Karaman`da Çalistiracak Isçi Bulamiyorlar

Karaman Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Mütesebbis Heyeti Baskani Kemal Boynukalin, `Karaman göç almadigindan, kentte çalistiracak isçi bulunamiyor. Sehirde her türlü fabrikanin isçiye ihtiyaci var. Bireysel basvurular durumunda direkt ise alinrlar` diye konustu.

Karaman`da Çalistiracak Isçi Bulamiyorlar
Boynukalin, hurriyet.com.tr'ye yaptigi açiklamada, "Karaman göç almayan bir sehir. O yüzden isçi sikintisi hat safhada. Karaman nüfusu her geçen gün azalan bir sehir de ayni zamanda. Gelenler kesinlikle basvuranlar bireysel basvurulariyla ise alinacaktir" dedi.
Karaman'a gelmek isteyenlere yönelik herhangi bir uygulamanin henüz baslamadigini da belirten Boynukalin, "Organize Sanayi Bölgesi olarak bu konuda herhangi bir çalisma yok. Henüz böyle bir seye baslamadik ama is arayanlar bireysel basvurulariyla kesinlikle ise alinacaktir çünkü isçi eksikligi çok fazla. Her türlü fabrikada isçi açigi var" diye devam etti.
Boynukalin, “Bisküvinin Baskenti” olarak bilinen Karaman OSB'de 99 sanayi tesisi oldugunu ve bu tesislerden her yil milyonlarca dolar ihracat yapildigini belirtti.
Karaman OSB'de gida agirlikli tesislerden birçogunun dünya çapinda marka olduklarini ifade eden Boynukalin, “Karaman'da bisküvi ve sekerleme üretimi oldukça fazla. Türkiye'de üretilen her 3 bisküviden 1'i Karaman'da üretiliyor. Bu tesisler kurumsal kimlik kazanmis tesisler. Dünyanin her yerine ihracat yapiyorlar. Türkiye'nin her yerinde bölge müdürlükleri ve bayileri var” dedi.  
“Daha 5 bin isçiye ihtiyaç var”       
Karaman OSB'de en büyük sorunun isçi sikintisi oldugunu, sanayi tesislerinin çalistiracak isçi bulmakta zorlandiklarini dile getiren Boynukalin, sözlerini söyle sürdürdü:  
“Su anda 9 bin isçi çalisiyor. Daha 5 bin isçiye ihtiyaç var. Çalistiracak isçi bulamiyoruz. Is için basvuran, niyeti gerçekten çalismak olan bir kisi basvurdugunda mutlaka is buluyor. 'Is bulamadim' diyen mutlaka masa basi is istiyor. Tesisler simdi yaklasik yüzde 70 kapasite ile çalisiyor. Her fabrika kapasitesini artirmak için yeni milyon dolarlik yatirimlar yapti. Fakat isçi bulamadigi için tam kapasiteye çikamiyor. Yatirim yapmak istedigi halde cesaret edemeyen is adamlarimiz var. Is için basvuranlari neredeyse çiçekle karsilayacagiz.”
Çevre ilçelerden isçi getiriliyor
Isçi bulabilmek için en uzak köylere bile gittiklerini, her gün onlarca isçi servisinin çevre ilçelerden Karaman'a isçi tasidigini vurgulayan Boynukalin, söyle devam etti:
“Mersin'in Mut ilçesinden gelen isçiler var. Mut Karaman'a 70 kilometre. 100 kilometre uzaktaki Konya'nin Eregli ilçesinden gelen isçilerimiz var. Konya'nin Çumra ilçesinden gelen isçiler var. Karaman'in en uzak köylerinden servislerimiz isçi tasiyor. Köylere, kasabalara gidip evlerden, kahvelerden çalisacak isçi ariyoruz. 100 kilometre uzaktan gelen bir isçi tam anlamiyla verimli olamiyor. Ise baslamadan yolda yoruluyor. Trafik kazalari oluyor. Dalginliktan dolayi is kazalari oluyor. Maliyeti yükseltiyor. Makineler bos çalisiyor. Tüm dünyada issizligin en büyük sorun olarak gösterildigi bir zamanda bu çektigimiz sikinti herhalde ancak fikralarda olur.”
 “Düzenli göçün tesvik edilmesi lazim”
Karaman'a disaridan gelecek 5 bin kisinin 15-20 bin kisi demek oldugunu, kentin bu kadar bir artisi birden kaldirmasinin zor olacagini vurgulayan Boynukalin, “Su anda isçi Karaman'a göçüp gelse, en büyük sikinti konut... Bu kadar insani barindiracak konut var mi, bunun sorgulanmasi lazim. TOKI yeni konutlar yapabilir. Isçi evleri yapilabilir. Disardan gelen isçi, is günlerinde bu isçi evlerinde kalip hafta sonlari memleketine gidebilir. Iyi bir organize ile düzenli göçün tesvik edilmesi lazim. Bu konuda yetkililerden yardim bekliyoruz” diye konustu.
Kaynak: hürriyet.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284