Akar “Poşet Uygulaması Sadece Marketlerde Gıda Ürünlerinde Geçerli”    

Tüketici Hakları Koruma Derneği Başkanı ve Kent Konseyi Bilinçli Tüketici Meclis Başkanı Ali Akar KGRT kameralarına Tüketici Hakları Koruma Kanunu ve internet alışverişleri bilinci oluşturma konusunda bilgiler verdi.

Akar “Poşet Uygulaması Sadece Marketlerde Gıda Ürünlerinde Geçerli”    

Kurumumuz bünyesinde gerçekleştirilen röportaj dâhilinde tüketicilerin ve üreticilerin yaşadıkları sorunlar ve kendilerine iletilen talepler doğrultusunda insanları bilgilendirmek açısından yapılması gerekenleri dile getiren Akar: “Tüketici Hakları Koruma derneğimizi 2014 yılında kurduk. Vatandaşlarımızı bilinçlendirme konusunda her türlü desteği veriyoruz. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın yürürlüğe koymuş olduğu poşet yasası bizim sorumluluğumuz altında değil. Sadece gıda ürünleri konusunda marketlerde kullanılan ürünlerde geçerlidir. Tüketici hakları koruma derneği olarak bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Ekmek, sebze ve meyve ürünlerinde kullanılan poşetler ücretsiz. Bizim için ayakkabı, konfeksiyon ve diğer ürünlerde poşet fiyatı uygulaması bulunmamakta. Bu süreç barkotlu ürün almak şartıyla marketlerde mart ayına kadar zorunlu bir durum. Tüketici hakları koruma kanununa göre bize gelen talepleri değerlendirdiğimizde, bizim açımızdan sözleşmeler ve uzaktan satışlar sadece ayıplı ürünlerde geçerlidir. Hakem heyeti arkadaşlarımız ile birlikte bize gelen bu talepleri değerlendiriyoruz. Maksimum 6 ay içerisinde tüketicinin taleplerini tarafımızca gerçekleştiriyoruz. Müşterilerimiz bizi aramakta çekinmemelidir. Her vatandaşımızın şikâyet ve taleplerini dinlemeye özen gösteriyoruz. İstedikleri konular dâhilinde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.
Beyaz eşyaya gelen indirimler doğrultusunda ve garanti süreçleri hakkında da bilgiler veren Akar: “Beyaz eşya ve diğer teknolojik ürünler konusunda vatandaşlarımız tedbiri elden bırakmamalıdır. Güvenli olmayan sosyal medya hesaplarından alışveriş yapmamalı ve faturasız ürünleri satın almamalıdır. Beyaz eşyalarda garanti süreleri uygulanmadığı takdirde şikâyette bulunabilirler. Faturası olmayan ürünlerde ise beyaz eşya ürünlerini almamaları gerekiyor. Garanti süresi minimum 3 yıl ve daha fazlası için geçerli olan ürünleri almaları ve kullanmaları gerekir. Tüketici hakem heyeti ile birlikte bu ürünleri değerlendirdiğimizde faturası ve garanti belgesi olmayan ürünlere satıcı tarafından karşılık alamıyoruz. Bu nedenle satışı gerçekleştiren işletmeciden ürün faturasını talep etmeleri gerekiyor. Şikâyet hattına gelen mesajlarda da vatandaşlarımızın en çok faturası ve servis fişi olmayan ürünleri satın aldıkları dikkat çekiyor. Faturalarını alan vatandaşlarımız ürünlerini iade edebilir. Garanti süreçleri içerisinde ürünü aldıktan ilk 6 ay süreyle iadesini isteyebilirler. Aynı zamanda internet alışverişlerini ve sosyal medya hesaplarından aldığımız ürünlerin de faturası olmasına özen göstermeliyiz” şeklinde konuştu. Haber: Merve CEYLAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284