Kat Mülkiyeti Sorunu Çözülüyor

Emlak vergisi gelirlerini artirmayi hedefleyen Maliye, gayrimenkul envanteri olusturuyor. Tapuda arsa görünen konut ve isyerlerinin kat mülkiyetine geçisi hizlandirilacak

Kat Mülkiyeti Sorunu Çözülüyor
Maliye, emlak vergisi gelirlerini artirmak amaciyla saglikli bir gayrimenkul envanteri olusturulmasi için dügmeye basti. Tapuda arsa veya kat irtifakli arsa olarak görünen konut ve isyeri olarak kullanilan binalarin kat mülkiyetine geçisi hizlandirilacak. Kat mülkiyetine geçisi saglamak için bir süredir uygulanan cins degisikligi harciyla birlikte uzlasma sistemi kurulmasi öngörülüyor. Türkiye'de, konut ve isyeri olarak kullanilan binalarin önemli bir kismi tapu kayitlarinda arsa ya da kat irtifakli arsa olarak görünüyor. Yeni sistemle hem emlak hem de gelir vergisi açisindan saglikli bir veri tabani olusturulacak.
GEÇISLER HIZLANACAK
Geçmis yillarda tamamlanmis binalarin kat mülkiyetine geçmesini saglamak amaciyla Kat Mülkiyeti Yasasi'nda degisiklikler yapildi. Ancak cezalarin agir olduguna yönelik tepkiler nedeniyle bu hükümler yürürlükten kaldirildi. Bir yandan 2B ve kentsel dönüsüm çalismalari sürerken, diger yandan iskân ruhsati alanlarin kat mülkiyetine geçisi de hizlandiriliyor.
Iskân zorunlu
Imar Yasasi'na göre iskân almayan binalara kanalizasyon, elektrik, su gibi hizmetlerin verilmemesi gerekiyor. Kaçak kullanima neden olmamak için genellikle bu hükmün uygulanmadigina dikkat çeken uzmanlar, "Insaat isleri devamli mahiyetteki isyeri kapsaminda degerlendirilmiyor. Yasal düzenleme ile insaat isleri de uzlasma kapsamina alinabilir. Iskân almak kolaylasirsa vatandas da kat mülkiyetine geçer. Böylece konutlar, binalar gerçek nitelik ve degeri ile kayda girer" yorumunu yapti.
Kaynak. Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284