Irak, Iran Ve Suriye`nin Elmasi Karaman`dan

Yilda 500 bin ton elma üretimiyle Türkiye birincisi olan Karaman`dan, yaklasik 100 bin ton elma Irak, Iran ve Suriye`ye ihraç ediliyor.

Irak, Iran Ve Suriye`nin Elmasi Karaman`dan

Karaman Ziraat Odasi Baskani Ercüment Yilmaz, Türkiye'nin beste birinin elma ihtiyacini Karaman'in karsiladigini söyledi. Karaman'in 10 yilda bu rekolteye ulastigini vurgulayan Yilmaz, "Karaman tam bodur bahçelerinin olustugu bir vilayetimizdir. Yilda 500 bin ton elma üretimi belki insanlara ilk etapta az gibi gözükebilir ancak ülkemizin beste birini karsilayan bir rakam ortaya çiktiginda büyük bir üretim yapildigi görülmektedir. Karaman'daki elmacilik son yillarda artmaya baslamistir. Yillik 6 milyon
elma agaci ile yillik 500 bin ton kapasiteyle kaliteli bir elma üretimi yapilmaktadir. Özellikle de bu yil yagislarin bol geçtigi bir yilda kara lekesiz kaliteli ve pazarin istedigi elmalar üreten bir vilayet olarak ön plana çikmaktadir. Su anda Karaman disindan çok sayida tüccarimiz gelmistir. Karaman'daki bahçelerin tamamina yakini satilmis durumdadir. Elmalar daha dallarindan toplanmadan, hasat edilmeden satildi. Geri kalan elmalarimizin da hizli bir sekilde pazarlanacagina inaniyoruz. Bu yil elma,
üreticilerini oldukça memnun etti. Fiyatlar ise yine üreticinin istedigi durumda. Hal böyle olunca bu durum bizleri çok memnun etmektedir" dedi.
"SOGUK HAVA DEPOLARIMIZ YETERSIZ"
Karaman'da elmanin saklanacagi soguk hava depolarinin yetersiz olduguna da deginen Yilmaz, "Yilda 500 bin ton elmanin üretildigi Karaman'da 100 bin ton kapasiteli soguk hava deposu bulunmaktadir. Fakat bu elmanin hepsi Karaman'da kalmiyor. Çünkü pazarlanan elma toplandiktan sonra buradaki soguk hava depolarina koyulmuyor, onun için de ciddi sikinti olmuyor. Ancak yine de Karaman'in depo ihtiyaci var" seklinde konustu.
ELMA EN ÇOK IRAK'A IHRAÇ EDILIYOR
Karaman'da üretilen elmanin yillara göre yaklasik 50 bin ila 100 bin tonuna yakininin yurt disina ihracat edildigini de belirten Yilmaz, "Yurt disina yapilan elma ihracati yillara göre degismektedir. Karaman olarak bizim en fazla elma ihracatini yaptigimiz ülkelerin basinda Irak, Suriye ve Iran gelmektedir. Bu ülkelerden ise en büyük pay Irak'tir. Irak'taki siyasi krizin oldugu yillarda, yillara göre ihracatta degisiklikler olmustur. 2010 yilinda ihracatimiz oldukça artmisti. Ondan önce Irak'a müdahaleden dolayi kesilmis idi. Yeni yeni bu ihracatimiz artmaya basladi" diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284