Akaryakit Kaçiranlar Yanacak

Hükümet, yilda 5 milyar liralik kayba neden olan akaryakit kaçakçilarina göz açtirmayacak. Kaçak ürün satan bayilere 1 milyon TL ceza gündemde, 10 numara yagcilara ise hapis geliyor

Akaryakit Kaçiranlar Yanacak

 Ekonomiye 5 milyar TL'lik kayip yasatan kaçak akaryakitla mücadelede yeni dönem basliyor. SABAH akaryakit kaçakçiligini bitirecek yasanin detaylarina ulasti. Akaryakit Kaçakçiligi ile Mücadele Koordinasyon Kurulu Yasa Taslagi'ni Bakanlar Kurulu'nda imzaya açarken yeni yasanin yürürlüge girmesiyle, kaçak akaryakitin satildigi pompa degil, bayi mühürlenecek. Böylece akaryakit kaçakçiligi yapan bayinin faaliyetleri sona erecek. Yasa kaçak akaryakit satanlara çok agir yaptirimlar getiriyor. Dagitim lisansi sahibi dev akaryakit sirketlerine de sorumluluklar yükleniyor. Kaçak akaryakitin nakliyesine bile hapis cezasi öngörülüyor. 10 numara yag kaçakçilarina da hapis cezasi getiren yasadaki diger önlemler ise sunlar:
POMPAYA DEGIL BAYIYE MÜHÜR: Daha önce kaçak tespiti yapilan bayide, akaryakitin satildigi pompa mühürleniyordu. Yeni yasayla kaçak akaryakitin satildigi istasyon mühürlenecek. Ayni suçun iki takvim yili geçmeden ayni kisi tarafindan tekrari halinde ise cezalar iki katina çikacak.
AGIR CEZALAR: Kaçak veya 'marker'siz akaryakit satan bayiye 1 milyon TL'lik para cezasi kesilecek. Lisans almaksizin lisansa tabi faaliyetlerin yapilmasi halinde de ayni ceza uygulanacak. Kaçak akaryakit sattigi tespit edilen bayinin sözlesme yaptigi dagitici lisansi sahipleri hakkinda da 250 bin TL para cezasi kesilecek.
KONTROL SISTEMI SARTI: Dagitici lisansi sahibi akaryakit sirketleri, belirlenen esaslara uygun olarak bayilerinde kaçak akaryakit satisinin yapilmasini önleyen teknolojik yöntemleri de içeren bir denetim sistemi kurmak zorunda olacak.

Marker sahtekârlarina hapis geliyor
Kaçak akaryakit veya sahte ulusal marker elde etme cezalari da oldukça agir. Insaat ruhsatinda yer alan projelere aykiri olarak sabit ya da seyyar tank, düzenek veya ekipman bulunduranlar hakkinda 2 yildan 5 yila kadar hapis ve adlî para cezasi istemiyle dava açilacak. Ayrica ulusal markeri yetkisiz üreten, satisa arz eden, satan, yetkisiz kisilerden satin alan, kabul eden, bunu bilerek nakleden veya bulunduranlar da cezalandirilacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284