Faturayi Geç Ödeyen Yandi!

Elektrik faturasini geç ödeyen vatandas kara listeye girecek! Eskiden bankalar arasinda kapali devre çalisan Kredi Kayit Bürosu artik sokaga çikiyor.

Faturayi Geç Ödeyen Yandi!
25 milyon kisinin bankalara olan borçlarini izleyen KKB, eylülden itibaren üretecegi Risk Raporu ile bu bilgileri isteyen bütün bireylerle paylasacak. 2013 yilinin ilk çeyreginden itibaren ise Risk Raporu'nda bireylerin elektrik, su, dogalgaz, telefon ve diger borç bilgileri de yer alacak
Türkiye genelinde 25 milyon kisinin kredi siciline iliskin datalari elinde bulunduran Kredi Kayit Bürosu (KKB) artik halka açiliyor. Eskiden kredi sicil bilgilerini sadece bankalarla paylasan KKB artik bu bilgileri 70 milyonla paylasacak. Bunun ilk adimini Çek Raporu ile atan KKB, eylül ayindan itibaren Risk Raporu'nu üretmeye basliyor. Ilk etapta sadece bankalara olan kredi borçlarinin yer alacagi bu raporda, 2013 yilinin ilk çeyreginden itibaren ise elektrik, su, dogalgaz, vergi ve telefon borçlarina iliskin bilgiler yer alacak. KKB Genel Müdürü Kasim Akdeniz, böylece ticaret hayatinin daha seffaflasacagini belirterek, 'Vadeli mal satanlar, ticaretle ugrasanlar veya evini kiralayanlar daha somut bilgilerle kararlarini verecek. Böylece bankalar için kritik olan sistemi artik sokaga da açmak istiyoruz. Herkesin kendi riskini yönetmesini arzuluyoruz' dedi.
Kredi Kayit Bürosu Genel Müdürü Kasim Akdeniz, KKB olarak daha önce bankalarin kendi aralarinda kapali devre çalisan bir sistem olduklarini vurgulayarak Çek Yasasi'nin degismesi ve Çek Raporu'nun gündeme gelmesiyle bu yapinin da yavas yavas degisecegini anlatti. Önümüzdeki döneme iliskin yeni projelerini AKSAM'a anlatan Kasim Akdeniz, KKB olarak en önemli hedeflerinin bugüne kadar bankacilik sisteminin kendi içinde önemsedigi risk yönetim sistemlerini banka disi sektörlere de yaymak oldugunu söyledi.
61 BIN ÇEK RAPORU YAZDI        
KKB'deki yeni yapilanmanin ilk adimini Çek Raporu ile attiklarini hatirlatan Kasim Akdeniz, 'Vadeli mal satiyorsaniz, çek aliyorsaniz bu isin arkasinda aslinda kredili bir islem vardir. Bu riskin iyi yönetilmesi gerekir. Çek ve risk raporu ile taraflarin ne kadar risk aldiklarini kavrayip yönetmelerine yardimci olacagiz' dedi. Akdeniz, 6 Agustos itibariyla 61 bin çek raporu verdiklerini belirterek 'Bankalar üzerinden bu bilgileri paylasiyoruz. Hesap sahibi 3 saniye içinde bu raporu alabilyor' dedi.
Telefon ve su faturasini geç ödeyen de yandi
Kamuouyunda 'Kara Liste' olarak bilinen datalar Merkez Bankasi'ndan alinip Risk Merkezi'ne devredildi. Akdeniz bununla ilgili sunlari söyledi 'Bugün bir GSM sirketinden, elektrik veya su dagitim sirketinden bilgi alamayiz. Ama Risk Merkezi'nin kanunen bu bilgileri alma yetkisi var. 2013'ten itibaren bankacilik disindaki ödeme bilgilerini de alacagiz. Elektrik, su, vergi ödemeleri ve banka ödemelerini içeren bir Risk Raporu üretmis olacagiz' dedi.
Isteyen abone olabiliyor
Risk Raporu'nun hesap sahibinin onayi olmadan alinamayacagina isaret eden Akdeniz, detaylarini söyle aktardi: 'Bu raporun alinmasi iki sekilde olacak. Ya tüketici bankadan ya da KKB'den alip bunu isteyen kisi veya kuruma verecek. Veya KBB'ye diyecek ki; 'Risk Raporu'mu ilgili kisiye ve kuruma gönder.' KKB'nin bu anlamda bir abonelik sistemi olacak. Sifreyle sistemimize üye olabilip istedigi bilgilere KKB'den ulasabilecek. Ancak bu herkesin bilgisini görebildigi bir sistem degil. Herkesin bilgisini isterse görebilecegi bir sistem. Bazen bu insanlari korkutuyor. Bu tamamen karsilikli iradeye ve taraflarin birbiri üzerindeki yaptirim gücüne bagli. Bir ev kiralamak istiyorsunuz ama ev sahibi sizden Risk Raporu istiyorsa götürür verirsiniz. Ben kimseye Risk Raporu vermem diyorsaniz gidip baska evi kiralarsiniz.'
Krizde sorgulama artiyor
Akdeniz, 25 milyon kisinin kredi karti, bireysel ve ticari kredi bilgilerinin yer aldigi KKB datalarinin 2011 yilinda 205 milyon kez sorgulandigini belirterek, 'Bunun anlami su her bir müsteri için 8 kere sorgulamislar. Bankalar hem kredi vermeden önce sorguluyor hem de verdikten sonra izleme için sorguluyor. Kriz döneminde sorgulama daha fazla artiyor. 2012 yilinda ise 240 milyon sorgulama bekliyoruz' dedi.
Raporunuz cebinize gelecek
Bazi bankalarin sistemlerini gelistirdigini, Çek Raporu'nu sadece subeden degil, internet bankaciligi ve ATM'ler araciligiyla da verebildigini ifade eden Kasim Akdeniz, sunlari söyledi:
'Risk Merkezi ile beraber cep telefonunuza bile bu bilgiler gelebilecek. Örnegin; bir isletme sahibi Mahmutpasa'ya mal almak için gitti. Esnaf da Çek Raporu'nu sorarsa hemen bizim sistemimize baglanarak bu bilgilere ulasabilecek. Bu da 2013 yilindan itibaren devreye girecek. Su anda psikolojik döngüyü kirmamiz gerekiyor. Esnaf, tüccar çek raporunu almaktan utaniyor. Ama bir bankadan kredi alirken utanmiyor. Riskini dogru yönetmek isteyen herkesin bu raporlari istemesi en dogal hakki.'
Merkez Bati Atasehir oluyor
Kredi Kayit Bürosu'nun çalisan sayisinin su an 35 kisi oldugunu belirten Kasim Akdeniz, yil sonunda 75 kisiye çikmayi planladiklarini söyledi. Akdeniz, Risk Raporu'nun devreye girmesiyle birlikte kadronun da giderek genisleyecegine isaret ederek 2013 yilinda ise personel sayisinin 150 kisiye ulasmasinin hedeflendigini aktardi. Akdeniz, halen Istanbul Atasehir'deki KKB merkezini de Bati Atasehir'de Varyap Meridyen'e tasiyacaklarini bildirdi.
Kaynak: Mynet.Com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284