Karaman’a Ilk Günes Enerji Santrali Kuruluyor

Yenilenebilir enerjinin baskenti Karaman’da Il Özel Idaresi kendi elektrigini üretme yolunda büyük bir adim atti. Il Özel Idaresi, mülkiyeti kendisine ait olan Kocadüz mevkisinde bulunan 10 bin metrekarelik alanda kurulu gücü 500 kilovat gücünde günes enerjisi santrali kuruyor.

 Karaman’a Ilk Günes Enerji Santrali Kuruluyor

Mevlana Kalkinma Ajansi'nin (MEVKA) mali destek verdigi günes enerji santralinin yer teslimi, yapim isini üstlenen GSR Ileri Teknolojileri Tic. Ltd. Sti. firmasina teslim edildi. Yer teslim törenine Karaman Valisi Murat Koca, AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, Ayranci Kaymakami ve Il Özel Idaresi Genel Sekreter Vekili Erkan Isa Erat, Il Genel Meclis Baskani Celalettin Güngörer, yüklenici firma yetkilileri ve basin mensuplari katildi.

Yüklenici firma adina konusan GRS Enerji Proje Yöneticisi Hüseyin Mert, santrale 2 bin adet panel kurulacagini belirterek, “Santralin toplam gücü 500 kilovat olacak. Santral yillik olarak da 850 bin kilovat enerji üretecek. 120 günlük bir ise sözlesmemiz var. Biz 60 günün ardindan santrali çalisir hale getirmek istiyoruz. Is programimizi buna göre hazirladik. Bu yapacagimiz santral bölgede öncü olacak. Türkiye Ispanya’dan sonra Avrupa’nin en çok günes alan ikinci ülkesi. Konya ve Karaman, günes radyasyonu bakimindan Türkiye’deki en fazla günes alan iki ilimiz. Karaman sadece Türkiye’nin degil Avrupa’nin da suanda göz bebegi durumunda" ifadelerini kullandi.
Milletvekili Mevlüt Akgün’de, “Karaman günes enerjisi potansiyeli bakimindan oldukça zengin bir ilimizdir. Kisa süre içerisinde Ilimizde günes enerjisi yatirimlariyla ilgili büyük bir atilim gerçeklesecektir. Buna hazirlikli olmak lazim, bunun için de kamu yatirimlariyla özel sektöre örnek olmak gerekmektedir. Bu günes enerjisi yatirimi özel sektöre örnek olacaktir. Karaman’a hayirli olmasini diliyorum” dedi.
"YATIRIMCILARIMIZI KARAMAN'A DAVET EDIYORUZ"
Vali Murat Koca ise yaptigi konusmasinda, “Karaman Türkiye’de günes enerjisi potansiyelinin en yüksek oldugu illerin basinda gelmektedir. Ilimizde lisansiz günes enerjisi yatirimi yapmak için basvuru yapip MEDAS’dan izin alan çok sayida firma bulunmaktadir. Fakat bu firmalari henüz yatirim asamasinda göremedik. Karaman Il Özel Idaresi bu anlamda öncülük yapmaktadir. Günes Enerjisi Santrali projesi için Subat 2014 tarihinde MEDAS’a izin basvurus yapilmis, ön ve teknik degerlendirmenin ardindan, proje Nisan 2014’de MEVKA’dan geçmis, 25.06.2014 tarihinde MEDAS’dan çagri mektubu alinmistir. 25.08.2014 tarihinde ise firmayla sözlesme imzalayarak yer teslimi yapilmistir. Proje is bitirme süresi 120 gün olan günes enerjisi santrali projesinde, 90 günlük TEDAS proje onayi ve sonrasinda enterkonnekte sisteme giris tarihleri takip edilerek, elektrik üretimine ve satisina baslanacaktir. Burada suna dikkat çekmek istiyorum, MEDAS’dan izin alinan tarih ile firmayla sözlesme imzalanan tarih arasinda sadece 2 ay var. Ama maalesef Ilimizde 20 megawattin üzerinde lisansiz günes enerjisi projeleri için izin alan firmalarimiz henüz yatirim yapmadilar. Bu konuda gerçek yatirimci olmayip da izin alip baskasina lisansini devretmeyi düsünen yatirimcilar bulunmaktadir. Bu davranis hem ülkemizin günes enerjisi yatirimina zarar vermekte, hem de dogrudan Karaman’imizi olumsuz etkilemektedir. Çünkü bu firmalar MEDAS’dan izin aldiklari için MEDAS bu firmalar yatirima baslamadan baska firmalarin, yatirimcilarin izin almasinin önüne geçiyor. Bu nedenle biz Karaman’da lisansiz olarak MEDAS’dan izin almis yatirimcilarimizi bir an önce Karaman’a yatirim yapmaya davet ediyoruz. Bu noktada Karaman’da Il Özel Idaresi olarak, kamu olarak lisansiz günes enerjisi santraline öncülük ettigimiz için gurur duydugumu ifade ediyorum. Projenin gerçeklesmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyor, projenin Ilimize hayirli olmasini diliyorum” dedi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284