Borcunu Zamaninda Ödeyene Düsük Faiz

Gelecek haftadan itibaren kredilerde ‘puan’li yeni dönem basliyor. Yeni sistemde kredi ve kart borcunu düzenli ödeyenler daha yüksek puan alacak.

Borcunu Zamaninda Ödeyene Düsük Faiz
Banka kredilerinde ve kredi kartlarinda, yeni dönem basliyor. ABD'de yillardir uygulanan ve tüketicilere 'puan' verilmesini öngören 'Credit History-Score' sistemi Türkiye'de de uygulanacak. Yeni sistemde kredi ve kart borcunu geçmisteki ödemelerine göre puanlama sistemi getirilecek. Puani yüksek olanlar daha uygun kosulda kredi kullanma imkanina kavusurken, puani düsük olanlarin bankalarda isi daha zor olacak. Kredi karti ve tüketici kredilerinde baz alinan Credit History-Score" sistemi, Türkiye Bankalar Birligi (TBB) kontrolünde bulunan Risk Merkezi araciligi ile hayata geçecek. Risk Merkezi ile ilgili hazirliklar büyük ölçüde tamamlandi. 1 Ocak'tan itibaren de, sistem test olarak hizmet vermeye basladi. Sistemin açilisi ise 15 Ocak'ta düzenlenen törenle resmi olarak gerçeklestirilecek. Sistemde, tüketicilerle ilgili olarak, kredi karti, tüketici bilgileri yer alacak. Tüketiciler için, kara liste olarak nitelendirilen ve negatif bilgilerin bulundugu bir liste tutulacak.
BANKALARIN GÖZDE MÜSTERILERI
Star gazetesinden Hüseyin Özay'in haberine göre; negatif listenin disinda, tüketicilerle ilgili olumlu bilgilerin yer aldigi, ikinci bir pozitif liste olacak. Ikinci listede yer alan, tüketiciler için bir skor yani not düzenlemesi de yapilacak. Buna göre, olumlu sicile sahip, borçlarini düzenli ödeyen kisilerin puanlari daha yüksek olacak. Yüksek puanli tüketiciler yeni sistemden kârli çikacak. Kredi karti ve bireysel kredilerle ilgili taksitlerini düzenli ödeyen ve puani yüksek olan tüketiciler, daha uygun kosullarda kredi imkanina kavusacaklar. Yüksek puanli tüketicilerin kullandigi kredilerde, daha düsük faizler, daha düsük komisyon ve ücretlerin alinmasi söz konusu olacak. Yeni sistemle birlikte, yüksek notlu tüketicilerin bankalarin gözdesi olmasi bekleniyor. Dolayisiyla bankalarin bu kisileri kazanmak için yeni ürünler ve imkanlar sunacagi tahmin ediliyor.
Kaynak: Star

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284