Konya Seker’in 62. Mali Genel Kurulu Yapildi

Türkiye’nin en büyük üretici kooperatifi istiraki olan ve gida sanayi basta olmak üzere son yillarda gerçeklestirdigi enerji yatirimlariyla da dikkat çeken Konya Seker Sanayi ve Ticaret A.S.’nin 62’inci Olagan Mali Genel Kurulu yapildi.

Konya Seker’in 62. Mali Genel Kurulu Yapildi

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin büyük hissedar oldugu ve ülke genelindeki 16 kooperatif ile Pankobirlik’in degisik oranlarda hissedar bulundugu Konya Seker Sanayi ve Ticaret A.S.’nin Genel Kurulu temsil kabiliyeti açisindan adeta ülke tarim sektörünün tamamini kapsayacak büyük bir bulusmaya sahne olurken, toplantida sirket gündeminin yani sira tarim sektörünün gelecegi ve kooperatifçilik de konusuldu.
Balikesir’den Yozgat’a, Afyonkarahisar’dan Kirklareli’ne kadar ülke genelinde yaklasik 900 bin çiftçiyi temsil eden kooperatif temsilcilerinin katildigi Konya Seker Genel Kurulu’na katilan ve söz alan Kooperatif Yöneticileri, Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Baskani ve Karaman Milletvekili Recep Konuk’tan Konya Seker’de imza attigi basarili isleri Türkiye geneline hem temsil etmesini istediler hem bu konuda atacagi her adimda kendisine destek olacaklarini ifade ettiler.
Ortagi olmakla gurur duyduklari ve basari basamaklarini üçer beser tirmanmasina sahitlik ettikleri Konya Seker’in her yatiriminda imzasi ve emegi bulunan Recep Konuk’un yeni bir misyonu oldugunu belirten kooperatif temsilcileri, sirketin stratejik yatirimlarla pancara, patatese, ayçiçegine, misira, süte ve besiye Konya’da teminat olusturdugunu hatirlatarak, bu tecrübe ve birikimin baska bölgelerdeki üretici ve o bölgelerdeki ürünler için de umut kaynagi oldugunu belirttiler. Genel Kurul salonundaki herkesin ortak vasfinin çiftçilik oldugunu vurgulayan kooperatif temsilcileri, temsil ettikleri 900 bin civarindaki çiftçi ailesinin dua ve desteginin ülke tarimina ve üreticisine hizmet edecek olanlarin arkasinda oldugunu belirterek, “Bu büyük ailenin her bir ferdinin diger unvan ve vasiflari ile kisisel aidiyetleri ikinci plandadir” dediler.
“KONYA SEKER TOPYEKUN KALKINMA MODELINI INSA ETMISTIR”
Ülke çiftçisinin üretimden yana bir probleminin olmadigini, daha çok üretmek konusunda istek ve arzusunun bulundugunu vurgulayan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Baskani ve Karaman Milletvekili Recep Konuk, “Konya Seker yaptigi yatirimlarla çiftçideki bu istek ve arzunun neler yapilirsa niyetten hayata tasinabilecegini uygulamali olarak göstermistir. Tarlada üretmek çiftçi için isin en kolay tarafidir. Çiftçinin tek basina yapamayacagi, çare üretemeyecegi konu üretilene sahip çikacak, üretilenin kiymetini arttiracak organizasyonlari kurmaktir. Konya Seker bir üretici kooperatifi istiraki olarak çiftçinin tek basina yapamayacagi ve ürünün kiymetine kiymet katacak, tarlada üretileni yere düsürmeyecek yatirimlari yaparak topyekûn bir kalkinma modelini insa etmistir. Bugün tarladaki çiftçi pancarin yani sira, misiri, arpayi, ayçiçegini, patatesi gönül rahatligiyla ve gece korkulu rüya görmeden ekebiliyor, besicilik yaparken dolandirilir miyim endisesi yasamiyor, ürettigi sütü dökmekten korkmuyorsa bu Konya Seker’in bu ovaya diktigi üretim kalelerinin sonucudur” dedi.
“KONYA SEKER ÜRETICININ DE UMUDUDUR”
Konya’daki üreticinin dün yasadigi problemlerin birçok bölgedeki üretici için halen devam ettigini söyleyen Konuk, Konya Seker’in karda bir iz açtigini ve Türkiye’nin her tarafindan çok sayida bu tür Kooperatif sirketi bu izden yürür ve Konya Seker yüzbinlerce çiftçi için örnek olursa bundan büyük mutlulugun olmayacagini belirttigi konusmasini söyle sürdürdü;
“Balikesir-Bursa Kooperatifimiz burada. Balikesirli’nin, Karacabeylili’nin Bursali’nin domates üretmede bir problemi var mi? Yok. Bugün ürettiginden daha fazlasini da üretebilecegini ben biliyorum. Problem ne? Problem tarladaki domatesin fiyati yerinde sayiyor ama marketteki salçanin fiyati sürekli yukari tirmaniyor. Yani çiftçi tarlada alin teri döküyor, daha çok ürettikçe kendi içinde rekabet ediyor, çiftçinin malini koruyacak çiftçi isletmeleri olmadigi için araya giren aracilar isin kaymagini topluyor. Bu sadece domatesin, Balikesir, Bursa çiftçisinin problemi degil. Ayni problem Kayseri çiftçisinin de, Burdur, Isparta, Ankara, Çorum, Kastamonu, Usak, Kirsehir, Elazig, Mus çiftçisinin de problemi. Çözüm ne? Çözümün örnegi iste burada. Konya, Konya Seker ile bunu çözdü. Bunu Türkiye’nin her tarafina tesmil etmek mümkün. Nasil? Birazcik destek, Ankara’dan esecek saglam bir rüzgâr buna yeter de artar bile. Tarladan tarafa bir bakis açisinin Ankara’da olmasi bu açidan son derece önemlidir ve Allah’a sükür kooperatif Baskanlarimiz ve yöneticilerimiz ile üreticilerimiz bunun öneminin farkindalar. Herkes ne istedigini, ne bekledigini biliyor. Mesela bir Kooperatif Baskanimiz söyledi. Biz dünyanin ilk 5 gida sirketi olmayi hedef olarak belirlemis bir kooperatif istirakiyiz. Peki, bu devasa sirketin hissedari kooperatifler hangi mevzuatla yönetiliyor? Toplam is hacmi milyon TL’ye ulasmayacak veya birkaç milyon TL ancak olacak is bitiminde de tasfiye süreci yasayacak konut kooperatifleriyle bile ayni mevzuatla yönetiliyor. Dünya ile yarisa çikacak bu istiraklerde yönetsel istikrari saglayacak, 5-10 yillik stratejik planlama yapilmasina imkân verecek yönetsel yapilanmalar ancak ve ancak o vizyonu karsilayacak mevzuatla mümkündür. Sahada yaptigimiz onlarca is var. Hepsi büyük isler. O isleri ve ülkemizde yapilacak o isler gibi isleri kisilere bagli kalmayacak, buralarin ve buralarin takipçisi olacaklarin hizini kesmeyecek hizina hiz katacak islerin de yapilmasi gerekiyor. O çorbada tuzumuz olsun diye bir vazife üstlendik. Insallah o çorba pisecek ve bize de sizin adiniza o çorbaya tuz atmak nasip olacak.”
“YATIRIMLAR SIRKETIMIZIN YÜKÜNÜ ALIYOR”
Konya Seker’in Türkiye’nin en hizli büyüyen ve faal oldugu sektör araligini her yil genisleten dinamik bir sirket oldugunu belirten Recep Konuk enerji yatirimlarina deginerek “Bu yatirimlar sirketimize yük olan degil, sirketimizin yükünü alan yatirimlardir. Biz bu yatirimlari sirketin öz kaynaklarina dokunmadan, bilançomuzun gücüyle finanse ettik. Bu yatirimlar bugün kendi kendilerini ödüyorlar. Yarin bu yatirimlar buradaki asil isimizin daha da büyümesi için kaldiraç görevi üstlenecekler. Ana faaliyet alanimiz olan gida da olabilecek konjonktürel dalgalanmalarda sigorta islevini yerine getirecekler. Yani ana faaliyet alanimizi çevreleyen bu halka ve bu katmanlarin görevi çekirdegin zarar görmemesi olacak” dedi.
Konuk’un konusmasindan sonra yapilan oylamalarda Konya Seker Yönetim ve denetim kurullari ile hesap dönemi oy birligi ile ibra edilirken, bir sonraki hesap dönemine ait program da tüm hissedarlarin oy birligi ile kabul edildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284