Kamuda Yerli Mali Zorunlu Hale Geliyor

Kamu alimlarinda yerli ürünlerin kullanimi kanuni zorunluluk haline getirilecek.

Kamuda Yerli Mali Zorunlu Hale Geliyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakani Nihat Ergün, daha önce Basbakanlik Genelgesi ile kamu alimlarinda yerli ürünleri yüzde 15 oranina kadar saglanan fiyat avantajini simdi kanuni zorunluluk haline getireceklerini belirterek, “Buna uyan var, uymayan var. Devlet Malzeme Ofisi ile bazen uymuyor. Bunun zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Kamu Ihale Kanunu’nda bu konuda bir degisiklik yaparak, zorunlu hale getirecegiz” dedi.
Ergün, kamu alimlarinda yerli ürünlere fiyat avantaji saglanmasina iliskin, ''Insallah Kamu Ihale Kanunu'nda yapacagimiz degisiklikle bu konuda daha saglam bir yerde durmus olacagiz'' dedi.
Ergün, Kocaeli Ticaret Odasi'nin (KOTO) meclis toplantisinda yaptigi konusmada, Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nda Türkiye'nin sanayisini, egitim sistemini dönüstüren çok önemli kararlar alindigini söyledi.
Ergün, “Türkiye’de üretilen ürünlerin mutlaka kamu alimlarinda zorunlu hale gelmesi gerekir. Bununla ilgili yasal bir düzenlemeyi Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu kararlari çerçevesinde gerçeklestirmis olacagiz. Simdi 'Yüzde 15 pahali bile olsa Türkiye'de üretilen ürünler alinsin' diye bir tesvik uygulamasi var. Ama buna uyan var, uymayan var. Yerel yönetimler, bazi kamu idareleri, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) bile bazen uymuyor mesela. Kardesim bu politikalari en çok uygulamasi gereken devlet mekanizmasisin. Sen burada ihmalkarlik gösterirsen, yerel yönetim ihmalkarlik gösterirse olmaz.
Bakin yerel yönetimlerimiz otobüs alimlarinda Türkiye’de üretilen otobüsleri tercih etmeye basladilar. Otobüs fabrikalarimiz full çakmaya basladilar, yeni yatirim yapmaya basladilar. Inan kapatiyorlardi bakin. Kapatip, satip birakacakti adamlar. Yazik günah degil mi? Bu kadar kendi iç potansiyelimiz var. Bu iç potansiyelimizi kendi sektörlerimizin gelismesi için kullanmamak gibi bir yanlislik olabilir mi? ABD bile ABD’de üretilen ürünleri tüketin diye kampanyalar yapiyor kendi halkina. Biz ihmalkar davraniyoruz. Ihmalkarligin faturasi, maliyeti ileride çok büyük olur. Herkesin bunu çok iyi görmesi lazim. Insallah Kamu Ihale Kanunu'nda yapacagimiz degisiklikle bu konuda daha saglam bir yerde durmus olacagiz”
Kaynak: Mynet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284