Gelir Adaleti Ve Adaletli Gelir Dagilimi

Hep konusulur yazilir adaletli gelir dagilimi diye, ama gelir adaleti konusunda tek kelime bile çikmaz agizlardan. Öncelikle dünya da ekonomik sistem acaba gelir adaleti uygun mu çalisiyor isin o tarafini irdeleyip meseleyi masaya yatirmak gerekir.

Gelir Adaleti Ve Adaletli Gelir Dagilimi

Dünyanin yaratilisinda ülkelerin bulundugu cografyalarda, farkli özelliklere sahip olan kaynaklar ve emtialar mevcut ve sanki büyük bir fotografin birbirini bütünleyen parçalardan olusmus gibi, ülkeler ve cografyalara ait bu farkli emtialari biraya getirdiginiz zaman insanliga faydali bir mal ve hizmet ortaya çikiyor.
Örnekleyecek olursak bir bölgede petrol, bir bölgede demir cevheri, bir bölgede kauçuk, bir bölgede teknoloji, bir digerinde ise emek ve bunlarin birlesiminden bir ürün çikarabiliyorsunuz, örnegin otomobil.
Acaba farkli ülkelerin sahip oldugu bu farkli özelliklere sahip emtia ve hizmetler, dünya piyasalarinda harcanan emek, olmasi gereken degere uygun fiyatlarla mi fiyatlandiriliyor, yoksa (aslinda degerlerin degisim araci olan) siyasi güç sayesinde parayi elinde bulunduranlar mi bu fiyatlarin olusmasini sagliyor ve degerli, daha az degerli, degersiz ise daha degerli hale speküle edilerek getiriliyor. Bu durumu analiz etmeliyiz.
Bütün bu degerlendirmelerden sonra, aslinda dünyanin yaratilis dogasina uygun sekilde emtia, emek ve hizmetleri serbest ihtiyaç akisina uygun yapilandirip, yine yaratilis sekline uygun emtia pazarda degerini (parasal getiri amaçli yatirim araci olmadan) serbest olarak bulmus olmali.
Para sadece karsilikli degerlerin, fikri haklarin ve emegin degisim araci olmali. Sistem buna uygun saglam ve dürüst temellere oturtulmus olmali. Ayrica kolektif yatirim ve sermaye piyasalari güçlendirilip daha da desteklenmeli. Reel ekonomi kazanimlarinin getirisi sanal ve kâgit ekonomisinin üstünde getirilere ulastirilmali ve yatirimci özendirilmeli.
Rekabet kosullari sadece monopol olusturmayi engellemeye yönelik degil,
Ayni zamanda haksiz ve yikici rekabet önleyici kurallara göre düzenlenmeli.
Böylelikle; Hem insanligin tasarruflarinin istirak ettigi yatirimlar korunur, hemde isletmeleri gelismeye açik hale getirmis oluruz.
Kisaca, öncelikle dünyanin farkli özellik, güzellik ve degerlerine sahip ülke ve cografyalarini, yaratilisina uygun sekilde ellerindeki fikri deger, emtia, hizmet, emek varliklarini, degerlerini spekülesiz, katiksiz ve saf biçimde degerlerini fiyatlayip, böylelikle dünyada önce gelir adaletini sagladiktan sonra gelir dagilimini saglayabiliriz.
Sami Özdag
Saray Holding
Ynt. Krl. Bsk.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284