YGS`ye Basvurular Yarin Basliyor

Üniversiteye giristeki birinci asama olan Yüksekögretime Geçis Sinavi`na (YGS) basvurular, yarin baslayacak.

 YGS`ye Basvurular Yarin Basliyor

ÖSYM'nin internet sitesinde yayimlanan Ögrenci Seçme ve Yerlestirme Sistemi (ÖSYS) kilavuzuna göre, ÖSYS'nin ilk sinavi olan YGS'ye basvurular 2-15 Ocak, Lisans Yerlestirme Sinavlarina (LYS) basvurular ise 22-29 Nisan tarihleri arasinda yapilacak.
2013-ÖSYS Kilavuzu ile aday basvuru formuna ÖSYM'nin ''//www.osym.gov.tr'' adresinden ulasabilecek adaylar, dagitimi ve satisi yapilmayacak kilavuzun örnegini basvuru merkezlerinde inceleyebilecek.
Bu yil adaylara ortaögretimde zorunlu ders olan din kültürü ve ahlak bilgisinden YGS'de 5 ve LYS-4'te ise 8 soru yöneltilecek. Kilavuza göre, adaylara YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, cografyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisinden 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru sorulacak.
LYS'de ise adaylara matematik sinavinda (LYS-1) matematikten 50, geometriden 30; fen bilimleri sinavinda (LYS-2) fizikten 30, kimyadan 30, biyolojiden 30, edebiyat-cografya sinavinda (LYS-3) Türk dili ve edebiyatindan 56, cografya-1'den 24, sosyal bilimler sinavinda (LYS-4) tarihten 44, cografya-2'den 14, felsefe, psikoloji, sosyoloji, mantik ve din kültürü ve ahlak bilgisinden 8'er soru yöneltilecek.
Yabanci dil sinavinda da adaylara (LYS-5) sözcük bilgisi ve dil bilgisinden 20, çeviriden 12, okudugunu anlamadan 48 soru sorulacak.
Kimler basvurabilecek
ÖSYS'ye, sinavsiz geçis dahil 2012-2013 ögretim yilinda ortaögretim kurumlarinin (lise veya dengi okullar, açikögretim lisesi) son sinifinda okuyan ögrenciler, ortaögretim kurumlarinin son siniflarinda beklemeli durumda bulunanlar, ortaögretim kurumlarini bitirmis olanlar, ortaögretimlerini yabanci ülkelerden yapanlardan durumlari bu belirtilenlere uyanlar basvurabilecek.
YGS'ye girmeden sadece sinavsiz geçis hakkindan yararlanmak isteyen adaylar da basvurularini bu kilavuzda belirtildigi sekilde yapmak zorundalar.

Durumlari bu sartlara uyan yabanci uyruklu veya hiçbir devletin uyrugunda olmayan adaylar da ÖSYS'ye basvurabilecek. Ancak bu adaylar ÖSYS yüksekögretim programlari tercih süresinin son gününe kadar TC uyruguna geçmedikleri takdirde, 2013-ÖSYS Yüksekögretim Programlari ve Kontenjanlari Kilavuzu'nda yer alacak yüksekögretim kontenjanlarina yerlestirilemeyecek.
Dogumla Türk vatandasi olup da çikma izni almak suretiyle Türk vatandasligini kaybedenlerin 5203 sayili Kanun ve Türk Vatandasligi Kanunu ile sakli tutulan haklarin kullanilmasina iliskin belge sahibi olmalari durumunda, ÖSYS'ye basvurabilecek. Bu adaylar, kontenjan kilavuzunda yer alacak yüksekögretim programlarina yerlesme hakki kazanmalari durumunda yerlestirilecek.
Meslek yüksekokullari ve açikögretim ön lisans programlarina sinavsiz geçis hakki olan adaylarin haricinde, tüm yüksekögretim programlarina girmek isteyenlerin 2013-YGS'ye girme zorunlulugu bulunuyor.
Basvuru, ücret yatirilmadan yapilmayacak
Ortaögretim kurumu müdürlükleri ve ÖSYM sinav merkezi koordinatörlükleri basvuru merkezi olarak görev yapacak. Ancak ayni adreste birden çok ortaögretim okulunun bulundugu durumlarda, bu okullarin hepsine hizmet veren bir basvuru merkezi bulunacak. Basvuru merkezlerinin adresleri basvuru tarihlerinde ÖSYM'nin internet sitesinde yer alacak.
Henüz mezun olmamis, son sinif düzeyindeki adaylar basvurularini okullarinin bagli oldugu basvuru merkezine yapacaklar ancak burasi çalisir durumda degilse okul müdürü, adaylari bir basvuru merkezine yönlendirecek.
Mezunlardan, 2011 ve 2012-ÖSYS'nin her ikisine de basvurmayanlar, 2011 veya 2012-ÖSYS basvurularindan en az birini bir basvuru merkezi araciligiyla yapmayanlar, 2011 veya 2012-ÖSYS'ye basvurup son basvurusuna göre ögrenim bilgilerinin 12-18. alanlarinda degisiklik olanlar, basvurularini istedikleri basvuru merkezine yapabilecek.
Mezun adaylardan 2011 veya 2012 ÖSYS'ye bir basvuru merkezi araciligiyla basvuran ve ögrenim bilgilerinin 12-18. alanlarda degisiklik olmayanlar, basvurularini bireysel internet araciligiyla yapabilecekleri gibi diledikleri bir basvuru merkezi araciligiyla yapabilecek.
Basvurusunu bir basvuru merkezinde yapmasi gereken adaylardan, basvurularin yapilabilecegi tarihler arasinda sürekli zorunlu askerlik görevini yerine getiren, yurt disinda bulunan, sürekli ve agir hastalik ya da tutukluluk, hükümlülük gibi nedenlerle basvuru merkezine gitmesi mümkün olmayan adaylar, durumlarinin belgelemek sartiyla basvurularini posta yoluyla yapacak.
Basvurusunu bir basvuru merkezinden yapan adaylarin Aday Basvuru Formu'nu doldurmasi gerekiyor. Son sinif düzeyindeki adaylar bu formu doldurduktan sonra okuduklari okulun bir yetkilisine onaylatacak.
Basvuru islemini yaptiracak adayin, basvuru merkezine gelmeden önce sinav ya da sinavsiz geçis ücretini bankaya yatirdiktan sonra kilavuzda belirtildigi sekilde basvurusunu tamamlamasi gerekiyor.
Istanbul'u sinav merkezi olarak seçeceklere uyari
YGS'de sadece sinavsiz geçise basvuran adaylar, sinav merkezi tercihinde bulunmayacak. Sinav merkezi tercih alanina adayin okulunun bulundugu veya adresinde yer alan merkez, sinav merkezi olarak yazilacak.
Tercih olarak seçilebilecek sinav merkezleri de sistem tarafindan, adayin okulunun bulundugu veya adresinde yer alan merkeze en yakin sinav merkezlerinden biri olarak sinirlandirildi. Adaylar tercih alanina sadece sistemce izin verilen sinav merkezlerinden biri yazilabilecek.
Istanbul'da sinava girmek isteyen aday sayisinin Istanbul'daki binalarin kapasitesinden çok fazla olacagi öngörüsüyle Istanbul'da sinava girme tercihlerine bazi sinirlamalar getirildi. Buna göre, adres ili ve okul ilinin ikisi de Istanbul olan adaylar, Istanbul'daki bölgelerden istediklerini, sinav merkezi olarak birinci ve ikinci tercihlerinde gösterebilecek. Adres ili ve okul ilinden yalniz biri Istanbul olan adaylar, sinav merkezi tercihlerinden sadece birini Istanbul'daki bölgelerden yapabilecek. Adres ili ve okul ilinin ikisi de Istanbul olmayan adaylar Istanbul'da sinava girme tercihi yapamayacak.
Sinava yurt içinden basvuranlar, YGS'ye girerlerse 40 lira, sinavsiz geçisi tercih ederlerse 10 lirayi, kilavuzda belirtilen bankalara elden ya da internet araciligiyla yatirabilecek.
OBP'de yeni hesaplama
Bu yil Ortaögretim Basari Puani'nin (OBP) hesaplanmasinda yapilan degisiklige göre, yerlestirme puanlarinin hesaplanmasinda adaylarin okul müdürlüklerinden elektronik ortamda ÖSYM'ye bildirilen diploma notlari kullanilacak. Ortaögretim bitirme notlari, 5 ile çarpilarak OBP'ye dönüstürülecek. Böylece 50 olan en düsük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacak.
50'nin altinda olan diploma notlari 50 olarak degerlendirilecek. OBP'nin hesaplanmasinda Türkiye geneli dikkate alinacak.
140'in altinda puan alanlar için Y-YGS hesaplanmayacak
YGS, 24 Mart 2013 Pazar günü tek oturumda yapilacak. Saat 10.00'da baslayacak sinav, 160 dakika sürecek. Kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giris islemlerinin zamaninda yapilabilmesi için adaylarin sinava girecekleri binanin kapisinda en geç saat 09.00'da hazir bulunmalari gerekiyor.
YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adaylarin; YGS puanlariyla bir yüksekögretim programini tercih etme (sinavsiz geçis hakki olanlar hariç) ve LYS'lere girme haklari bulunmuyor. YGS puanlarindan 140'in altinda olanlar için ilgili yerlestirme puani (Y-YGS) hesaplanmayacak.
YGS'de 140 ve 180 arasinda puan alanlar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programlariyla açik ögretim programlarini tercih edebilecek. YGS puanlarindan en az biri 180 ve daha fazla olanlar, LYS'lere girme hakki kazanacak.
Sinavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programlari ile açik ögretim programlarini hem de YGS puani ile ögrenci alan lisans programlarini tercih edebilecek.
Özel yetenek sinaviyla ögrenci alan yüksekögretim programlarina basvurabilmek için de YGS puanlarindan en az birinin 140 ve üzeri olmasi gerekiyor. YGS sonuçlari ''//sonuc.osym.gov.tr'' internet adresinden ögrenilebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284