Bireysel Emeklilikte Stopajlar Iade

Bireysel emeklilik ve birikimli hayat sisteminden 29 Agustos 2012’den önce ayrilanlarin anaparalarindan yapilan stopaj kesintileri iade edilmeye baslaniyor. Bu parayi alabilmek için emeklilik sirketlerine basvuru yapmak sart.

Bireysel Emeklilikte Stopajlar Iade
Yeni bireysel emeklilik sisteminde, stopaj sadece getiriden kesilecek. Eski uygulamada, stopaj toplam para (hem ana para hem de getiri) üzerinden yapiliyordu. Emeklilik sirketleri ile müsterileri arasinda en fazla anlasmazlik yasanan ve yargiya tasinan bu konu, yeni kanunla çözüme kavustu.
Yeni kanuna göre, uygulama geçmise dönük olarak da uygulanacak. Yani, 29 Agustos 2012’den önce bireysel emeklilik sisteminde 10 yilini tamamlamadan veya 56 yasini doldurmadan ayrilanlar, sirketlerine basvurarak ana paradan yapilan kesintilerini alabilecekler.
Sistemden bugüne kadar ayrilan kisi sayisinin 1.5 milyonu buldugu belirtiliyor. Ancak, bu kisilerin ne kadarinin hak sahibi oldugu ve ne kadar bir iade alacagi emeklilik sirketlerinin yapacagi inceleme sonucu ortaya çikacak.
Sistemden ayrilanlarin paralarini alabilmeleri için bir yil içinde yani 29 Agustos 2013’e kadar ilgili sigorta sirketlerine basvurmalari gerekiyor. Kisiler, sirketlerin çagri merkezlerini arayarak veya sahsen sirkete giderek isimlerinin ödeme listesinde olup olmadigini ögrenmeliler. Listede isimleri olan kisilerin ise su belgeleri hazirlamasi gerekiyor:
* Her sirkette hazir bulunan dilekçe formunu doldurmalari gerekiyor. Bu dilekçede ödemenin yapilacagi banka adi, sube adi, IBAN nuramasi, TC Kimlik Numarasi ve irtibat telefonu mutlaka yazilmali.
* Emeklilik/sigorta sirketi tarafindan tanzim edilen hayat sigortasi/bireysel emeklilik poliçesinin bir örnegini de sirkete vermeleri gerekiyor.
* Ayrica, düzenlenmis olan poliçenin baslangiç ve bitis tarihleri ile yapilan kesintileri gösteren belgelerin bir örnegi de bulunmali.
* Açilmis dava bulunmasi halinde, ilgili yargi merciinden davadan feragat edildigine dair serhli dilekçe veya mahkemenin feragat nedeniyle davanin reddine dair verecegi karar örnegi de olmali.
NE KADAR ALINACAK?
Bireysel emeklilik sistemine üye olan ve 10 yilini doldurmadan veya 56 yasindan önce parasini alarak sistemden ayrilanlardan artik sadece getiri üzerinden stopaj kesilecek.
Örnegin, bireysel emeklilik sisteminde 10 bin TL’si (7.500 TL anapara, 2.500 TL’si getiri) bulunan bir kisi, hem 10 yilini doldurmadigi hem de emekli olabilme sarti olan 56 yasini tamamlamadigi için sistemden çiktiginda bu parasi için yüzde 15 stopaj kesildi. Yani, 1.500 TL kesinti oldu. Ancak, yüzde 15 stopajin sadece 2.500 TL getiriden yapilmasi gerekiyordu. Yani, 1.500 TL degil 375 TL kesinti olmaliydi. Bu kisi bir yil içinde emeklilik sirketine basvurdugunda ilgili vergi dairesi kendisine 1.125 TL’yi iade edecek.
2007 YILI ÖNCESI AYRILANLAR YANDI!
Bireysel emeklilik sisteminden ayrilanlarin geri ödemelerine iliskin yapilan açiklamaya göre uygulama, 07.10.2001 tarihinden sonra akdedilen poliçelerle ilgili olarak 29.08.2012 tarihinden önce yapilan kesintileri kapsiyor. Açiklamada, “Ancak söz konusu kesintilerin 213 sayili Vergi Usul Kanunu uyarinca düzeltme zamanasimina da ugramamis olmasi gerekmektedir” deniliyor.
Yani, vergide 5 yillik bir zaman asimi uygulamasi var. Bu nedenle 2007 öncesi ayrilanlar bu uygulamadan yararlanamayacaklar. Para iadeleri bu nedenle 2007 yili itibariyle sistemden ayrilanlari kapsiyor.
Vergi dairesi kontrol edecek
Bireysel emeklilik sirketleri, hak sahiplerinin doldurmus oldugu form ve istenilen belgeleri ilgili vergi dairesine gönderecek.
Vergi daireleri de bunlari, kendilerinde kayitli bulunan belgelerin yani sira Emeklilik Gözetim Merkezi verileriyle karsilastiracak. Para iadesi almaya hak kazananlara ödemeler, kisilerin dilekçede yazmis olduklari IBAN numarasina EFT yoluyla yatirilacak.
Kaynak: Milliyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284