Karaman’in Bir Patenti Yok

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (KMÜ PTTO) ile Mevlana Kalkinma Ajansi (MEVKA) isbirligiyle “Fikri, Sinai Mülkiyet ve Inovasyon” konulu bir panel düzenlendi.

Karaman’in Bir Patenti Yok

KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda iki oturum halinde gerçeklestirilen panele Karaman Valisi Murat Koca, KMÜ Rektör Vekili ve Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Yildirim, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Münir Oktay, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, Karaman Bilim Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Vehbi Konarili, Sanayi ve Ticaret Odasi Baskani Mustafa Toktay, ögretim elemanlari ve ögrenciler katildi.
“Sanayicilerimizin yanindayiz”
Panelin açilis konusmasini yapan Prof. Dr. Ahmet Yildirim, sanayisi fazlasiyla gelismis olan Karaman’da böyle panellerin düzenlenmesinin önemli oldugunun altini çizerek Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinin sanayicilerle isbirligi konusuna önem verdigini belirtti. Prof. Dr. Yildirim, “Birlikte yapacagimiz tüm ar-ge çalismalari ve üretimin her asamasinda sanayicilerimizin yaninda olacagiz ve her türlü destegi elimizden geldigince verecegiz.” diye konustu.
“Karaman, patenti olmayan 13 il arasinda”
MEVKA Yatirim Destek Ofisi Koordinatörü Turgut Yokus ise MEVKA olarak 2009’dan beri 75 milyon TL proje destegi ödediklerini belirterek bilimsel bilgi üretip bunu pazarlamanin zorluklari olmasina karsin inovasyon çalismalarinin daha farkli oldugunu kaydetti. Karaman’in Türkiye’de iç patenti olmayan 13 il arasinda yer aldigina da deginen Yokus, 2050 yilinda bütün binalarin günes enerjisiyle kendi enerjisini üretebilecek konuma gelmesi, tarim ve gida üzerine silikon vadisi gibi projelerden söz etti.
“Taklit ürünler, Ar-ge’yi engelliyor”
Karaman Sanayi ve Ticaret Odasi Baskani Mustafa Toktay da son yillarda ülke sanayisinin patent alaninda büyük bir atilim yaptigini söyleyerek taklit ürünlerin orijinal, kaliteli mallarin satisini engelledigini ve özellikle yüksek yatirim gerektiren ürünlerin Ar-ge’sini baltaladigini ifade etti.
Programda açilis konusmalarinin ardindan ilk oturuma geçildi. Dört panelistin sunum yaptigi oturumun baskanligini yürüten Konya Teknokent Eski Baskani Prof. Dr. Mehmet Fatih Botsali, “Fikri ve Sinai Mülkiyet Haklari” konulu sunum gerçeklestirdi.
“Dünyanin zenginleri bilgi-yogun isadamlari”
Prof. Dr. Botsali, bir ülkenin zenginliginin sinai mülkiyet ve inovasyonla saglandigina dikkat çekerek dünyanin zenginleri listelenirse öne çikanlarin bilgi-yogun isadamlari olacagini kaydetti.
“Yabanci markalar, kendi ürünleri taklit edilmesin diye gelip Türkiye’de patent ettiriyor.” açiklamasinda bulunan Botsali, inovasyona dayali büyümeyi saglamak için fikri mülkiyete önem verilmesi gerektigini söyledi. Prof. Dr. Botsali, haklar korunarak ekonomik faaliyetlerle bulusturulursa bunun yaraticiligi tesvik edecegi gibi teknolojik uzmanlasmayi da getirecegini ifade ederek fikri mülkiyetin telif, sinai mülkiyetin ise ‘yenilik’ veya ‘ayirt edicilik’ özelligiyle korunabilen haklar anlamina geldigini belirtti.
“Türkiye’de yilda 15 bin marka tescil isteginden 1500’ü onaylaniyor”
Panelde konusan TOBB Patent ve Marka Vek. Meclis Baskani Mehmet Kaan Dericioglu ise “Tecrübe Paylasimi ve Patent-Marka Basvurularinda Vekilin Rolü” konulu bir sunum gerçeklestirdi.
Dericioglu, dünyada her yil 250 bin farkli konuda patent basvurusu yapildigini söyleyerek Türkiye’de yilda 15 bin marka tescil isteginde bulunuldugunu ancak bunun 1500’ünün onaylandigini kaydetti. Reddedilen isteklerin %10’unun hiç incelenmeksizin sadece isminden dolayi red aldigini dile getiren Dericioglu, basvuru harcinin son derece yüksek oldugunu ve geri dönen basvurularda zararlarin muazzam boyutta gerçeklestigini ifade etti.
“Sanayi Doktoru Projesi”
Karaman Bilim Sanayi ve Ticaret Il Müdürü Vehbi Konarili, “Ar-Ge Çalismalarinda Kamu-Üniversite-Sanayi Isbirligi ve Sanayi Doktoru Projesi” baslikli sunumunda KOSGEB, TSE, TÜBITAK gibi Bakanliga bagli kuruluslar hakkinda bilgi verdi. Konarili, üniversitenin sanayiye yapacagi destegi ‘sanayi doktoru’ modeliyle açikladi.
“Karaman, inovasyonda 33. sirada”
Panelin ilk oturumunun son konusmacisi olan MEVKA Planlama Uzmani Mehmet Emin Yigitbasi ise “TR52 Bölgesi Inovasyon ve Yenilik Stratejisi“ baslikli bir sunum yapti. Türkiye’deki illerin inovasyon endeksi degerlerinden söz eden Yigitbasi, bu siralamada Karaman’in 33. sirada yer aldigini kaydetti ve marka tesciline önem verilmesi gerektiginin altini çizdi.
“Sanayiciler gizlilik ihlalinden korkuyor”
Panelin ikinci oturumunun baskanligini yapan Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Savas Sönmezoglu, “Teknoloji Transfer Ofislerinin Önemi” baslikli bir sunum gerçeklestirdi.
Teknoloji Transfer Ofislerinin ABD’de çok önce basladigindan söz eden Doç. Dr. Sönmezoglu, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisinin 2013 yili temmuz ayinda kuruldugunu belirterek ofiste çalisan personel ve yapilan faaliyetler hakkinda bilgi verdi.
‘Inovasyon’u bilginin ürüne dönüsümü olarak açiklayan Sönmezoglu, inovasyon konusunda üniversiteler ve arastirma merkezlerinin sanayi sektörüyle isbirliginde karsilasilan sorunlara degindi. Doç. Dr. Sönmezoglu, sanayicilerin ortak projelerde gizlilik ihlali ve arastirmacilarin yenilikleri yayacagi korkusu tasidiklarini ifade etti, bunun yani sira ar-ge çalismalarinin bir yil ya da en azindan alti ay gibi uzun süreleri kapsadigini, prosedürlerin ve evrak islemlerinin ise hayli fazla oldugunu dile getirdi.
Sönmezoglu, üniversite-sanayi isbirligi konusunda diger bir olumsuz faktörün Yüksekögretim Kurulu tarafindan olusturulan kriterler oldugunu söyledi. Sönmezoglu, “YÖK, üniversitelerden sanayiye dönük arastirma kriterleri yerine kütüphanede bilgiye yönelik projeler istiyor.” seklinde konustu.
Patent tesvik sistemleri
Panelin bir diger konusmacisi TPE Patent Uzmani Hakan Bayram ise “Sinai Mülkiyete Yönelik Kamu Destekleri” baslikli bir sunum gerçeklestirdi. Patent tesvik sistemleri hakkinda bilgi veren Hakan Bayram, ‘arastirma’, ‘inceleme’ ve ‘vekil’ olmak üzere üç farkli tesvik mekanizmasindan söz ederek 19 Subat 2014 tarihinde resmi gazetede yayimlanarak yürürlüge giren vergi tesviki yasasinin ayrintilarina degindi.
“Tuna Süt Firmasinin Ar-Ge Hikayesi”
Panelin son konusmacisi olan Tuna Süt Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Üstündag ise “Tuna Süt Firmasinin Ar-Ge Hikayesi” baslikli sunumunda 1994 yilinda Hazine Müstesarligindan aldigi tesvikle Tuna Süt firmasini nasil kurdugunu anlatti.
Üstündag, Selçuk Üniversitesiyle birlikte yürüttükleri ar-ge çalismalari sonucunda almaya hak kazandiklari 15 bin TL’lik hibeden de söz etti. Süzme yogurt makinesi, susuz süt konsantre makinesi gibi yenilikçi projelerine deginen Üstündag, firma olarak üç incelemeli patent ve bir faydali model tescili aldiklarini belirterek, iki farkli patent çalismasinin ise halen devam ettigini ifade etti.
“Fikri, Sinai Mülkiyet ve Inovasyon” konulu panel, katilimcilara plaket verilmesinin ardindan son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284