Elektrik Faturasini Düsürmenin Püf Noktasi

Yüksek elektrik tüketen firin, ütü, çamasir ve bulasik makinesi gibi ev aletlerinin 22.00 ve 06.00 saatleri arasinda kullanilmasi faturalarda 4 kata kadar düsüs sagliyor.

Elektrik Faturasini Düsürmenin Püf Noktasi
Konutlardaki elektrik tüketim bedeline yüzde 9,8 oraninda zam yapilmasinin ardindan, elektrik tasarrufu saglayan tedbirler önem kazandi. Uzmanlar, tüketicileri alacaklari küçük önlemlerle faturalarini 4 kata düsürebilecekleri konusunda uyariyor.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölüm Baskan Yardimcisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Yavuz, AA muhabirine elektrik tüketiminin üç tarifeli sistemle faturalandirildigini belirterek, 2014 itibariyla Türkiye’de tarifeli sayaçlarin zorunlu hale gelecegini söyledi.
En pahali tüketimin 17.00-22.00 saatleri arasinda olduguna isaret eden Yavuz, en ucuz tarifenin 22.00-06.00 saatleri arasinda oldugunu anlatti.
”Firin, ütü, çamasir ve bulasik makinesi gibi cihazlari 22:00’den sonra kullanmakta büyük fayda var” diyen Yavuz, ”Çünkü gece 22.00 ile 06.00 arasinda en ucuz tarife isliyor sayaçlarimizda, bu gibi faaliyetleri o saate birakirsak bizim için büyük avantaj olacak” ifadelerini kullandi.
Tasarruflu ampuller tercih edilmeli
Tüketicilerin konutlarindaki aydinlatma tesisatlarini yenilemeleri gerektigine dikkati çeken Yavuz, akkor ampuller yerine tasarruflu floresan lambalar kullanilmasi tavsiyesinde bulundu.
Yavuz, konusmasini söyle tamamladi: ”Konutlardaki ve evlerdeki kullanicinin ilk etapta yapacagi seyler tarifelere dikkat etmek, aydinlatma yüklerini degistirmeleri gerekiyor. Yeni alacaklari malzemeleri mutlaka A enerji sinifindan seçmeleri gerekiyor. Kombilerimizin de evden ayrilirken fisini çekmek, bizim için garantili bir elektrik tasarrufu olacaktir. Bilgisayarlarimizi, televizyonlarimizi, elektrikli aletlerimizi evden uzun süre ayri kalacagimiz zaman fisten çekmemiz gerekiyor. Özellikle fazla elektrik tüketmemesi için buzdolabimizin fazla doldurulmamasi, hava kanallarindan yeterli hava sirkülasyonunun saglanmasi gerekiyor.”
Kaynak: Milliyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284