1 Milyon 457 Bin Sefer Ihracat Için Yapildi

Geçen yil 152 milyar dolara ulasan ihracatin tasinmasi için karayolunda 1 milyon 457 bin sefer düzenlendi.

1 Milyon 457 Bin Sefer Ihracat Için Yapildi

Türk araçlariyla 2012 yilinda gerçeklesen ihraç tasimalari için önceki yila göre yüzde 1 azalmayla 1 milyon 182 bin sefer gerçeklestirilirken, yabanci araçlarin Türkiye'den gerçeklestirdigi ihracat tasimalari yüzde 7 oraninda artarak yaklasik 275 bin sefere ulasti.
Uluslararasi Nakliyeciler Dernegi (UND) tarafindan Gümrük ve Ticaret Bakanligi'ndan ve ilgili sinir kapilarindan elde edilen verilerle olusturulan Karayoluyla Uluslararasi Esya Tasimaciligi Sektörünün 2012 Yili Degerlendirme Raporu'na göre, geçen yil Türkiye'den gerçeklestirilen toplam ihracat tasimalari için önceki yila kiyasla yüzde 0,8'lik azalmayla 1 milyon 457 bin 562 sefer yapildi.
Türk araçlariyla 25 kara ve ro-ro sinir kapisindan 2012 yilinda gerçeklesen ihraç tasimalari için önceki yila göre yüzde 1 gerilemeyle 1 milyon 182 bin 684 sefer gerçeklestirildi. Yabanci araçlarin Türkiye'den gerçeklestirdigi ihracat tasimalari ise yüzde 7 oraninda artarak toplam 274 bin 874 sefere ulasti.
Özellikle Avrupa ülkelerine yönelik tasimalarda karsi karsiya kalinan kota ve vize gibi maliyet artirici sorunlarin Türk araçlarinin yabanci araçlar karsisinda rekabet gücünü azaltici etkilerini ortaya koyan bu durum ithalat tasimalarinda da görüldü.
Türk araçlari, ithalat tasimalari için 2012 yilinda önceki yila göre yüzde 3 düsüsle 318 bin 165 sefer yaparken, yabanci araçlarin Türkiye'ye yönelik ithalat tasimalari yüzde 1 azalarak 176 bin 475 sefere geriledi.
- Misir'a yönelik tasimalar 100 kat arttiKarayoluyla uluslararasi esya tasimalarinin bölgesel gelisimine bakildiginda ise ocak-aralik 2012 döneminde Türk araçlarinin Avrupa ülkelerine yönelik ihraç tasimalari önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 1 artisla 318 bin 876 sefere çikti.
Suriye sorunu ve kapanan kara sinir kapilarinin etkisiyle Türkiye'nin Ortadogu bölgesine yönelik ihraç tasimalari yüzde 4 düsüsle 662 bin 152 sefere inerken, güçlü ihracat pazarlarindan Rusya-Bagimsiz Devletler Toplulugu (BDT) ülkelerine yönelik ihraç tasimalari da yüzde 6,3 artisla 201 bin 634 sefere ulasti.
Suriye'de yasanan siyasi sorunlarin agirlikli olarak olumsuz etkiledigi Ortadogu tasimalari için Mersin, Tasucu ve Iskenderun'dan hizmete konan yeni ro-ro hatlari bir rahatlama saglarken, geçen yil Misir'a yönelik tasimalarda önceki yila kiyasla yaklasik 100 kat artis kaydedildi.
Irak tasimalarinin tüm ihracat tasimalarindaki payi yüzde 51'i asti
Avrupa'da süregelen ekonomik krizin etkisiyle Türkiye'den bu bölgeye yönelik tasimalarinda yabanci araçlar yüzde 3 azalma, Türk araçlari ise yüzde 1 artis kaydetti. Türk araçlarinin Rusya-BDT ülkelerine yönelik karayolu ve Ro-Ro seferlerinde yüzde 6,3 artis görülürken, yabanci araçlar Türkiye'den bu bölgeye yaptiklari tasimalarinda sefer sayilarini yüzde 31 oraninda artirdi.
Ihracat tasimalarinda Avrupa'da Almanya, Fransa, Italya, Romanya, Ingiltere; Ortadogu'da Irak ve Iran; BDT bölgesinde Nahçivan tasimalari dahil Azerbaycan, Gürcistan ve Türkmenistan ilk siralarda yer aldi. Irak tasimalarinin tüm ihracat tasimalarindaki payi 600 binin üzerindeki seferle yüzde 51'i asti.
Türkiye'ye bos giris yaparak yük alan yabanci araç sayisi yüzde 7 oraninda artti
Yabanci araçlarin Türkiye'den ihracat tasimasi yaptiklari ilk 10 ülke Bulgaristan, Iran, Irak, Gürcistan, KKTC, Rusya, Romanya, Almanya, Ukrayna, Polonya olarak siralandi.
Türkiye'ye bos giris yaparak yük alan yabanci araç sayisi 2012 yilinda önceki yila kiyasla yaklasik yüzde 7 oraninda artarak 127 binin üzerinde gerçeklesti. Türkiye'ye bos girip ihraç yük alan yabanci araçlarda ilk 10 ülke Irak, Bulgaristan, Gürcistan, Iran, KKTC, Moldova, Makedonya, Romanya, Ukrayna ve Suriye oldu.
Türkiye üzerinden yabanci araçlar tarafindan gerçeklestirilen transit tasimalar ise 2011 yilindan 2012 yilina yüzde 1 artarak 51 bin 585'e ulasti. Transit tasimalarda Türkiye'yi tercih eden ülkelerin basinda Gürcistan, Iran, Irak, Italya ve Suriye geldi.
 Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284