Emeklilik Yasi Yükselecek Mi?

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, bütçenin kara deligi SGK açiklarina çare ariyor. Emeklilik yasinin 53`e yükseltilmesi de masaya yatirilan alternatif çözüm yollari arasinda.

Emeklilik Yasi Yükselecek Mi?
Sosyal güvenlik sistemindeki karadeligi büyüten genç emeklilige karsi formül araniyor. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi bürokratlarinin çalismalarinin bir ayagini da 2015 yili sonrasinda ayliga baglanacaklar için yas sinirinin 53'e yükseltilmesi olusturuyor.
AFRIKA'DA BILE YOK
Bugün gazetesinden Hasan Bozkurt'un haberine göre; Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi uzmanlarinin çizdigi sosyal güvenlik stratejisinde Afrika ülkelerinde bile 49 yasinda emekliligin olmadigi ve Türkiye'deki genç emeklilerin hem aylik alip hemde bir iste çalistigi bilgisi yer aliyor.
10 milyon 227 bin emekli ile adeta bir emekli cenneti haline gelen Türkiye'de emeklilik yasinin halen kadinlarda 48, erkeklerde 49 olmasi nedeniyle bu sayi giderek artiyor.
Avrupa ülkelerinde 4 çalisana bir emekli düserken Türkiye'de bu oran 1,95 düzeyinde. Bu tablonun en önemli nedenlerinden birisi de genç yasta emekli olan kisilerin ikinci bir iste sigortasiz çalismasi. 10 milyon emekliden yaklasik 2 milyonunun ikinci bir iste çalistigi belirtiliyor. Ancak bu kisilerden yalnizca 250 bini Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek kayitli çalisiyor.
Geri kalan bölümü kaçak sekilde kayitdisi çalisiyor. Genç emekliler, saglik güvencesi ve emeklilik hakki elde ettikleri için sigorta talep etmiyorlar. Bu nedenle isvereninde tercihettigi is gücünü olusturuyorlar. Bu tablo nedeniyle genç emeklilik, devlete maliyetinin yani sira kayitdisiligin da önemli bir nedeni haline geldi.
36 BIN KISI TESPIT EDILDI
Denetimlerde de primyatirmadan çalistigi tespit edilen 36 bin kisi kayit altina alindi. Ekonomi yönetimine sunulan raporda genç emekliligin yol açtigi bu tablo üzerinde durulurken çözüm yollari tartisildi. Emeklilik yasinin düsük olmasinin Türkiye ekonomisi için ciddi bedellere yol açtigi üzerinde duruldu. 53 yasinda emekli olunmasi halinde çalisanlarla emekliler arasindaki aktif pasif dengesinin biraz daha düzelecegi kaydedildi.
1 milyon kisiyi ilgilendiriyor
2008 yilinda kanunda yapilan degisiklikle emeklilik yasi 65 yasa yükseltildi. Ancak 65 yasinda emeklilik erkekler için 2044 yilindan sonra kadinlar için 2048 yilindan sonra gelecek bir sart. O yila kadar emeklilik yasi her yil kademeli olarak artacak. Önümüzdeki 5 yilda kadinlardan 48 yasinda erkeklerden 49 yasinda emekli olacak 1 milyondan fazla vatandasin oldugu belirtiliyor.
Süleyman Demirel döneminde çikarilan kadinlarda 37 erkeklerde 43 yasinda emeklilik düzenlemesi Türkiye'de genç emekli sayisini patlatti. 2 milyona yakin genç emekli bulundugu belirtilirken, Maliye Bakani Mehmet Simsek, Türkiye'nin genç emekliler yüzünden 1 trilyon dolar kaybettigini açiklamisti.
SGK'nin geliri artti
SGK'nin gelirlerinde 2012'nin ilk 6 aylik döneminde 2011'in ayni dönemine gör e yüzde10,14'lük artis gözlendi. Geçen yilin ilk 6 ayinda 59,9 milyar lira olan gelirler, bu yilin ayni döneminde 66 milyar liraya yükseldi. Gelirlerdeki yükselmede prim tahsilatinin artmasi etkili oldu.
Kurumun emekli maasi ve saglik ödemelerinde ise 10 milyar liralik yükselme yasandi.Geçen yil 68,3 milyar lira olan gelirler 79 milyar liraya çikti.
ÇELIK BILGI VERDI
Türkiye'de hâlâ 48-49 yasinda emekli maasina baglananlarin bulundugu, söz konusu tablonun açigina neden oldugu biliniyor. Çalisma Bakani Faruk Çelik'in, Bakanlar Kurulu'na sosyal güvenlik sistemiyle ilgili yaptigi sunumda da bütçenin kara deligi sosyal güvenlik açiklarinin sebepleri yer aldi.
Hükümet Sözcüsü Bülent Arinç da pazartesi günü yapilan Bakanlar Kurulu toplantisi sonrasindakonuyla ilgili üstü örtülü bilgi vermisti. Çalisma Bakani Çelik'in bir önceki Bakanlar Kurulu'nda sosyal güvenlikle ilgili yapilacak proje ve projeksiyonlarla ilgili sunum yaptigini belirten Arinç,son Bakanlar Kurulu toplantisinda diger bakanlarin sorulariyla konu üzerinde yeniden çalisma yapildigini söylemisti.
Kaynak. Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284