Yeni Düzenlemeyle Mesleki Eğitim Maaşları Devletten

Mesleki eğitim stajına devlet katkısını da içeren düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden kabul edildi.

Yeni Düzenlemeyle Mesleki Eğitim Maaşları Devletten

Bu düzenlemeyle daha verimli dönemin başladığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Özer, mesleki eğitimin ülkelerin ekonomik kalkınmasında ihtiyaç duyulan insan kaynaklarının yetiştirilmesinde önemli rol oynadığını dile getirdi. Bakanlık olarak mesleki teknik eğitime çok büyük önem verdiklerini söyleyen Bakan Özer mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin haftada 1 gün okula gittikleri 4 gün iş ortamında eğitim aldıkları belirtti.

“Almanya'daki Dual Mesleki Eğitimin Türkiye'deki Karşılığı”

Mesleki eğitim stajına devlet katkısına ilişkin detayları açıklayan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “4 yıllık eğitimi boyunca mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerimiz aylık asgari ücretin 3'te 1'i kadar ücret alıyorlar. Aynı zamanda iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalanıyorlar. Cumhurbaşkanı'mızın da grup konuşmasında açıkladığı gibi 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklikle iki önemli iyileştirme sağlandı. Bunların biri mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerin her ay almış oldukları asgari ücretin 3'te 1'ini artık devlet üzerine aldı. Yani işveren üzerindeki yükü kaldırmış oldu. Dolayısıyla işveren için mesleki eğitim merkezlerinden işletmelerine öğrenci almaları ve onların eğitimine katkıda bulunmaları çok cazip hâle geldi. Diğer taraftan 3'üncü yılın sonunda kalfa olan öğrencilerimiz de 4'üncü yıla yani son sınıfa devam ederken artık asgari ücretin 3'te 1'i kadar değil, asgari ücretin yarısı kadar ücret alabilecekler. Asgari ücrette bu sene yapılan iyileştirmeyi göz önüne aldığınızda yani 4 bin 250 liralık bir orandan bahsettiğimiz zaman kalfalığa 2 bin 125 TL civarı bir ücret ve lise birden itibaren mesleki eğitime devam eden öğrencilerimiz de 1400 TL civarında bir ücret almış olacaklar” diye konuştu.

Mesleki eğitim merkezlerine kaydolabilmek için yaş sınırlaması olmadığını vurgulayan Bakan Özer “Ortaokul mezunu olmak yeterli. Dolayısıyla Türkiye'deki şikayet edilen genç işsizlik oranlarının azaltılmasında mesleki eğitim merkezleri çok aktif olacak. Artık işverenin de 'Aradığım elemanı bulamıyorum' mazereti ortadan kalkmış olacak çünkü mesleki eğitim merkezi üzerindeki eğitimde işveren üzerinde hiçbir maddi yük olmayacak, devlet tamamını üstlenmiş olacak” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284