Kart Sifresine Ilginç Yasak

Banka karti kullanicilari artik 19 ve 20 ile baslayan sifreleri kullanamayacak.

Kart Sifresine Ilginç Yasak
Bankalararasi Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, “Tüketicelerin sifre tercihleri daha çok 1903, 1905 ve 1907 gibi futbol kulüplerinin kurulus tarihleri oluyor. Bu da güvenligi tehdit ediyor. Bazi bankalar 19 ile baslayan sifreleri kabul etmiyor” dedi.
Bankalarin yaptigi arastirmalara göre kart sifresi alacak tüketicilerin, en çok kullandigi rakamlarin basinda futbol kulüplerinin kurulus tarihi ve dogum yillari oldugu belirlendi. Tüketicilerin sifre bilgilerinin korunmasi için çalismalar yaptiklarini belirten Bankalararasi Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, “Futbol tutkusu kart sifrelerine yansiyor. 1903, 1905 ve 1907 gibi rakamlar çok sik kullaniliyor. Bunun disinda dogum tarihleri de tüketicilerin kullandigi sifrelerin basinda geliyor. Içinde bulundugumuz yila ait rakamlar da sifre olarak tercih ediliyor. Bunun önüne geçmek için bankalar birçok farkli uygulama yapiyor” dedi.
Degisiklik De Yapilmiyor
Bankalarin kredi karti sahiplerini korumak için birçok farkli önlem aldigini anlatan Soner Canko, sunlari vurguladi: “Hayatimizi kolaylastiracak islemler gerçeklestirirken birçok sifre kullaniyoruz. Türkiye’de bu sifreler ise belli numaralardan olusuyor. Burada da futbol sevgisi öne çikiyor. Besiktas, Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarlari destekledikleri takimlarin kurulus tarihlerini ATM ve kredi karti sifresi olarak kullaniyor. Bunun disinda dogum yillari da çok sik tercih ediliyor. Bu yüzden de bankalar ilk sifre alimlarinda 19 ile baslayan sifreleri kabul etmiyor. Önceden kullanicilar sifrelerini ATM’lerden istedikleri sekilde degistirebiliyorlardi. Ancak simdi bazi bankalar ATM’lerden de degisiklik yapilmasina izin vermiyor. Son dönemlerde ise 20 ile baslayan sifreler de kabul edilmiyor. Bunda da içinde bulundugumuz yila ait numaralar tercih ediliyor.”
Ardisik Sirali Sayilar
Tüketicilerin bilinçlenmesi gerektiginin altini çizen Soner Canko, sunlari anlatti: “Sifre tercihlerinde dogum tarihi, hesap müsteri numarasi, nüfus cüzdani numarasi, ardisik sirali sayilar, telefon numarasi gibi kolay tahmin edilebilir numaralar olmamasina dikkat etmeli. Kartlarin çalinmasi durumunda bir kaç defalik denemeler sonrasinda kullanim kolayca gerçeklesebiliyor. Bu tür numaralarin kullanilmasinin önüne geçilmesi lazim.”
Mail Sifresi Gibi Olmali
GOOGLE ve Yahoo gibi internet sitelerinden alinan maillerde sifre kullanimlarinda güvenlik uygulamasi bulundugunu dile getiren Soner Canko, su bilgileri verdi: “Bu adreslerden mail alirken sifrelerde güvenlik uygulamasi var. Tercih edilen sifrenin güvenli olup olmadigi belli kriterlerle kullaniciya iletiliyor. ‘Az güvenli, güvenli ve güvenli degil’ uyarilari yapiliyor. Belki bu tür uygulamalar kullanicilar için daha saglikli olabilir. Çünkü çok fazla zorlamamak gerekiyor. Ancak bankalar da her zaman tüketicilerin güvenligini düsünüyor. Sektörün saglikli büyümesi için de güvenlik yatirimlari her zaman artiyor.”
Internet Kullanimi Büyüyor
Bankalararasi Kart Merkezi’nin 2011 yili verileri, hizli ve kolay alisveris olanagi saglayan e-ticareti tercih edenlerin her geçen gün arttigini dile getiren Soner Canko, “2011 sonu itibariyle yerli kredi kartlari ile yerli ve yabanci sitelerde 135 milyon adedinde ve 22 milyar TL tutarinda e-ticaret islemi gerçeklestirildi. E-ticaret alaninda kullanim arttikça güvenlik uygulamalari önem kazandi. Bu alanda da tüketicilerin bilinçli hareket etmesi gerekiyor” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284