Cüzdanlar Cep Telefonlarina Giriyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi`nin (TCMB) mevcut ödeme sistemlerini degistirecek kanun ile ilgili çalismalari mobil ödeme sistemleri sektörünü heyecanlandirdi. GSM operatörleri ile birlikte sürece hazirlanan mobil ödeme sistemleri sektörü, cep telefonu ve cüzdani birlestirecek Mobil Cüzdan uygulamasi için gün sayiyor.

Cüzdanlar Cep Telefonlarina Giriyor

Mobil Servis Saglayici Is Adamlari Dernegi'nden (MOBILSIAD) yapilan açiklamaya göre, ödeme sistemleri alternatiflerinin artmasini saglayacak bir kanun taslaginin hazirligini tamamlamak üzere olan Merkez Bankasi üzerinde çalistigi 'Ödeme Sistemleri ve Hizmetleri ile Elektronik Para Kuruluslari Hakkinda Kanun Tasarisi Taslagi'ni 5-6 ekim 2012 tarihlerinde Abant'ta yapacagi organizasyonla tanitacak.
Açiklamada tasariya iliskin degerlendirmelerine yer verilen MOBILSIAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Mobil Ödeme Komisyonu Baskani Yilmaz Kurtay, 200 milyon liralik mobil ödeme sistemleri pazarinin kanun ile birlikte 3 yil içerisinde 1.5 milyar liraya çikacagini belirtti.
Mobil ödeme sistemleri sektörü ve GSM operatörlerinin bu süreci yakindan takip ettiklerini ifade eden Kurtay, 'Hazirliklar son asamasinda. Çok yakinda cep telefonu ve cüzdani bulusturacak Mobil Cüzdan uygulamalari hayatimiza girecek. Akilli telefonlarda bulunan Yakin Alan Iletisimi (NFC) teknolojisini kullanacak olan uygulamayi cep telefonuna indiren tüketiciler, kredi karti bilgilerini entegre ederek, Mobil Cüzdan'a sahip olacaklar. Kredi karti tasimaktan kurtulacak tüketiciler, cep telefonlarini okutarak alisveris yapabilecekler' degerlendirmesinde bulundu.
-Lisanslar Merkez Bankasi'ndan alinacak-
Merkez Bankasi'nin 2001 yilindan bu yana kanun tasarisi ile ilgili çalisma yürüttügünü hatirlatan Kurtay, mobil ödeme sistemlerinin su anda bir kanuni karsiligi bulunmadigini, tasari yasalastigi andan itibaren bütün pazarin regüle edilmesi söz konusu oldugunu dile getirdi.
Yasa ile birlikte GSM operatörleri için hayatin tamamen degisecegini bildiren Kurtay, 'Operatörler Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu'ndan (BTK) aldiklari mevcut iletisim lisanslari ile bu isi yapiyorlar. Ancak kanun çiktiktan sonra operatörler Merkez Bankasi'ndan ödeme hizmeti ile ilgili lisans almak durumunda kalacaklar. Lisans ile ilgili detaylar da Abant toplantisinda belirlenecek' diye konustu.
-Yabanci yatirimcilar da kanunu bekliyor-
Çalismalarin Avrupa Birligi müktesebati çerçevesinde yürütüldügünü ve kanunun 2 yil içerisinde yürürlüge girmesini beklediklerini ifade eden Kurtay, kanunun ödeme sistemi, ödeme hizmeti ve elektronik para uygulamalarini yakindan etkileyecegine isaret etti.
Mobil ödeme alanindaki yabanci yatirimcilarin da bu kanunun çikmasini beklediklerini ifade eden Kurtay, Türkiye'deki yabanci firmalarin da Merkez Bankasi'ndan lisans almak durumunda kalacagini ve Türkiye pazarina yeni girecek yabanci firmalarin da kanunun bir an önce çikmasini istediklerini belirtti.
Türkiye'de elektronik ticaretin sadece yüzde 1'lik kisminin mobil ödeme sistemleri ile yapildigina dikkat çeken Kurtay, kanun ile birlikte bu oranin 2015'te yüzde 10'lar seviyesine çikacagini vurguladi.
Tüketicilerin mobil ödeme sistemlerinin yayginlasmasi ile birlikte kendilerini çok daha güvende hissedeceklerini belirten Kurtay, 'Kanun ile birlikte mobil hizmeti lisansi alan kuruluslar kim ise, tüketiciler karsilastiklari herhangi bir sorunda muhatap bulmus olacaklar. Bu da tüketicilerin bu sistemi daha güvenli bir sekilde kullanmalarini saglayacak' dedi.
-Mobil Cüzdan hayati kolaylastiracak-
Insanlarin evlerinden çikarken yanlarina 3 seyi almayi unutmadiklarini söyleyen Kurtay, 'Cep telefonu, cüzdan ve anahtar insanlarin vazgeçilmezi olmus durumda. Mobil ödeme hizmetleri ve cep telefonu teknolojisi bir araya geldiginde ortaya muhtesem bir ödeme sistemi çikmis olacak' diye konustu.
GSM operatörlerinin yil basina kadar Mobil Cüzdan'i hayata geçireceklerini açiklayan Kurtay, sunlari kaydetti:
'Hazirliklar son asamasinda. Akilli telefonlarda bulunan Yakin Alan Iletisimi (NFC) teknolojisini kullanacak uygulamayi cep telefonuna indiren tüketiciler, kredi karti bilgilerini entegre ederek, Mobil Cüzdan'a sahip olmus olacaklar. Kredi karti tasimaktan kurtulacak olan tüketiciler, cep telefonlarini okutarak alisveris yapabilecekler. Bu sistem banka sistemleri ile entegre çalisacak.'
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284