Kredili Mevduatta Gizli Kesintiye Dikkat

Merkez Bankasi, kredili mevduat hesabindan çekilen paranin faizini sinirladi.

Kredili Mevduatta Gizli Kesintiye Dikkat

Ancak bazi bankalar bu hesaptan para çeken müsterilerinden Bankacilik Hizmet Geliri adi altinda para kesmeye basladi. Sektördeki bazi bankalar Merkez Bankasi’nin (MB) kredili mevduat hesabi faizlerine sinirlama getirmesinden sonra yeni bir uygulama baslatarak kredili mevduat hesabindan para kullanan müsterilerinden ‘Bankacilik Hizmet Geliri’ adi altinda para kesmeye basladilar.
Yüzde 5'lere varan oranda faiz aliyorlar
Maas müsterilerine maaslarinin belli oranlarinda (tek hesap, avans hesap, kurtarici hesap...) hazir kredi kullandiran bankalar, yüzde 5’lere varan oranlarda faiz aliyorlardi. MB’nin verdigi bilgilere göre kredi kartlari ile benzerlik tasiyan KMH’larin bankaciliktaki hacmi 10 milyar Türk Lirasi seviyesine ulasti.
Merkez Bankasi mayis ayinda çikardigi teblig ile kredili mevduat hesabi (KMH) faiz oranlarina üst sinir getirdi. Düzenlemeye göre KMH faizleri kredi karti islemlerinde uygulanacak aylik azami ve gecikme faiz oranlarini geçemeyecek. MB’nin yeni uygulamasinda aylik azami faiz Türk Lirasi için yüzde 2.22, ABD Dolari için yüzde 1.70 ve euro için yüzde 1.64.
Bankacilik Hizmet Geliri adi altinda kesinti
Ancak kredi faizleri ile mevduat faizi arasindaki kâr marjlari daralan sektördeki çogu yabanci ortakli ve kimi de tamami yabanci sermayeli bazi bazi bankalar, avans kredi kullanan müsterilerinden MB’nin belirledigi faizi alirken bunun yaninda Bankacilik Hizmet Gelirleri adi altinda BHG de kesiyor.
Bonus sarti KMH
Müsteriler bunu ekstrelerinde fark edip itiraz ederse paralarini geri alabiliyorlar. Ancak bu geri ödeme müsterilerin uzun süre banka çalisanlariyla tartisma yasamasindan sonra mümkün olabiliyor. Sektörde su an alti banka müsterilerinin mevduat hesabinran BHG kesintisi yapiyor. Banka müsterilerinin verdigi bilgiye göre 800 liralik kredili mevduattan 700 lira kullanildiginda 35 lira faiz kesintisinin yani sira bu rakama yakin tutarda da BHG kesiliyor.
Bazi bankalar son dönemlerde maas müsterisi kazanmak için 300 liralik bonus vermeyi vaad ediyor. 300 liralik bonusun sarti ise kredili mevduat hesabi açmak.
Vatandas ne yapmali?
Kredili mevduat hesabini kullanan banka müsterilerine, hukuk uzmanlari su öneride bulunuyor: Bankalarindan hesap ekstrelerini alip BHG ya da ‘Bankacilik Hizmet Geliri’ adi altinda bir kesintinin olup olmadigini kontrol etmek.
Bankalarin kâri düsüyor
Müsteri sikayetlerine yol açan bu uygulamanin daralan kâr marjlarindan kaynaklandigi belirtiliyor. Subelerin hedef rakamlarini tutturmalari için kapanan bir gelir kapisinin yerine yeni bir yola basvurdugu iddia ediliyor. (Milliyet)
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284