24 Ay Taksit Dönemi Bitiyor

Cari açikla mücadelede sert tedbirler için seçim sonrasini bekleyen hükümetin yeni yol haritasi yavas yavas belli oluyor.

24 Ay Taksit Dönemi Bitiyor

Bugüne kadar munzam karsilik oranlarini artirarak, bankalarin kredi maliyetlerini yukari çekmeye ve harcamalari frenlemeye çalisan ekonomi yönetimi ekstra silahlari da devreye sokacak. Bankalara kredi genislemesinde yüzde 25 sinirina uymalari gerektigini defalarca belirten ekonomi yönetimi, bankalarin cebinden ekstra 1 milyar TL daha kaynak alacak bir formülü gündemine aldi. TMSF araciligiyla bankalardan kesilen sigorta primlerinde artis hedefleniyor. Ancak asil tedbirin harcama tarafinda alinmasi gündemde. Cari açikla mücadele konusunda sert önlemler almaktan kaçinmayacagini belirten hükümet, Hazine Müstesarligi Koordinasyonu'nda tüm kurumlarin katilimiyla bir eylem plani hazirlandi.
Plana göre, Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yeni dönemin de yine en önemli oyuncularindan birisi olacak. BDDK, cari açikla mücadele de daha önce hiç denenmemis bir yol olan kredi karti taksitlerini sinirlamayi da gündemine aldi.
Ekonomide saglanan istikrar sonrasinda kredi karti taksitlerinin 24 aya kadar uzamasi tüketimi patlatinca BDDK'nin bu konuda sinirlama yapmasi gündeme geldi. Kurula yakin kaynaklar, "Taksitlerin yani vadelerin uzamasi tüketicileri de aslinda zora sokuyor. Bu konuda yeni düzenlemeler gündeme gelebilir" bilgisini verdi.
Eylem planina son sekli verilirken taksit sayisinin en fazla 9 ile sinirlandirilmasi gündeme geldi. Ekonomi kurmaylarinin büyük bölümünün de 9 taksit sinirina sicak baktigi, bunun harcamalar üzerinde orta vadede bir baski olusturabileceginin düsünüldügü belirtiliyor. Tartisilan bir diger olasilik ise taksit sinirinin hemen 9'a çekilmemesi ve öncelikle 12 ile sinirlandirilmasi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284