Bireysel Emeklilik Yaptiranlar Dikkat

Vatandaslarin, bireysel emeklilik sistemine aktardigi paralari 3 yil içinde almak istemesi halinde yüzde 3,75 gelir vergisi kesintisi yapilacak.

Bireysel Emeklilik Yaptiranlar Dikkat

Kamu Finansmani ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayimlandi.
Kanuna göre, halka açik olmayan kurum ve kuruluslara ait tasinir ve tasinmazlar ile kullanma, yararlanma, isletme ve sair haklar gibi maddi olmayan varliklara iliskin, alim, satim, kiraya verme, devir ve benzeri islemleri tesis etmeye ve bu islemleri ayni usule tabi olarak yapmak üzere varlik kiralama sirketleri kurmaya veya kurmak üzere kamu sermayeli kurumlari görevlendirmeye ilgili bakan yetkili olacak.
Bu sirketler tasinir ve tasinmazlar ile varliklara dayali olarak, yurt içi ve yurt disi piyasalarda kira sertifikasi ihraç edebilecek.
Bakan tarafindan kurulmasina karar verilen ve tamami Hazine Müstesarligina ait olan varlik kiralama sirketlerinin denetimi,Müstesarligin denetimi çerçevesinde yapilacak.
Yasayla, uzun vadeli ve emeklilige yönelik tasarruflarin tesviki amaciyla, emeklilige yönelik taahhüt ve tutarlarin bireysel emeklilik sistemine aktarimi için getirilen vergisel önemli avantajlarin, bu amaçlarla örtüsmeyecek biçimde kullanilmasinin önlenmesi ve sistemden 3 yildan önce ayrilmalarin caydirilmasi amaciyla düzenleme yapildi.
Buna göre, aktarim tarihinden itibaren 3 yil içinde katilimci tarafindan maluliyet ve ölüm haricindeki bir nedenle aktarilan birikimlerin bir kisminin veya tamaminin alinarak sistemden çikilmasi durumunda, aktarim nedeniyle istisnadan yararlanilan tutar üzerinden yüzde 3,75 oraninda gelir vergisi kesintisi yapilacak.
Avrupa Birligi organlariyla akdedilen ve yürürlüge konulan anlasmalar çerçevesinde proje karsiligi saglanan hibeler de özel bir fon hesabinda tutulacak ve gelir olarak dikkate alinmayacak.
 Kaynak: www.sabah.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284