nasil paylasilir? Hiç kimse kimsenin yerine elbette aci çekemez; ama o aciyi dindirmek için gayret edebilir. Yakin zaman önce Somali için, Pakistan için ve en son Van depreminde milletimiz bunun en güzel örnegini sergiledi.   Bir atasözümüz var, diyor ki ecdadimiz “ekmegin yalniz yiyen, yükünü disiyle kaldirir.” Gerçekten de öyledir ekmegini yalniz yiyen felaket aninda da yalniz kalabilir. Biz yardimlasmayi-paylasmayi her seyin önünde tutan bir medeniyetin mensubuyuz. Bunun için de yardimlasmayi bir görev kabul etmeliyiz. Nasil ki çaresiz animizda yardim bekliyorsak bizde baskalarina çaresiz kaldiklari an yardim etmeliyiz. Insanlar bir bedenin parçalari gibidir. Bir ayagimiz saglam olsa digeri olmasa kosmamiza, yürümemize imkân var mi? Elbette ki mümkün degil. Insanligin bir kismi aci çekerken bir kismi sefa içinde yasiyorsa sadece aci çeken degil, sefa içinde yasayan da topallayacaktir.”
Ögrencilere en büyük yoksullugun, yoksulluk korkusuyla paylasmaktan-yardimlasmaktan kaçmak oldugunu anlatan Vali Kahraman, “Yardim etmek onurlu bir is. En büyük yoksulluk, en büyük ihtiyaç varligin içinde yokluk korkusuyla yasamaktir. Evde ekmegi oldugu halde aç kalmaktan, su oldugu halde susuz kalmaktan korkmak ve bu korkuyla yasamak en büyük yoksulluk, en aci ihtiyaçtir. Mali çok oldugu halde vermekten korkanin hali budur. Hepimizin arzulari var; ama arzularimiz verdiklerimizin bereketini kaçirmamali. Bunun için de verdigimizi gönülden vermeliyiz. Yardim etme konusunda, paylasma konusunda ihtiyaç sahibini gördügümüz an hiçbir bahanemiz olmamali. Atalarimiz imece günü bulut görmeyene ne mutlu demis. Evet. Öyleleri vardir ki mali-mülkü-imkâni azdir; ama verdigi zaman gönülden verir. Yardim ettigi zaman karsisindakinin yüzünde bir sevinç, bir gülümseme bile beklemez. Çünkü bu duygunun, bu iyiligin karsiligini ancak Allah verir. Bir de yardim ederken ben suna veririm, buna vermem gibi bir ayrima gitmememiz gerekir. Yardim ederken ölçümüz ihtiyaç sahibi olan olmalidir. Bahçedeki agaç çobana meyve verip de bir sarhosa vermemezlik yapmaz. Bahçedeki bir gül bir çocuga kokup da bir ihtiyara kokmamazlik etmez. Biz de verdigimiz zaman bir agaç gibi, bir gül gibi tarafsiz ve cömert olmaliyiz. Yardima ihtiyacini olani bizim görmemiz en güzeli. Eger imkânimiz var ve biz ihtiyaç sahibini görmüyorsak, ayrica kapimizi gelmesini bekliyorsak bu gerçekten üzücü ve aci bir durum. Biz ihtiyaç sahibini kapilarimizda dilenci durumuna düsürmeden yardim etmeli ve imkânlarimizi paylasmaliyiz. Göreceksiniz eger yardimlasirsak, paylasirsak hiçbir isimiz yarim kalmayacaktir. Verdigimiz zaman malimiz da azalmayacaktir. Baskalarinin acilarini paylastigimiz zaman gönlümüz de sevgi, huzur tükenmeyecektir. Tam tersine yardim ettikçe gönüllerimiz daha çok huzur bulur.” dedi.
Vali Kahraman’in kendi hayatindan örnekler vererek anlattigi derste ögrenciler Vali Kahraman’i daha yakindan tanima firsati buldular. Sohbet ortaminda gerçeklesen derste ögrencilerin ilgisini karsiliksiz birakmayan Vali Kahraman ögrencilerle hatira fotografi çektirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284