Karaman, Kredili Mevduat Hesabi Kullaniminda 2. Sirada

Bankalarda faizi en yüksek enstrüman olan ve adina Destek Hesap denilen Kredili Mevduat Hesabi`ni (KMH) basta Düzce olmak üzere Karadeniz ve Iç Anadolu bölgeleri kullanmaya basladi. Istanbullular ise KMH kullaniminda frene basarak faizi daha düsük olan kredi kartina yöneldi

Karaman, Kredili Mevduat Hesabi Kullaniminda 2. Sirada
Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Baskani Mukin Öztekin'in bile "Yüzde 5.75' faiz ödedim" diye isyan ettigi Kredili Mevduat Hesabi'na (KMH) uygulanan fahis faizden Anadolu insaninin haberi yok. BDDK'nin il bazinda yayimlamaya basladigi rakamlara göre su anda bankalarin uyguladigi en yüksek faizli enstrüman olan Destek Hesap'in kullanimi son bir yilda en fazla Karadeniz ve Iç Anadolu bölgelerinde artti.Yayimlanan rakamlara göre 1 yilda çalisanlarin ücretlerini aldiklari bankalar tarafindan maasa ek olarak taninan hak olarak gösterilen Destek Hesap kullanimi en fazla Düzce'de artti. Bu ilde KMH kullanimi yüzde 76 artisla 9.7milyon liradan 17. 1 milyon liraya firladi.
 
ILK 10'UN 5'I KARADENIZ'DEN
Düzce'yi yüzde 57'lik artisla Karaman ve yüzde 53'lük artisla Aksaray takip ediyor. Bu illeri KMH kullanimi 24 milyon liradan 35.6 milyon liraya çikan Trabzon izliyor. 2011 Haziran ayindan 2102 Haziran ayina kadar olan 1 yillik süre baz alinarak yapilan hesaplamada ilk 10'da KMH kullanimini en falza artiran 10 ilden 5'inin Karadeniz bölgesinden olmasi dikkat çekiyor. Listede Düzce ve Trabzon'un disinda Giresun, Rize ve Ordu bulunuyor. Ayni sekilde listede yer alan Karaman, Aksaray ve Nigde'nin de birbirine komsu olmalari ilngiç bir detay olarak duruyor.
ISTANBULLU UYANIK ÇIKTI
Son 1 yilda yüzde 30 artarak 3.1 milyar liradan 4 milyar liranin üstüne çikan KMH hesaplarinda en az artis kaydeden iller ise Van, Tunceli, Afyon ve Istanbul. Miktar olarak 921 milyon liradan 1 milyar liranin üstünde KMH kullanan Istanbullu bu hesaptaki borç miktarini ancak yüzde 17 artirdi. Böylece Istanbullu tüm Türkiye çapinda yüzde 30 artan bu süper faizli hesaptan neredeyse yari loran kadar yararlanarak falhis faizden kaçti. Izmir ve Ankara ise KMH kullaniminda Türkiye ortalamalarinda seyretti.
 
YÜZDE 2'LIK KART FAZINDEN KAÇTILAR
BDDK'nin rakamlarindan derlenen bilgilere göre yüzde 5.75'lik faizle KMH hesaplarini kullanan illerin özelliklerinden birisi de faizini Merkez Bankasi'nin belirledigi ve su anda en yüksegi yüzde 2.8 olan kredi karti borcunu kapatmaya çalismalari oldu. Bu illerde batik kredi karti miktari yüzde 20'nin üzerinde düserken kredi karti kullanimi da Türkiye ortalamasi olan yüzde 30 civarinda gerçeklesti.
EN DÜSÜK KULLANIM KILIS'TE
Bankalardan Destek Hesap kullanimi il bazinda 2.3 milyon lira ile en düsük Kilis'te gerçeklesti. Ancak son 1 yilda ekonomik aktivitenin düsük oldugu Van, Tunceli ve Afyon Destek Hesap kullaniminin en az arttigi iller oldu.
Kaynak: HaberTürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284