Elektrik Sayaç Bedeli Kalkiyor

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu`nun (EPDK), ``Elektrik Piyasasi Müsteri Hizmetleri Yönetmeligi`nde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmeligi``, Resmi Gazete`nin bugünkü sayisinda yayimlandi.

Elektrik Sayaç Bedeli Kalkiyor
Elektrik dagitim sistemine yeni baglanacak olan müsterinin sayacinin temini ve montaji 31 Aralik 2013'ten sonra dagitim sirketi tarafindan yapilacak. Yeni sayaçlarin temini ve montaji sirasinda dagitim sirketi aboneden herhangi bir bedel istemeyecek, sayacin mülkiyeti de dagitim sirketine ait olacak.
Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), ''Elektrik Piyasasi Müsteri Hizmetleri Yönetmeligi'nde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmeligi'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayimlandi.
Yönetmeligin ''tanimlar'' baslikli 4'üncü maddesine ''Devlet Su isleri (DSI), Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) ve Yeralti Suyu Kullanma Belgesi'' tanimlari eklendi.
Yönetmeligin ''sisteme baglanti yapilmasi'' baslikli 7'inci maddesine eklenen fikraya göre, dagitim sistemine yeni baglanacak müsterinin sayacinin temini ve montaji, 31 Aralik 2013 tarihinden itibaren ilgili dagitim lisansi sahibi tüzel kisi tarafindan yapilacak.
Dagitim Sistemi OSOS kapsaminda, yillik tüketimi EPDK tarafindan onaylanan limitin üzerinde olan, ancak teknik özelliklerinin uygun olmamasi dolayisiyla degistirilmesi gereken sayaçlar, sökülerek müsteriye teslim edilecek. Yerine OSOS teknik özelliklerine uygun yeni bir sayaç, dagitim sirketi tarafindan takilacak.
Sayacin yerinden sökülmesi durumunda; sökülen sayacin yerine dagitim lisansi sahibi tüzel kisi tarafindan geçici olarak, asgari sökülen sayacin fonksiyonlarini yerine getirecek nitelikte bir sayaç takilacak. Ancak, geçici olan bu uygulama bir aydan fazla olamayacak.
Sökülen sayacin yeniden kullanilamaz durumda oldugu tespit edildigi takdirde dagitim sirketi tarafindan yeni bir sayaç takilacak. Sayaç sökme, takma bedelleri her yilin Ekim ayi sonuna kadar dagitim lisansi sahibi tüzel kisiler tarafindan belirlenerek Kuruma önerilecek ve Kurul onayi ile yürürlüge konulacak.
Yeralti sularina koruma
Degisiklik ile yeralti sularindaki asiri su çekilmesi ve elektrik tüketimine de düzenleme geldi.
Yönetmeligin ''usulsüz elektrik enerjisi tüketimi'' baslikli 14'üncü maddesine eklenen fikraya göre, DSI tarafindan verilen Yeraltisuyu Kullanma Belgesi'nde belirtilen, yeraltisuyundan çekilebilecek azami su için gerekli yillik elektrik enerjisi tüketim miktarini asan müsterinin elektrik enerjisi, DSI'nin bildirimi üzerine lisans sahibi tüzel kisi tarafindan en geç 7 gün içerisinde kesilecek.
Yeraltisuyundan çekilebilecek azami su için gerekli yillik elektrik enerjisi tüketim miktarini gösterir Yeraltisuyu Kullanma Belgesi alinmadan elektrik enerjisi baglanamayacak.
Yönetmeligin yeni sayaç takimiyla ilgili maddeleri 31 Aralik 2013 tarihinde, yeralti sulariyla ilgili maddeleri ise bugünden itibaren yürürlüge girecek.
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284