Basbakan’in Elinden Konya Seker Ve Panagro’ya 5 Ödül

Konya Sanayi Odasi, Ticaret Odasi, Ticaret Borsasi, Vergi Dairesi Baskanligi ve SGK tarafindan ortaklasa düzenlenen ve geleneksel hale getirilen “Ekonomi-2015 Ödülleri”nin bu yilki töreninde Konya Seker 4 ayri dalda ödül alirken, dünyanin en büyük et ve süt tesisleri olan Panagro Et-Süt Entegre Gida Kompleksi’ne de “En Çok Istihdam Olusturan Firmalar” dalinda ödül verildi.

Basbakan’in Elinden Konya Seker Ve Panagro’ya 5 Ödül

10 ayri dalda 71 ödül verilen “Ekonomi-2015 Ödülleri” törenine her yil oldugu gibi bu yil da Konya Seker damgasini vurdu. Konya Seker “En Çok Ihracat Yapan Firmalar”, “ISO Ilk 500’e Giren Firmalar”, “En Çok Istihdam Olusturan Firmalar” ile “En Çok Tarimsal Tescil Yaptiran Firmalar” dalinda ödül kazandi. Bu arada dünyanin en büyük et ve süt tesisleri olma özelligiyle dikkat çeken Panagro Tesisleri’ne de “En Çok Istihdam Olusturan Firmalar” dalinda ödül verildi. Konya Seker ve Panagro adina verilen ödülleri Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Savas Kayhan, AB Holding Yönetim Kurulu Baskani Harun Resat Ersöz, Konya Seker A.S. Genel Müdürü Ali Tuncel ile AB Holding Icra Kurulu Üyesi Yilmaz Bademli Basbakan Ahmet Davutoglu’nun elinden aldi.
Dedeman Otel’de gerçeklestirilen “Ekonomi Ödülleri-2015” törenine Basbakan Ahmet Davutoglu, Basbakan Yardimcisi Lütfi Elvan, TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu ve Konyali sanayici ile isadamlari katildi. Törende konusan Basbakan Ahmet Davutoglu “Türkiye ile birlikte Konya da yükselecek” diyerek, Konya'dan 2002'de 130 milyon dolar olan ihracatin, 2014'te 1 milyar 490 milyon dolara çiktigina isaret etti. Çevrede yasanan krizler nedeniyle ihracat piyasalarindaki daralmaya ragmen, çaliskan Konyalinin geçen yil da 1 milyar 354 milyon dolar ihracat yaptigini vurgulayan Davutoglu, söyle devam etti: "Yani Konya'nin ihracati 13 yilda 10 kart artti ve bir aylik ihracat simdi, 2003'teki bir yillik ihracattan fazla hale geldi. 130 milyon dolar neresi, 1 buçuk milyar dolar neresi? Bu yetmez. Insallah biz bir gün Konya'nin 5 milyar dolarini da görecegiz, 10 milyar dolarini da görecegiz. Ben size güveniyorum."
Davutoglu, ihracatin ithalati karsilama oraninin 2002'de Konya için yüzde 80 oldugunu belirterek, su görüslere yer verdi:
"Yani, ihracat, ithalatin yüzde 80'ini karsilayabiliyordu. Yani her 100 dolarlik ithalata karsi, 80 dolarlik ihracatimiz vardi Konya'dan. 2015'te, bu hepsiyle gurur duydugum aziz hemsehrilerim, bereketli elleriyle, azimleriyle, kararliliklariyla ihracatin ithalati karsilama oranini yüzde 111'e çikardi. Yani bu, su demek, Konya ithal ettiginden daha fazla ihracat eden, Türkiye'ye net ihraç fazlasi saglayan bir ilimiz. Tesekkür ediyorum. 2002'de her 100 dolarlik ithalata karsi 80 dolar ihracat yaparken, simdi her 100 dolarlik ithalata karsi 111 dolar ihracat yapiyoruz. Konya, bereket diyari dedik ya, Allah bereketlendirsin, emeklerimizin karsiligini versin. Rizkimiz bol olsun.
Konya'nin geldigi seviyeyi, ihracat yapan firma sayilarinda da görüyoruz. 2002'de Konya'da sadece 517 ihracatçi firma vardi. 2015'te bu sayi bin 543. 2002'de ISO ilk 500 Listesinde Konya'dan sadece 5 firma vardi, 2015'te Konya’mizin 10 firmasi bu listenin içinde. Türkiye ekonomisi yükselise geçer de Allah askina Türkiye'nin ilk baskenti Konya durur mu? Konya, Türkiye ortalamasindan daha da hizli kosarak Türkiye'nin çitasini yukariya çekmeye devam edecek. Konyali, güçlenen Türkiye'nin gücüne güç katar, yatirim yapar, çalisir, üretir, bereketlendirir. Girisimcidir. 'Gelsin, hazirda para kazanayim', diye beklemez. Kosar, üretimin, ticaretin, kazanmanin yollarini bizzat arar. Hem çolugunun çocugunun nafakasini temin eder hem ülkesine katki saglar. Konyali hemsehrilerim bilir ki milletin gücü de devletin gücü de çalismaktan gelir."
Konya'nin son 13 yildaki atilimin pozitif etkilerinin is gücü piyasasinda da görüldügünü vurgulayan Davutoglu, ilde 2002'de yüzde 9.8 olan issizligin 2014'te yüzde 5.6'ya düstügüne ve bu oranin, Türkiye ortalamasinin çok gerisinde olduguna isaret etti. Davutoglu, "Yatirimlariyla bu istihdami saglayan Konyali isverenlere, tüm Konyalilar adina tesekkürü borç biliyorum" dedi.
Marifet iltifata tabidir
Is adamlarinin, çalisanlarin, çiftçilerin azmini gördükçe devlet olarak ellerinden gelen destegi sürdürdüklerini belirten Davutoglu, 2002'de ile sadece 106 milyon lira kamu yatirimi yapildigina degindi. Bunun, 2014'te ise
910 milyon lira oldugunu animsatan Davutoglu, 2004'te Konya'ya 149, geçen yil 251 yatirim tesvik belgesi verildigini anlatti. Davutoglu, su ifadeleri kullandi:
"Konya'nin bu yükselisinin bir göstergesi de bu geceki ödül töreni manzarasidir. Hem Konya'nin hem Türkiye'nin ekonomisine büyük katkilar yapan isadamlarimiz burada. Her birinizle gurur duyuyoruz. Onlarin ürettikleri degerler, o degerlerin maddi karsiliklari, artan istihdam, yükselen cirolar, hepimiz için gurur vesilesi. Ben bu vesileyle Konya Ticaret Odasi, Konya Ticaret Borsasi, Konya Sanayi Odasi, Konya Vergi Dairesi Baskanligi ile SGK Konya Il Müdürlügüne ayri ayri tesekkür ediyorum. Geleneksel hale getirilen bu ödüllerin, Konyali girisimcileri tesvik ettigini görüyorum. Siz böyle ürettikçe bilin ki bundan sonra her sene ödül törenlerine katilip sizleri tesvik etmeye devam edecegim. Marifet iltifata tabidir prensibince bu geceki ödüller bir sonraki ödüllerin adaylarini motive edecektir."
Davutoglu, Konyali isadamlarinin basarilarinin artmasini temenni ederek, hükümetinin yatirim yapan, üreten, ihracat yapan tüm isadamlarinin yaninda olduklarini vurguladi.
Rabbim, merde dahi bizi muhtaç eylemesin
"Ülkemizin degerine kim deger katarsa, hemen yani basinda hemen omuzlarinin sag ve sol tarafinda bizi görecek" diyen Davutoglu, ödül alan is adamlarini, çalisanlarini ve ailelerini tebrik etti.
Davutoglu, "Eger sizler bu ödülleri aliyorsaniz, bugün ödül verecegimiz firmalarin bütün emekçilerini, isçilerini toplasaydik herhalde Konya Stadi da almazdi. Onlar burada degillerse de emekleriyle buradalar. Ödülü aldiktan sonra aile fertlerinize benim adima tesekkür edin. Çünkü sizin basariniz onlarin eseridir ayni zamanda. Ama fabrikalariniza girdiginizde onlara topluca hitap etme imkâni varsa, selamimi iletiniz ve her bir isçimizin terli alinlarindan öptügümü kendilerine ifade edin" ifadesini kullandi.
Davutoglu, sözlerini, "Dedemin güzel bir duasiyla bitiriyorum. Allah bize öyle bir feyzi kanaat versin ki degil namerde, merde dahi bizi muhtaç eylemesin" diyerek tamamladi.
Konusmalarin ardindan Basbakan Davutoglu, Konya Ekonomi Ödülleri'ni almaya hak kazanan firmalara ödüllerini verdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284