Kayit Disi Azaldi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Baskani Fatih Acar, 4 yildir kayit disi istihdama yönelik yapilan çalisma sonucunda 1 milyon 24 bin kisiyi kayit altina aldiklarini, 10 yil içinde kayit disi istihdam oranini yüzde 15`lerin altina indirmeyi hedeflediklerini söSosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Baskani Fatih Acar, 4 yildir kayit disi istihdama yönelik yapilan çalisma sonucunda 1 milyon 24 bin kisiyi kayit altina aldiklarini, 10 yil içinde kayit disi istihdam oranini yüzde 15`lerin altina indirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kayit Disi Azaldi
Acar, mevcut aktif sigortali sayisinin 15 milyon 200 binlerden 18 milyon 500 bine ulastigini dile getiren Acar, yaklasik 3,5 milyon yeni kisiyi sisteme kattiklarini kaydetti. Kayit disi istihdama yönelik de ciddi çalismalar yapildigini anlatan Acar, "2008 yilindan bu yana yapilan çalismalar sonunda kayit disi çalisan yaklasik 1 milyon 24 bin kisiyi kayit altina aldik" dedi.
Bu dogrultuda prim gelirlerinin prim giderlerini karsilama oranlarinin da yüzde 52'lerden yüzde 58'lere çiktigini ifade eden Acar, gayri safi milli hasila içerisinde SGK açiklarinin yüzde 3'lerden yüzde 1,5'lara kadar indigini bildirdi.
Kayit disi istihdam ile mücadelelerini sürdürmeye devam edeceklerini vurgulayan Acar, "Kayit disi istihdam orani yüzde 46,4'lerden 37,5'lere kadar indi. 10 yil içinde ise bu orani yüzde 15'lerin altina indirmeyi hedefliyoruz" diye konustu.
SGK Baskani Acar, kisilerin hastanelere gitmedikleri halde gitmis gibi gösterip, kuruma fatura edilmesi yönündeki suistimallerin önüne geçmek amaciyla baslattiklari avuç içi okuma sisteminin pilot il olan Konya'da 1 Temmuz'dan bu yana uygulandigini hatirlatti.
Uygulamanin 15 Ekim'de 20 ilde daha baslayacagini bildiren Acar, "1 Ocak'a kadar tüm özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde bu sisteme geçmis olacagiz. Bu konuda gerekli altyapilarimizi tamamladik. Özel saglik hizmet sunucularimiz da bununla ilgili teknik altyapiyi kurmak zorundalar. Devlet hastanelerinde ise ileriki bir tarihte uygulama baslayacak"seklinde konustu.
Kaynak: Konya Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284