KOP Bölge Kalkinma Idaresi KOP Bölgesi’nde

Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge kalkinma idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, beraberindeki heyetle birlikte Karaman’in Ermenek ve Sariveliler ilçesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

KOP Bölge Kalkinma Idaresi KOP Bölgesi’nde

KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, KOP Bölge Kalkinma Idaresi uzmanlari, Karaman Il Gida, Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü ile Karaman Il Özel Idaresi yetkilileriyle birlikte Karaman’in Ermenek ve Sariveliler ilçesini ziyaret etti. Prof. Dr. Babaoglu ve beraberindeki heyet, Ermenek ve Sariveliler ilçe Kaymakamlari, ile belediye baskanlari ve köy muhtarlariyla bir görüsme gerçeklestirdi. Prof. Dr. Babaoglu, “Ermenek ve Sariveliler ilçelerimiz daglik alanda olmalari ve yogun göç vermeleri nedeniyle KOP Bölge Kalkinma Idaresi için kalkinmada önceliklidir. Bu tür ilçelerde kalkinma için turizm ve tarimin birlikte degerlendirilmesi, öncelikle her köy ve beldenin tarimsal sulama imkanina kavusmasinin ve turizm degerlerinin belirlenmesi gerekir” dedi. Prof. Dr. Babaoglu, Kalkinma Bakanligi ile KOP Idaresi’nin yogun göç veren, gelir seviyesi düsük daglik kirsal alanlarin kalkinmasina büyük önem verdigini ifade ederek, “KOP Bölgesi daglik ilçeleri için organik tarimi, göletler gibi küçük sulama projelerini, kirsal turizm kapsaminda degerlendirilmesini, dag köylerinin ulasim alt yapisinin iyilestirilmesini, egitim olanaklarinin gelistirilmesini de önemsiyoruz. Ermenek Baraji ve Gölü'nün Ermenek ilçesinin kalkinmasinda en büyük katkiyi yapacagi görülmektedir. Fakat bu göl enerji üretimi yaninda balikçiliktan, turizme ve tarima kadar iyi planlanmali ve en iyi yararlanma imkanlari arastirilmalidir. Bu amaçla Ermenek'in kalkinmasinda Ermenek Gölü konulu bir Çalistay yapilmali, özellikle balikçilikta Beysehir Gölü'nde yasanan deneyimlerden istifade edilmelidir” seklinde konustu.

“DAGA AYRI OVAYA AYRI KALKINMA MODELI GELISTIRIYORUZ”
Daglik ilçelere ayri ovalik ilçelere ayri kalkinma modelleri gelistirdiklerini ifade eden Babaoglu, Aksaray, Karaman, Konya, Nigde illerimizi kapsayan KOP Bölgesi sinirlari içinde 50 ilçeden 17 ilçe, 120 belde ve 466 köyün daglik alan kapsamina girmekte oldugunu, bölgede Karaman ve Nigde'nin en çok daglik alana sahip iller olarak daha fazla göç verdigini söyledi.
Prof. Dr. Babaoglu, “KOP Bölgesi nüfusunun yüzde 86,2’si düzlük alanda yasarken %13,8’i daglik alanlarda yasamaktadir. Daglik alanlarin en yogun göç veren yerler olmasi nedeniyle bölgesel kalkinma planlari daglik alanlara verdikleri önemle orantili olarak basariya ulasabilir. Bu tabi ki daglik ilçelere, beldelere, köylere özel önem verip ova olan ilçelere, beldelere, köyleri önemsemeyecegimiz anlamina gelmiyor. Daglik alanlarin kalkinma modelleri kendine özgü, ovalik alanlarin kalkinma modelleri kendine özgüdür. KOP Bölgesi, cografi ve dogal bir ayrim sonucu daglik alana özel ovalik alana özel çalisma imkâni vermektedir. Daglik alanlar, KOP Bölgesi’ni güneyden sarmis bir yarim ay gibidir. Yani cografya da farkli kalkinma modellemelerine izin veriyor. Kalkinma Bakanligi ve KOP Bölge Kalkinma Idaresi olarak sadece kirsal alani ve tarimi da hedeflemediklerini 65 bin kilometrekare alan sahip kir-kent tüm alanlarin kapsama alanina giriyor” dedi.
HEDEF YASAM KALITESI ARTMIS BIR KOP BÖLGESI
Su kaynaklarini etkin kullanan, tarim alt yapisini gelistirerek rekabetçi ve kaliteli üretim yapan, kirsal ve kentsel alanda yasam kalitesi artmis bir KOP Bölgesi hedeflediklerini ifade eden Prof. Dr. Babaoglu “Limanlara ve diger bölgelere kara, demiryolu ve havayoluyla hizli ve ucuz ulasan, enerji ihtiyacinin bir kismini kendi kaynaklarindan üreten, yerel, ulusal ve uluslararasi ticari rekabet edebilirligi yüksek, egitim, saglik ve turizm eksenlerinde gelismis bir bölge olusturmak amaciyla sürdürülebilir kalkinma anlayisini hayata geçirecek bir projeyi temel almaktayiz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284