KPSS’yi Kazanan Memur Yeniden Sinava Girecek

47 yillik Devlet Memurlari Kanunu degisiyor. Düzenlemeye göre KPSS’den sonra memurlar bir süre ‘aday’ statüsünde çalisacak sonra yeterlilik sinavina girecek.

KPSS’yi Kazanan Memur Yeniden Sinava Girecek

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, ‘kidem tazminati’, ‘intibak’ ve ‘taseron isçilerle’ ilgili düzenlemenin ardindan, ‘kamu personel reformu’ için de dügmeye basti.
Star Gazetesi'nin haberine göre, 47 yillik Devlet Memurlari Kanunu’nda degisiklik yapmak için çalisma baslatan bakanlik, kamu görevlileri arasindaki ücret dengesizligini gidermeyi, çalisan memurun ödüllendirilmesini, çalismayan memurlara yaptirim uygulanmasini planliyor. Reform kapsaminda en büyük degisiklik ise Kamu Personel Seçme Sinavi’nda (KPSS) yasanacak. Buna göre KPSS’den sonra ikinci bir sinav daha yapilacak.
Reform çerçevesinde, kamu görevlilerinin özlük ve sosyal haklari ile ilgili ön çalisma yapildi. Çalismada kamu görevlilerinin haklarinin 5 ayri kanun ile düzenlendigi belirlendi. Yine ayni çalismada kamu görevlilerinin 50 çesit ücret aldigi, ayni statüde olan ve ayni isi yapan personel arasinda ciddi ücret farkliliklari oldugu saptandi. Örnegin, kadrolu mühendis ile sözlesmeli mühendis, kadrolu isçi ile sözlesmeli isçi arasinda bin ile bin 500 lira arasinda ücret farkliliklari oldugu tespit edildi. Ayrica yine kamu görevlilerinin, izin, kidem tazminati, prim gibi bir çok sosyal hakkinda da büyük uçurumlar oldugu saptandi. Kamu personel reformu ile tüm bu farkliliklarin ortadan kaldirilmasi amaçlaniyor.
MEMURLUGA GIRIS ZORLASIYOR
Kamu personel reformu çerçevesinde yürütülen çalismalar henüz taslak asamasina dahi gelmedi. Ancak çalismalarin gelecek yil içinde tamamlanarak, memur sendikalari ile masaya yatirilmasi amaçlaniyor. Bu çerçevede, memurlarla ilgili yapilmasi planlanan düzenlemelerin bazilari söyle:
Kamu görevlilerinin özlük ve sosyal haklari tek bir kanunda toplanacak. Her meslek grubunun ayri ayri düzenlemesi olmayacak.
Devlet memurlugundaki ‘ömür boyu is garantisi’ anlayisina son verilecek. Kamu görevlileri için kismen uygulanan, ‘ödül ve prim’ sistemi, sistematik yapiya dönüstürülecek. Ayrica, çalismayan memurlara da yaptirim uygulanmasinin önü açilacak.
Memurluga girmek zorlasacak. KPSS’den yeterli puan alan memurlar belirli süre aday memur statüsünde çalistirilacak. Adaylik süresinin ardindan ise yeterlilik sinavina tabi tutulacak. Sinavi kazanan adaylar asil memur olarak görevlendirilecek.


Kaynak: posta.com.tr
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284