Kiralik Evi Olanlara Müjde

Konutunuzu kiraya verdiyseniz ve kira gelirinizi beyan ettiyseniz dikkat!

Kiralik Evi Olanlara Müjde
Konut kirasi nedeniyle ödediginiz verginin, tamaminin veya bir kisminin iadesi ile ilgili.. Bilmeyenler olabilir, birincisini kisa olmak üzere, ikisini de açiklayalim.
ISYERI KIRASINDAKI IADE
Bu iade, gayrimenkulünü isyeri(yani dükkan, büro, magaza, atölye, depo vb)olarak kiraya verenleri ilgilendiriyor.
Geliri sadece isyeri kirasindan ibaret olanlar, 2011 yili isyeri kira gelirlerinin, gayrisafi (yani stopaj dahil ) tutari,23 bin lirayi asmissa, tamamini beyan ettiler.2012 yili isyeri kiralari da 25 bin lirayi asiyorsa, beyan edilecek.
Isyeri kira geliri elde edenlerden, 2011′de yillik kira gelirleri 101 bin liraya liraya kadar olanlar, beyanname verdiklerinde ödenecek, stopaj mahsubu nedeniyle, ödenecek vergi degil "vergi iadesi" çikti.
Bu durumda olanlar, vergi dairesine basvurarak, iadelerini alabilirler. (Bu konuda ayrintili bilgi için Bkz.Sükrü Kizilot "Kirayi bildirip vergi iadesi almanin dayanilmaz cazibesi" Hürriyet, 8 Mart 2012) 2012 isyeri kira gelirleri, 1-25 Mart 2013′da beyan edildiginde, 110 bin liraya kadar olan kira gelirlerine "vergi iadesi" çikacak.
KONUT KIRASINDAKI IADE
Konut kira gelirini beyan edenler, yillik kira gelirlerinden; 2.800 TL istisnayi ve kalan tutarin yüzde 25′ini "götürü gider" olarak indirerek vergilerini ödediler.
Oysa, "gerçek gider" yöntemini seçerek, "hiç vergi ödemeyebilir" veya "daha az vergi" ödeyebilirlerdi.
Örnegin;
1- Kiraya verdigi evi son 5 yil içinde alanlar, satin alma bedelinin yüzde 5′ini kira gelirlerinden düsebilirlerdi.
2- Kiraya verdikleri evin satin alma bedelinin yüzde 2′sini "amortisman" olarak indirebilirlerdi.
3- Banka kredisi kullanmislarsa ödedikleri faizi,
4- Kendileri kirada oturuyorlarsa, aldiklari kiradan, ödedikleri kirayi,
5- Kira aldiklari evin emlak vergisini, bakim onarim giderini vs. indirebilirlerdi
Yukaridaki giderlerden, ilk ikisi bile indirilse, ödenecek vergi çikmazdi.
Hemen belirtelim, götürü gider yöntemini seçenler, iki yil geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyorlar.
IADE NASIL OLACAK?
Maliye Bakanligi, yasalarla taninan "vergi avantajini" bilmeyenlere bir kolaylik sagliyor. Gerçek gider yönteminden yararlanabilecegi halde yararlanamayanlara örnegin iki yil götürü gider yöntemini uyguladiktan sonra gerçek gider yöntemine geçmeyenlere diyor ki;
"Beyanname verilen takvim yilinda olmak kosuluyla, düzeltme beyannamesi vermek suretiyle 'gerçek gider' yöntemini uygulanabilir (MB Özelgesi, 16.06.2012 tarih ve GVK.74-763 sayili ve 2.02.2011 Tarih ve GVK.74-126 sayili)".
Buna göre, 2012 yili sonuna kadar, 2011 yili kira beyannamesini "gerçek gider" yöntemine göre düzelttirip, fazla ödenen vergiler geri alinabilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284