Esine, dostuna is bulana 10 bin TL ceza!

Hazirlanan yeni yasa taslagina göre is ve isçi bulma özel istihdam bürolari araciligiyla yapilacak.

Esine, dostuna is bulana 10 bin TL ceza!
Gerekli izinleri alip sirket kurmayan hiç kimse herhangi bir issizin ise yerlestirilmesine aracilik yapamayacak, kazanç saglayamayacak
Bugün'ün haberine göre Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, kidem tazminatindan sonra simdi de kiralik isçi, özel istihdam bürolari, uzaktan çalisma ve taseron isçilik alaninda radikal düzenlemeler getiren tasari taslagini hazirladi. Is bulmaya sinirlama “4857 Sayili Is Kanunu ile Diger Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun Taslagi” ismini tasiyan düzenlemeye göre Türkiye’de is bulma ve ise yerlestirme faaliyetleri sadece Türkiye Is Kurumu (Iskur) ile bu kurumdan özel izin alan özel istihdam bürolari araciligiyla yapilabilecek.
Özel istihdam bürosu açma yetkisi olmayan ya da kurumdan is bulma izni almayan hiç kimse bir baskasinin ise girmesine aracilik edemeyecek. “Hamili kart” da yasak Toplam 18 maddeden olusan taslagin 13íüncü maddesine göre, Kurumídan izin almadan is ve isçi bulmaya aracilik yapan gerçek veya tüzel kisilere 10 bin lira ceza kesilecek. Ayni sekilde is arayanlardan ücret alan veya menfaat saglayan gerçek veya tüzel kisilere uygulanacak ceza tutari da 10 bin lira olacak.
Yasaga ragmen bu suçlari ikinci kez isleyenlere ceza iki kat olarak uygulanacak. Taslakta yasak kapsamina gerçek kisilerin is bulma faaliyetlerine aracilik etmelerinin de dahil edilmesi, hatirli kisilerin yakinlarina is bulmasini ifade eden “Hamili kart yakinimdir” türü ise yerlestirmeleri de zora sokacak.
Özel istihdam bürolarini Türk vatandaslarinin yani sira çalisma izni olan yabancilar da kurabilecek. Ancak kurucu ortaklarla yöneticilerin zimmet, rüsvet, hirsizlik, dolandiricilik, hileli iflas gibi suçlardan hüküm giymemis olmasi sarti aranacak. Bedeli patron ödeyecek Issize is bulan istihdam bürolari bunun karsiligi olan bedeli sadece isverenden alabilecek.
Isçilerden ne ad altinda olursa olsun hiçbir sekilde para istenemeyecek Bu bürolar isçilerle sigortasiz veya sendikasiz çalisma, asgari ücretin altinda ücret ödeme gibi sartlarla sözlesme yapamayacak. Is arayanlarla ücret pazarligina giremeyecek.
Özel istihdam bürolari portföyündeki issizlere geçici is de saglayabilecek. Bu bürolar, kendi is ve isçi portföylerini olusturmanin yani sira Iskur’a kayitli isgücü uyum programlarini basariyla tamamlamis yeni meslek sahibi issizlerin is bulmalarina da aracilik edecek. Dolayisiyla Iskur istihdam bürolariyla birlikte kismen özellesmis olacak.
Kaynak: Mynet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284