Elektrik Faturasinda Kayip Kaçak Bedeli Gizlendi

Elektrik parasini düzenli ödeyen abonelerden tahsil edilen kayip-kaçak bedeli faturalarda gizlenmeye basladi.

Elektrik Faturasinda Kayip Kaçak Bedeli Gizlendi
Elektrik dagitim sirketleri, son aylarda abonelere gönderdigi faturalarda 'Kayip-Kaçak Bedeli' bölümündeki tutar kismini bos birakiyor. Uygulamayla aboneler, ödedigi ve daha önce faturalarda gördügü kaçak parasini artik göremiyor. Enerji yönetiminden bir kaynak, tepkiler sebebiyle bedelin faturalarda gösterilmedigini söyledi. Bir abonenin açtigi dava üzerine mahkeme daha önce tahsil edilen kayip-kaçak bedelinin iadesine karar vermisti. Kaçak elektrigin abonelere faturasi geçen yil 3,33 milyar lirayi bulurken, abonelerin bu parayi geri alabilmesi için tek tek dava açmalari gerekiyor.
Enerji yönetimi, 2011 yilinin basindan itibaren elektrik faturalarinin maliyet bazli hesaplamalara göre hazirlanmasina karar verdi. Bu çerçevede elektrik dagitim sirketleri de faturalarda bütün maliyet kalemlerine yer vermeye basladi. Bütün abonelerden kesilen kaçak elektrik bedeli de, faturalarda 'K.K BEDELI' ibaresiyle gösterilmeye baslandi. Faturada kullanmadigi elektrigin bedelini gören borcuna sadik aboneler, elektrik sirketlerine tepki göstermeye basladi. Bu süreçte 'kayip-kaçak bedelinin faturalardan gizlenecegi' iddialari gündeme gelirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, vatandastan herhangi bir gider kaleminin gizlenmesinin söz konusu olmadigini açikladi.
Ancak dagitim sirketleriyle bir araya gelen enerji yönetimi, faturalarda kayip-kaçak bedeline yer verilip verilmeyecegini sirketlerin kararina birakti. Sirketlere 'kayip-kaçak bedelinin ayri yazilmasinin tepkilere sebep oldugu' hatirlatmasi yapildi. Bunun üzerine sirketler de son aylarda abonelere gönderdigi elektrik faturalarinda kayip-kaçak bedeline yer vermemeye basladi. Sirketler kaçagin parasini faturadaki diger kalemlere eklemeyi tercih etti. Böylece abonelerin, kullanmadigi 'kaçak elektrigin' bedelini faturalarda görme imkâni ortadan kalkmis oldu. Dagitim sirketleri ise konuyla ilgili herhangi bir bilgilendirme yapmadi.
Enerji yönetiminden bir kaynak, elektrik faturalarinda kayip-kaçak parasinin görülmesi üzerine abonelerden büyük bir tepki alinmaya baslandigini kaydetti. Kaynaga göre, daha önceden de var olan bir uygulamanin ayrintili faturayla görülmeye baslanmasi, abonelerde çalinan elektrigin parasini haksiz yere ödedigi düsüncesine yol açti.
Manisa Milletvekili Erkan Akçay'in TBMM'de verdigi "2011'de kayip-kaçak sebebiyle tüketicilerden fazladan yapilan tahsilat miktari" konusundaki soru önergesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz cevaplandirmisti. Yildiz, "2011 yilinda elektrik tarifelerinin belirlenmesinde 3,33 milyar lira kayip-kaçak maliyetinin dikkate alinarak birim fiyatin belirlendigi" açiklamasini yapmisti.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284