Kagit Üzerindeki Kooperatifler Tasfiye Edilecek

Kuruldugu halde faaliyet göstermeyen kagit üzerindeki kooperatifler, yapilacak yasal düzenlemelerin ardindan önümüzdeki yildan itibaren tasfiye edilecek.

Kagit Üzerindeki Kooperatifler Tasfiye Edilecek
Gümrük ve Ticaret Bakanligi'nin koordinasyonunda hazirlanan ve Basbakan Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan ''Türkiye Kooperatifçilik Strateji Belgesi ve Eylem Plani''nin detaylari belli oldu.
Buna göre, 1163 sayili Kooperatifler Kanunu, uluslararasi esaslar ve günün ihtiyaçlari dogrultusunda yeniden düzenlenecek. Uygulamada karsilasilan sorunlarin çözümü, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) getirdigi yenilikler, AB düzenlemeleri, BM ve ILO Kararlari ile uluslararasi kooperatifçilik ilke ve uygulamalarina uyumun saglanmasi gibi amaçlarla, kooperatifçilikten sorumlu bakanliklar tarafindan, kooperatif üst kuruluslari ile birlikte Kooperatifler Kanunu'nda degisiklik çalismalari 2016 yilina kadar sonuçlandirilacak.
Kooperatif denetim ve yönetim kurulu üyelerine 2014 yilindan baslanarak, 2016 yili sonuna kadar egitim ve sertifikasyon zorunlulugu getirilecek. Böylelikle Kooperatifler Kanunu degisikligine bagli olarak, kooperatif denetim kurulu üyeleri tarafindan yapilan denetimlerin daha etkin hale getirilmesi ve yönetim kurulu üyelerinin yönetim becerilerinin arttirilmasi amaçlaniyor.
Faaliyet göstermeyen kagit üzerindeki kooperatifler tasfiye edilecek. Kuruldugu halde faaliyet göstermeyen, borcu, alacagi ve hukuki ihtilafi bulunmayan gayri faal durumdaki bu kooperatiflerin kisa sürede tasfiye edilmesi amaciyla önümüzdeki yillarda kanuni düzenleme yapilacak.
KOOPERATIF ORTAKLARINA BELLI ARALIKLARLA BILGI VERILMESI ZORUNLU OLACAK
Önümüzdeki yildan itibaren kooperatif denetim ve yönetim kurulu üyeleri tarafindan kooperatif ortaklarina belli araliklarla (3-6 ay) ve çesitli yöntemlerle bilgi vermeleri yönünde kanuni zorunluluk getirilecek.
Kooperatif yönetim kurullarinda profesyonel yönetici bulundurulacak. Yapilacak kanun degisikligi sonrasinda isteyen kooperatiflerin ana sözlesmelerinde yer verecekleri hükümler ile yönetim kurullarinin tamaminin veya bir kisminin disarindan seçilebilecek profesyonel yöneticilerden olusmasina imkan saglanacak.
Önümüzdeki yildan itibaren büyük ölçekli kooperatifler ve üst kuruluslari için internet sitesi olusturulmasi zorunlu olacak. Kooperatif ortaklarinin bilgi almalarinin kolaylastirilmasi amaciyla, ortak sayisi anlaminda belli büyüklüge ulasmis kooperatifler ve üst kuruluslar için internet sitesi olusturulmasi zorunlulugu getirilecek. Kooperatiflerin internet sitelerinde faaliyetleri ve durumu hakkinda bilgilerin belli araliklarla (aylik) yayinlanmasiyla, kooperatif ortaklarinin bilgi alma haklari ve seffaflik saglanabilecek.
Kooperatif üst kuruluslari tarafindan, faaliyet gösterdikleri alana iliskin bilgileri, mali ve idari durumlarini, vizyon, misyon ve ilkelerini, hedefleri ile faaliyet ve projelerini içeren kurumsal strateji belgeleri 2013 yilinda hazirlanacak.
KOOPERATIFLER DENETLENECEK
Türkiye'de kurulu bütün kooperatifler her yil düzenli olarak denetlenecek. Kooperatiflerde; muhasebe, hukuki ve idari islemler, is planlari ve isletme performansi gibi konularda ortaklara periyodik olarak saglikli bilgi saglayacak bir dis denetim sistemine azami ölçüde ihtiyaç bulundugu belirtilen strateji belgesinde, bu amaçla Türkiye'ye uygun bir modelin olusturulmasi için Alman Kooperatifleri Konfederasyonu (DGRV) ile birlikte ortak bir çalisma yapilacagi kaydedildi.
KREDI DESTEGI SAGLANACAK
Tarim Satis Kooperatif ve Birliklerine, Destekleme ve Fiyat Istikrar Fonu'ndan dogrudan kredi verilmesi yerine bankacilik sistemi üzerine kurulacak bir faiz gelir kaybi modeli yoluyla destek saglanmasi amaciyla ilgili yasa ve kararlarda gerekli düzenlemeler yapilacak.
Kooperatifler ve üst kuruluslarinin borçlanma kaynak ve yöntemlerinin zenginlestirilmesine yönelik kanuni düzenlemeler yapilacak. Böylelikle kooperatiflerin banka kredileri disinda, farkli yöntemlerle de borçlanabilmeleri, uygun kosullarda finansman saglama olanaklarini arttiracak, bu çerçevede, yatirimci ortaklik, tahvil ihraci gibi enstrümanlara islerlik kazandirilmasina yönelik düzenlemeler yapilacak.
Kooperatiflerin finansman ihtiyacini karsilamak üzere bir finansman kurumunun olusturulabilirligi yönünde proje ve fizibilite çalismasi yapilacak. Tarim Kredi Kooperatifi Merkez Birligi ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birligi tarafindan bu eylemin realize edilebilirligi üzerine proje çalismasi yürütülerek, rapor hazirlanacak.
Kooperatiflerin kullanacaklari banka kredilerine teminat saglanabilmesi amaciyla Kredi-Garanti Fonu olusturulabilirligi yönünde proje ve fizibilite çalismasi yapilacak.
Kooperatiflerin öz kaynak yapisinin güçlendirilmesi amaciyla ortaklik payi degerinin yükseltilmesi ve ortaklik payi üst sinirinin kaldirilmasi saglanacak. Mevcut 100 liralik ortaklik payi degerinde, ihtiyaçlari karsilama orani gözlenerek, önümüzdeki yil içinde en az bir defa artis yapilacak. Ayrica, kanun ve ana sözlesmelerde 5 bin lira olan ortaklik payi üst sinirinin kaldirilmasi yönünde gerekli düzenlemeler yapilacak.
Kadinlarin girisimcilik kabiliyetlerinin arttirilmasi ve ekonomide bir aktör olarak yer almalarinin saglanmasi için kooperatifler çatisi altinda örgütlenmeleri yönünde çalismalarda bulunulacak.
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284