Basin Toplantisi Düzenliyorlar

Ilimize bagli Ayranci ilçesi hudutlari içerisinde 900 milyon Avro’luk yatirim yaparak günes, rüzgar ve dogalgazdan elektrik üretecek olan Metcap Enerji 18 Kasim Cuma günü Istanbul Sultanahmet’te bulunan Four Seasons Hotel’de bir basin toplantisi düzenleyecek. Basin toplantisina ilimizden de pek çok sayida gazete ve medya kuruluslarinin temsilcileri katilacak.

Basin Toplantisi Düzenliyorlar
Bu konuyla ilgili olarak Istanbul’da yasayan Karamanli hemserilerimizin kurduklari Istanbul Karamanlilar Egitim ve Kültür Vakfi’nin yayin organi Ikev Postasinda asagidaki haberi Temmuz sayisinda asagidaki gibi verilerek ilk müjdeyi duyurmustu.
METCAP ENERJI KARAMAN’DA DERVIS PROJESI ILE DOGALGAZ, GÜNES VE RÜZGÂRLA ELEKTRIK ÜRETECEK!
Rahmetli Sakip Sabanci’nin son CEO’su Dr. Celal Metin çocuklari Kerem ve Irem ile birlikte kurdugu MetCap Enerji ile GE’nin Powergen 2011 Milano Fuar’inda ilk kez dünyaya tanittigi enerji sektörünün kilometre tasi olarak görülen Kombine-Çevrim Enerji Santrali’nin insasi için Türkiye’yi seçmesini sagladi.
Milano’da düzenlenen basin toplantisinda diger ülkeleri kiskandiran ve yabanci basinin büyük ilgisini çeken “Dervis” projesi yabanci basinda genis yer aldi. GE’nin Türkiye’yi bölgede enerji üssü ilan ettigini dile getiren MetCap Enerji Baskani Dr. Celal Metin “Dönüm noktasi niteligine sahip bu proje ile Türkiye enerji sebekesinde daha çok rüzgâr, günes enerjisi ve dogalgaz kullanabilmesini saglayacagiz. Proje 2008’de basladi. 26 Mayis’ta Istanbul’da bütün anlasmalar imzalandi. Projede uyum diye tanimlanan 550 megavat gücünde kombine çevrim santrali var. 50 megavat günes sahasi var ve 24 megavat rüzgâr sahasi var. Tek entegrasyonda toplaniyor. Günesten elde edilen yüksek basinçli ve sicakliktaki buhari, ilave kazanlardan geçirilen FlexEfficiency 50 denilen yeni nesil tesisin buhar türbini tarafindan destekleniyor. Günesin oldugu saatlerde müthis verim saglaniyor. Türkiye gibi dogalgazin önemli oldugu bir ülkede enerji tasarrufu açisindan çok önemli bir sistem olacak. Karaman’da kuruluyor bu yüzden projenin adi “Dervis” oldu. 2015’in basinda elektrik üretmeye baslanacak. Ortasinda ise ticaret olarak yürürlüge girecek. Bütün altyapilar bitti. Araziler ön mühendislikler bitti. GE ile 2008 yilindan beri süren yogun çalismalar sonucu 7 bin 800 sayfalik proje imzalandi. Projenin birinci fazinda, 532 megavat kismi için toplam yatirim 450 milyon Euro civarinda olacak. Bu gücü,1080 megavat güçte artirilmasi için basvurularda bulunuldu. Bu proje bütün Türk bankalarinin ilgisini çekiyor. Bütün anlasmalar hazir. Metni dâhil bankalar tarafindan kontrol edildi. Yatirimin 1/3’ünü öz kaynak geri kalani da proje finansmani yapilmaya çalisiliyor.   Proje Sahasinin yeri çok güzel. 154’lük hatla Mersin’e kadar uzaniyor. Bir baska 380’lik hatla Seydisehir Adana hattina baglaniyor. Bir ucu Antalya diger ucu Hatay, Suriye ve Lübnan’a kadar uzaniyor. Project Dervis’te 4 milyar kilovat saat, ikinci fazda bu 8,4’e çikacak. 600 binden fazla haneye elektrik saglayacak” dedi.
Bu yatirim için Karaman’i seçen MetCap Enerji Yönetim Kurulu Baskani Dr. Celal Metin’i kutluyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284