Asut: “Suriye Sinir Kapisi Kapatilmasi Ro-Ro Seferlerini Artiracaktir”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odasi (MTSO) Yönetim Kurulu Baskani Serafettin Asut, Suriye sinir kapilarinin kapanmasinin Mersin Limani’ndan Misir ve Lübnan’a düzenlenen Ro-Ro seferlerini artiracagini söyledi.

Asut: “Suriye Sinir Kapisi Kapatilmasi Ro-Ro Seferlerini Artiracaktir”
MTSO’dan yapilan açiklamaya göre, Baskan Asut, Bloomberg TV’de katildigi programda, Suriye sinir kapilarinin kapanmasinin ekonomiye etkilerini degerlendirdi. Suriye ile uzun süredir sikinti yasandigini belirten Asut, “Ihracata yönelik TIR’larimizin Suriye’den geçisinde ciddi sikintilarimiz oldugu için Mersin-Misir ve Mersin-Lübnan-Tripoli Ro-Ro hatlarini olusturduk. Alternatif yollarlarla ihracatimizin akisini sagladik. Akdeniz’deki tikanmayi açtik. Bu konuda Ekonomi Bakanligi ile gece gündüz birlikte çalistik” dedi.
Mersin’in Istanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük dis ticaret merkezi olduguna dikkat çeken Asut, “Mersin sadece kendi ihracatini degil, Konya, Karaman, Nigde, Aksaray, Adana, Kahramanmaras, Kayseri, Gaziantep gibi yakin hinterlandindaki önemli üretim merkezlerini dünya ile bulusturan bir dis ticaret ve lojistik merkezidir. Bu anlamda, Mersin gerek dis ticaret, gerekse lojistik tecrübelerini kullanmis ve bu tehlikeleri çok öncesinden görmüstür. Kuzey Afrika, Avrupa ve Orta Dogu’ya düzenli Ro-Ro seferleri koyarak hem nakliye maliyetlerini düsürdük hem de etkin ve güvenli bir ulasim sagladik. Suriye’deki istikrarsizligin bu sikintiyi arttiracagini biliyorduk” diye konustu.
“MERSIN TÜRKIYE’NIN YÜKÜNÜ TASIMAYA TALIPTIR VE HAZIRDIR”
Suriye sinir kapilarinin kapanmasinin Ro-Ro seferlerini arttiracaginin altini çizen Asut, sözlerine söyle devam etti: “Mersin Türkiye’nin yükünü tasimaya taliptir ve hazirdir. Ihracatçimizin endise etmesine gerek yoktur. Mersin Kuzey Afrika’ya, Avrupa’ya, Arap yarim adasina ve Orta Dogu’ya etkin Ro-Ro seferleri ile kolayca ulasmaktadir. Ancak, su anda bile 250 TIR Ro-Ro için limanda ve TIR parklarinda bekliyor. Sinir kapilarindaki sikintidan sonra bu sayi misli ile artacaktir. Acilen, Ro-Ro seferlerinin artmasi ve yeni gemilerin hatta eklenmesi gerekmektedir. MTSO olarak hem özel firmalarla hem de Bakanligimizla sürekli irtibat halindeyiz. Mersin, Türkiye’nin ihracatinin önündeki bu engeli kaldiracaktir.”
Mersin’in Türkiye’nin en büyük ikinci limanina sahip oldugunu hatirlatan Asut, “Mersin Akdeniz’in en etkin limani ve lojistik merkezidir. Türkiye bir ihracat hedefi koydu, 500 milyar dolar. Mersin is dünyasi olarak hükümetimizin bu hedefini destekliyoruz. Ancak, 500 milyar dolarlik ihracatin yaratacagi devasa yük nasil tasinacak, nasil depolanacak, nasil elleçlenecek? 2005 yilindan beri lojistigin ve dis ticaretin Türkiye’de ikinci ismi olan Mersin’e bir lojistik merkez yapmaya çalisiyoruz. Ancak, her sey tamam olmasina ragmen, bazi bürokratik engellerden dolayi bu proje bekliyor. Aslinda Türkiye’nin zenginligi bekletiliyor. Mersin, limani ve lojistik tecrübesiyle Akdeniz’de artan önemi ile Türkiye’nin bu konuda lider olmasini saglayabilir. Yeter ki, katma deger yaratacak bu yatirimlara kolaylik saglansin” seklinde konustu.
Kaynak: IHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284