Bakan Yildiz: Dünyanin En Büyük Enerji Yatirimi Karaman`a

Dünyanin en büyük günes enerjisi santrali Konya Karapinar Ayranci bölgesine kurulacak.

Bakan Yildiz: Dünyanin En Büyük Enerji Yatirimi Karaman`a

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, nükleer güç santrallerine ortak alacaklarini belirterek, "Nükleer santrallerde yüzde 5-10-20 yerli ortak alacagiz. Her iki santral için de bunu yapacagiz. Kamunun bir miktar payi olabilir" dedi.
Bakan Yildiz, Almanya'nin 2 yil önce nükleerden vazgeçtigini, ancak bugün tekrar bakabilecegini belirttigini, bunun sebebinin Ukrayna krizi oldugunu söyledi.
Anlik reflekslerle ülke yönetilmesinin dogru olmadigini aktaran Yildiz, kendilerinin nükleeri 10 yil önce de yapacagini söyledigini, bugün de söyledigini, 10 yil sonra da yapmis olacagini kaydetti.
Türkiye'nin dogru politikalarina devam ettigini, özel sektörüne de güven vermesi gerektigini vurgulayan Yildiz, bu konuda zaman zaman aksamalarin olabildigini, her problemin karsisinda net bir sekilde "yatirimcinin probleminin kendilerinin problemi" oldugunu ifade ettiklerinin altini çizdi.
Nükleer güç santrallerine ortak alacaklarini animsatan Yildiz, "Nükleer santrallerde yüzde 5-10-20 yerli ortak alacagiz. Her iki santral için de bunu yapacagiz. Kamunun bir miktar payi olabilir" seklinde konustu.
Türkiye'de Konya Karapinar Ayranci bölgesinin dümdüz bir arazi oldugunu ve kara ile ufuk çizgisinin burada birlestigini söyleyen Yildiz, konusmasini söyle sürdürdü:
"Oraya özel bir çalisma yapiyoruz. 3 bin megavatlik günes santrali için o bölgeyi açacagiz. Tarim arazisi degil. 600 megavatlik santrale, TEIAS'in EPDK'nin yaptigi çalismaya biliyorsunuz 15 kati kadar talep geldi. Yani ben 9 bin megavatlik santral yaparim diyen yatirimcilarimiz geldi. Biz orada 3 bin megavatlik dünyanin en büyük santralini kuracagiz. Iletim hatlarini ona göre dizayn ettiriyoruz. Bu çok önemli ve degerli bir rakam. Fatih bey Sevilla'da var degil mi, su anda en yüksek 240 megavat diyelim ki günes santrali, ama biz bütün bunlarin her birisinin en büyügünü yapacagiz. Uluslararasi yatirimcilardan gelip bize diyorlar ki, 'Verin burayi bize, günes santralleri ile alakali, komple fabrikalari da burada yapalim, burada üretelim, her seyiyle yapalim ama yeter ki biz burada elektrik üretelim' diyorlar. Bu firmalarin sayisinin artacagi kanaatindeyiz."
Bakan Yildiz, "Ukrayna krizi bizim uzun süre sasiracagimiz ve karsisinda uzunca düsünecegimiz bir kriz degildir" dedi.
Siyasi istikrarin önemine dikkati çeken Yildiz, "Siyasi istikrar olmadan gelip senin bir tane çöpüne bile teklif vermezler" dedi.
Kaynak: Haber7.com
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284