1.5 Milyon Isyeri BBG Evi Gibi Izlenecek

Sirketler gelistirilecek yeni bir programla BBG evi gibi izlenecek. Birden fazla isçi çalistiran 1.5 milyon isyeri bir merkezden kontrol edilecek. Is güvenligi uzmani çalistirmayan isyerine 5 bin lira ceza kesilecek.

1.5 Milyon Isyeri BBG Evi Gibi Izlenecek
Türkiye'de faaliyet gösteren bir ve birden fazla isçi çalistiran isletmeler, 1 Ocak 2013’ten itibaren adeta BBG evi gibi izlenecek. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’na bagli Is Sagligi ve Güvenligi Genel Müdürlügü, 1 Ocak’tan itibaren yürürlüge girecek olan ve isletmelere ‘güvenlik uzmani’ ile ‘isyeri hekimi çalistirma zorunlugu getiren yasa için bir program gelistirme karari aldi.
Halen bilisim uzmanlari tarafindan üzerinde çalisilan program ile, Türkiye genelinde 1’den fazla isçi çalistiran yaklasik 1 milyon 500 bin isletmenin, bir merkezden kontrol edilmesini kapsiyor.
Sistem nasil çalisacak?
Olusturulacak olan merkeze SGK’dan ve vergi idarelerinden sirket bilgileri aktarilacak. Is güvenligi uzmani, isyeri hekimi çalistiran veya sirketlerden is güvenligi hizmeti alimi için sözlesme imzalayan isyerlerinin isimlerinin yaninda yesil isik yanacak. Is güvenligi uzmani çalistirmayan isletmelerin isimleri ise kirmizi renkte olacak ve isimlerin yaninda ünlem isaretleri yer alacak. Kirmizi renkli isletmelere, isyeri hekimi ve uzmani çalistirmasi için önce uyari yazisi gönderilecek. Uyariya ragmen güvenlik uzmani çalistirmayan isletmelere ise inceleme için müfettis görevlendirilecek. Müfettisler ise gerekli incelemenin ardindan sirketlere, güvenlik uzmani çalistirmadigi için her ay için 5 bin lira para cezasi verecek.
Is güvenligi uzmanlarina piyango
Sistem ilk asamada, is sagligi ve güvenliginin kontrolü amaciyla kullanilacak. Ilerleyen dönemlerde ise sistemin gelistirilerek, kayit disi istihdam ile mücadele için de kullanilmasi planlaniyor. Buna göre, sirketlerin personelleri ile ilgili tüm gelismeler bu sistem sayesinde izlenecek. Öte yandan is güvenligi yasasi ile birlikte is güvenligi uzmanlarina da adeta piyango vurdu. Is Güvenligi Genel Müdürlügü tarafindan yapilan hesaplamaya göre, gelecek yildan itibaren yaklasik 15 bin is güvenligi uzmanina ve yaklasik bin is güvenligi merkezine ihtiyaç duyulacak. Halen ise is güvenligi uzmani belgesine sahip yaklasik 9 bin kisi bulunuyor. Geri kalan 6 bin uzman için Ekim ayinda ve 2013 yilinin Mayis ayinda iki ayri sinav açilacak.
Kaynak: Haber7

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284