Asgari Ücretten Vergi Alinmayacak

Dört parti anlasti, yillardir tartisilan asgari ücretten vergi alinmamasi konusunun hayata geçmesi için adim atildi.

Asgari Ücretten Vergi Alinmayacak
AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin uzlasmasiyla yeni Anayasa 'nin sosyal güvenlik ve adil ücret maddesine 'asgari ücretten vergi alinamaz' maddesi konuldu.
Asgari ücret ten vergi alinmamasi, yeni Anayasa ile hayata geçirilecek. "Sosyal güvenlik ve adil ücret hakki" maddesinin ele alindigi yazim komisyonunda, BDP'nin önerisine AK Parti, CHP ve MHP'nin de destek vermesiyle saglanan sürpriz anlasma ile "asgari ücretten vergi alinmaz" hükmü, yeni anayasa metnine girdi.
TBMM Uzlasma Komisyonu bünyesinde olusturulan ve AK Parti'den Ahmet Iyimaya, CHP'den Süheyl Batum, MHP'den Oktay Öztürk ile BDP'den Sirri Süreyya Önder'in görev yaptigi yazim alt komisyonu dünkü toplantisinda, "Çalisma, sosyal güvenlik ve adil ücret hakki" ile "Devletin Ekonomik ve sosyal görevlerinin siniri" baslikli maddeleri ele aldi.
AK Parti ve MHP'nin devletin ekonomik ve sosyal yükümlülüklerini "ekonomik yeterliligi ölçüsünde" yerine getirmesini öngören mevcut anayasa hükmünün korunmasini istedigi toplantida, CHP ise devletin, egitim, saglik, konut, egitim haklariyla ilgili yükümlülüklerinden mali kaynaklarinin yetersizligini ileri sürerek kaçinamayacaginin açik biçimde madde metnine yazilmasini talep etti. Taraflar arasinda görüs birligi saglanamayinca konuyla ilgili üst komisyonun karar almasi görüsü benimsendi.
"Is güvenligi ve adil ücret hakki" maddesinin görüsülmesi sirasinda ise partiler arasinda sürpiz bir anlasma saglandi. BDP'nin asgari ücretin vergi disi birakilmasi önerisine AK Parti, CHP ve MHP'nin de destek vermesiyle, "asgari ücretten vergi alinmaz" hükmü yeni anayasa metnine girdi. Komisyonda, "Herkes çalisma, dinlenme, insan onur ve haysiyetine uygun yasam sürdürmesini saglayacak düzeyde bir adil ücret hakkina sahiptir. Hiçkimse yasina ve gücüne aykiri iste çalistirilamaz. Devlet, çalisanlarin yaptiklari ise uygun adil bir ücret elde etmek, sosyal yardimlardan yararlanmak, yasam düzeyini yükseltmek ve çalisanlari ve issizleri korumak, issizligi önlemeye elverisli bir ekonomik ortam yaratmak, is güvenligini korumak için gerekli tedbirleri alir. Asgari ücretin tespitinde çalisanlarin geçim sartlari ile ekonomik durumu gözönünde bulundurulur. Asgari ücretten vergi alinamaz" fikralari üzerinde mutabakat saglandi.
Para kime kalacak?
Brüt asgari ücret 940.50 lira, neti 739.79 lira. Asgari ücrette 200.71 liralik kesinti yapiliyor. Kaldirilacak vergi tutari 125 liraya denk geliyor. Peki bu kime yarayacak? 125 lira isçiye mi verilecek, isverende mi kalacak yoksa iki taraf arasinda paylastirilacak mi? Bunlarin cevabini devletin izleyecegi politika belirleyecek.
Kaynak: Vatan
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284