Kalkinma Bakani Cevdet Yilmaz: “Karaman’in Ihracatta 1 Milyar Dolari Hedeflemesi Lazim”

Kalkinma Bakani Cevdet Yilmaz, Karaman’da is adamlariyla bir araya geldi.

Kalkinma Bakani Cevdet Yilmaz:  “Karaman’in Ihracatta 1 Milyar Dolari Hedeflemesi Lazim”

Kalkinma Bakani Cevdet Yilmaz, toplantida dünya ve Türkiye’nin ekonomik alanda genel bir degerlendirmesini yaparak basladigi konusmasinda, “Dünyada bugün çok ciddi bir kriz yasaniyor. 1930’lu yillarda yasanan büyük buhrandan sonra dünyanin tanik oldugu en derin, en siddetli, en kapsamli ekonomik krizi yasiyoruz. Geçmiste baktiginiz zaman 2008-2009 döneminde finansla basladi bu is. Daha sonra reel sektörü etkiledi. Bugün de evre degistirmis bir sekilde devletler krizi olarak devam ediyor. Özellikle bu süreci iyi yönetemeyen devletler, asiri harcamalar yaparak bu süreci asacagini düsünen devletler bugün krize girmis durumda. Çünkü bir taraftan bu ülkelerde batan bankalar, batan firmalar devletin yükünü arttirdi. Bir taraftan da krizi asmak için yaptiklari harcamalar yine borçlarini arttirdi bu devletlerin. Su anda çok ciddi bir borçluluk meselesiyle karsi karsiyalar. Avrupa’da borçlarin milli gelire orani yüzde doksani asmis durumda. Amerika’da yüzde yüzü geçmis durumda. Birçok ülke bu krizin etkilerini asmak için karsiliksiz para basmaya dahi basladi. Gelismis ülkeler trilyonlarca dolar karsiliksiz para basiyor. Fakat buna ragmen krizi henüz tam asabilmis degiller. Bu ülkeler niçin açamiyorlar çünkü bu devletlere olan güven kaybolmus durumda. Para bassalar da, çesitli tedbir alsalar da piyasalar bu devletlere tam olarak güvenemiyor. Borç yükü altindalar. Çok saglam ve orta vadede güven veren bir program ortaya koyamiyorlar. Inandirici politikalar izleyemiyorlar ve maalesef kriz devam ediyor. Etkileri de uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Avrupa bu seneyi negatif etkilerle kapatacak. ABD’de büyüme hizi yavasladi. Uzakdogu’da yine hizli büyüyen ülkeler büyüme hizlarindan fedakarlik yapmak zorunda kaldilar. Çin’de dahi büyüme hizinin düstügünü görüyoruz” dedi.
“Dünyayi kasip kavuran bu hadise içerisinde Türkiye’nin konumuna baktigimizda çok sükür en sansli ülkelerden bir tanesiyiz” diyen Yilmaz, sunlari kaydetti:
“2009 yilinda bir miktar elbette bizi de etkiledi. Fakat o tarihten buyana baktigimizda son 2 yilda yüzde 9.2 ve yüzde 8.5 olmak üzere çok yüksek büyüme hizlari sagladik. Bu sene de çok sükür büyümemiz devam etti. Ayrica bu yilki büyümemiz ihracat agirlikli bir büyüme oldu. Dünyadaki bu talep daralmasina ragmen bu sene insallah is adamlarimizin, sanayicimizin büyük basarisiyla 150 milyar dolari asacak ihracatimiz. Türkiye bu ihracatiyla da büyümesine güç verdi bu yil. Önümüzdeki dönem de orta vadeli programimiza göre önce yüzde 4 sonra yüzde 5 olmak üzere büyümemizi devam ettirecegiz. Biz hep sunun altini çiziyoruz. Istikrarli ve sürdürülebilir bir büyüme saglamak. 2023’e giderken istikrarli bir sekilde büyümemizi devam ettirecegiz. Bunu yaparken ihracatimizi artiracagiz. Özellikle ihracatimizi çesitlendirmeliyiz. Avrupa’nin su anda ihracatimizda payi yüzde 40’larin altina inmis durumda. Ihracatimizi bir böyle çesitlendirmemis olsaydik bugün Avrupa’da yasanan kriz bizi çok daha derinden etkileyebilirdi. Demek ki dogru bir politika izlemisiz. Dünyada yasanan krize ragmen Türkiye’nin büyümeye devam etmesi takdir edilmesi gereken bir konu. Siyaset kurumunun ekonomi için ne kadar önemli oldugunu aslinda bu krizlerde bir kez daha görmüs olduk. Avrupa’daki krizlerin temeli de siyasi kaoslardan kaynaklanmaktadir. Türkiye artik kritik bir esige gelmis durumda. Kamusuyla, özel sektörüyle bugüne kadar alisilageldik yöntemlerle devam edersek geçmisteki basarilari saglamamiz mümkün degil. Yenilik yapmak durumundayiz. Katma degeri daha yüksek ürünler üretmeliyiz. ARGE’ye daha fazla önem ve öncelik vermek zorundayiz.”
“MEVLANA KALKINMA AJANSI ÇOK SAYIDA IS YAPIYOR”
Bakan Yilmaz, Karaman’la ilgili konulara da deginerek, “Burada deginecegimiz en önemli husus Mevlana Kalkinma Ajansi’nin yaptigi çalismalardir. Genel politikalarin kurumsal yansimalarindan bir tanesi de bu ajanslarimizdir. 26 tane ajans kurduk. Bir tanesi de Konya ve Karaman illerimizi kapsayan Mevlana Kalkinma Ajansimiz. Bu ajans çok sayida is yapiyor. Sadece para dagitan, mali destek veren bir yapi degil. Eger öyle algilarsak çok yanlis algilamis oluruz. Her seyden önce bu bölgenin vizyonunu gelistirmeye çalisan, perspektifini, hedeflerini ortaya koymaya çalisan bu kapsamda bütün ilgili taraflari bir araya getiren bir yapi. Diger taraftan bölgeyle ilgili analizler yapan, bilgiler üreten bir kurumsal yapi. Bilgi olmadan kalkinma olmaz. Analiz olmadan kendi potansiyelinizi detayli bir sekilde arastirmadan kalkinma olmaz. Yatirim Destek ofisleri kanayla önemli çalismalar yürütüyor. Ajansimizin yaptigi bölge planinda yaptigi çalismada bölge için belirledigi vizyon kaynaklarini etkin ve çevreye duyarli kullanan sosyo kültürel yapisi güçlü rekabetçilik temelinde sürekli gelisen lider bir bölge olmak vardir vizyonunda. Burada da belirledigi çesitli öncelikler var. Bölgeye 53 milyon liralik bir mali destek saglamis durumda. 2 bin 262 proje teklifi alan ajansimiz bunlardan 540 tanesine destek vermis. Suanda yeni olarak uygulamaya koydugumuz iki tane teklif çagrimiz var. Bunlardan birincisi bölgenin rekabet gücünün artirilmasi mali destek programimiz ikincisi de turizme yönelik küçük ölçekli altyapi mali destek programimiz. Bu iki mali destek için 20 milyon liralik bir kaynagi ajansimiz ayirmis durumda. Bu çalismalara baslamis durumdayiz” diye konustu.
Karaman Organize Sanayi Bölgesi Mütesebbis Heyeti Yönetim Kurulu Baskani Kemal Boynukalin da, “OSB uzun yillardir ihracata dayali bir sistemle büyümeye çalisiyor ve büyüyor. Fakat Organize Sanayi Bölgesi olarak biz katma degeri yüksek ürünler üretemiyoruz. Tabi esas konu bu yilin sonunda bitecek olan tesvik yasasinin devam etmesini ve bu yasanin Karaman için çok önemli oldugunu belirtmek istiyorum” dedi.
Söz alan diger isadamlari da tesvik yasasinin devam etmesi, dolar kuru gibi sektörel sikintilarini dile getirdiler.
Bakan Yilmaz da, 5084 sayili yasanin geçmiste yatirim tesviki olarak ilan edildigini hatirlatarak, “Yatirim yapan isletmeler için belli bir süre enerji, istihdam destegini öngören bir sistemdi. Onun süresi doldu. O yatirimlar yapildi. Küresel krizin etkilerini de dikkate alarak tesvigin süresini uzattik. Bu noktada bir yatirim tesvik sisteminden çikip bir isletme destegine dönüstügünü söylemek mümkün. Firmalarin aslinda talep ettikleri isletme destegi anladigim kadariyla. Çünkü yatirim destegi zamaninda verilmis. 61 kriterde tüm illerimizi ölçtük. Gelismislik yönlerini ortaya çikardik. Karaman 35’den 32. siralara gelerek tesvikte üçüncü bölge destegi almaya hak kazandi. Benim yatirimcilardan istegim yeni yatirimlara yönelmeleridir. Istihdam üzerindeki yükleri azaltmaya çalisalim diyorsunuz. Bu konuda biz de sizler kadar hassasiz. Yükler hafiflediginde istihdam da artacaktir. Tesvik konusunda tartismaya gerek yok. Çünkü birden fazla yatirim tesvik sistemi kafalari karistirir” dedi.
“KARAMAN’IN IHRACATTA 1 MILYAR DOLARI HEDEFLEMESI LAZIM”
Bakan Yilmaz, Karaman’in ihracatta basarili bir oldugunu da ifade ederek 2002’de 36 milyon dolar olan ihracat rakaminin bu sene 500 milyon dolara yaklasacagini söyleyerek, “Türkiye ihracatindan çok daha hizli bir sekilde artmis. Türkiye ihracatini artirmis ama Karaman çok daha hizli bir sekilde artirmis. On katindan fazla bir artis saglamis Karaman. Bunun için gerçekten Karaman’i tebrik ediyorum. Insallah katma degeri daha da yükselterek bu ihracat performansini devam ettirir. Artik Karaman’in bir milyar dolar ihracati hedeflemesi lazim. Yarisina ulasmis durumda zaten. 9 Ayda 486 milyon dolar gözüküyor. 500 milyonu çok rahat asacagiz gibi gözüküyor. Bundan sonraki hedefimiz artik 1 milyar dolara ulasmak diye düsünüyorum. Kümelenme bu noktada çok önemli. Is adamlarimiz bir yandan rekabet edecekler, bir taraftan da isbirligi yapacaklar. Is birligi içinde rekabet diye bir kavram var. Rekabetçi ve isbirligi içerisindeki ülkelerin bugün yaptiklarini görüyoruz. Burada iyi bir kümelenme var. O kümelenmeyi hem rekabetle, hem isbirligiyle birlestirdigimizde katma degeri çok daha yüksek isler basaracagimiza yürekten inaniyorum” seklinde konustu.
Bakan Yilmaz toplantinin ardindan Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir ambalaj fabrikasi, bir bisküvi fabrikasi ve otomatik kapi sistemleri yapan bir firmayi ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284