3 Bin TL Maas Var Ama Usta Yok

Dünya da cam sektörünün en önemli ülkelerinden biri olarak kabul edilen Türkiye`de, camcilar 3 bin lira maasa camci ustasi bulmaktan zorlaniyor. Camci ustalari meslek liselerine camcilik bölümünün açilmasini istiyor.

3 Bin TL Maas Var Ama Usta Yok

Yillik 8 milyar Dolarlik is hacmi bulunan camcilik sektörü ara eleman yetersizligi yüzünden her yil yüzde 90 civarinda küçülmektedir. Camcilik sektöründe de yetismis eleman sikintisindan dolayi isletmelerin çogu düsük performans ile çalismaktadir. Camcilik sektörüyle insaat gibi sektörlerin birlikte yürüdügünü belirten Türkmen, bu kaybin büyük bir ekonomik zarara mal olacagini belirtiyor. Bu da her yil sektörü milyonlarca dolar zarara ugratmaktadir. Türkiye cam ustaligi sorununu çözmezse, insaat sektöründe çok ciddi aksamalar olacaktir.
Sorunun çözümü için devletin Milli egitim Bakanligini harekete geçirmesi gerektigini belirten Türkmen, bu isin meslek okullarindan cam bölümü açilarak asilacagini vurguladi. Türkmen, "Kanaatimce bu sorunun çözümü için Milli Egitim Bakanligi bu egitim ve ögretim yilinin ikinci yarisinda behemehâl bir kaç tane meslek lisesini pilot olarak seçerek derhal cam ustaligi ve cam sanati bölümünü açmalidir. Yaklasik 30 yillik cam sektöründe faaliyet gösteren bir isadami olarak bu bölümlerin ögrenci yetistirmesi için egitim konusunda Milli egitime mesleki birikimlerimi büyük bir keyifle sunacagimi belirtirim. Eger Bakanlik böylesi bir egitim tesebbüsünde bulunursa, cam sektöründeki isadamlarinin çogu cani gönülden bu egitime her türlü katkida bulunacaklardir" dedi.
3 bin lira maas
3 bin liralik maasa çalistiracak eleman bulamadiklarini belirten Türkmen,
"Düsünebiliyor musunuz, bugün aylik 3 bin liraya bir cam ustasi bulamiyoruz. Bütün sosyal ve iyilestirme haklarini vermemize ragmen maalesef cum ustasi bulamiyoruz. Sektör çok ciddi anlamda teknik elaman krizi yasiyor. Degisen egitim sistemi Çirakli ve teknik personel açigini arttirmanin ötesinde büyük bir felaket haline getirdi. Cam sanati ve cam ustaligi ile ilgili ortalama bes meslek lisesinde bölüm açilmasi halinde ve her sinifin standart sayida ögrenciden teskil edilmesi durumunda, bu ögrencimiz mezun olmadan is sahibi olacaktir" dedi.
Milli Egitim Bakani Prof. Ömer Dinçer'den ricada bulunan Türkmen, "Lütfen çok acil olarak en az 10 meslek lisesinde egitim ögretimin ikinci yarisinda cam sanati ve ustaligi bölümü açilmasi hayatiyet arz etmektedir. Ve biz cam sanayicileri ve esnaflari olarak Sayin Bakan'a mezun olan ögrencilerimize is garantisi verdigimizi/verecegimizi buradan ilan ediyorum.
Eger cam sektöründe çig gibi büyüyen teknik eleman ihtiyaci giderilmezse, yarin insaat ve taahhüt islerinde çok ciddi yigilmalar ve infialler meydana gelecektir" diyerek durumu degerlendirdi.
Kaynak: Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284