700 Bin Taseron Isçiye 5 Yil Müjdesi

Yasa tasarisina göre alt isverenler tarafindan üstlenilen hizmet sözlesmesi 1 yildan 5 yila çikacak. Taseron isçiler, ek mesai uygulamasindan da yararlanabilecek.

700 Bin Taseron Isçiye 5 Yil Müjdesi
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, yaklasik 700 bin taseron isçisinin merakla bekledigi yeni yasa tasari taslagini büyük ölçüde tamamladi.
Yeni taslakta, alt isverenler tarafindan üstlenilen hizmet alim süresi 1 yildan 5 yila kadar çikarilacak. Bu yöntemle, firmalar 5 yila varan ihaleleri kazanma sansi elde edecekler. Ayni taslakta, taseron isçiler, maaslarini düzenli olarak alacak, ek mesai uygulamasindan yararlanacak ve kadrolu isçilerin yararlandigi tüm haklara sahip olacaklar.
Çalima ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, kamuoyunda taseron isçi olarak bilinen alt isverenlerle ilgili yapilacak düzenlemenin ayrintilarini Star’a anlatti. Halen üzerinde çalisilan düzenleme ile, yaklasik 700 bin taseron iççinin kadrolu isçilerle ayni haklara sahip olacaklarini ifade eden Çelik, taseron sisteminde maaslarin düzenli ödenmesi, yillik izin ve çalisma saatleri konusunda bazi sikintilar oldugunu söyledi. Çelik “Isçiler 8 saat çalismasi gerekirken 12-14 saat çalistiriliyor. Yeni dönemde 8 saatin üzerindeki çalismalar için ek mesai verilmesi zorunlu olacak. Yine, mevcut sistemde taseron isçileri bir yili dolmadan isten çikartildigi veya baska sirket üzerinden çalistirilmaya baslandigi için kidem tazminati ile yillik izin haklarini kullanmiyor. Yapilacak düzenleme ile, taseron isçilerin de yillik 15 gün izin hakki olacak. Kidem tazminatlari ise fon araciligi ile çözülecek” dedi. Çelik, taseronluk sistemine disiplin getirmek için ihalelerin süresinin de uzatilmasini planladiklarini ifade ederek, örnegin halen 1 yil olarak uygulanan hizmet alim süresinin 3 veya 5 yila çikarilmasinin gündemde oldugunu kaydetti. Çelik, bu yöntemle isverenlerin ve isçilerin daha uzun dönemli plan yapmalarina imkan verilecegini vurguladi. Bu yöntemle, taseron isçilere de daha uzun vadeli çalisma ortami olusturulacak. Firmalarin isçilerle yaptigi sözlesmeler de en az 3 veya 5 yillik olacak.
Kaynak: Mynet.Com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284