Maasi Devlet Ödeyecek, Issizler Meslek Edinecek

Çalisma Bakanligi, yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Isbasi egitim programlarina katilarak firmalarda staja giden issizlere 6 ay boyunca maaslari devlet tarafindan ödenecek.

Maasi Devlet Ödeyecek, Issizler Meslek Edinecek
Maaslar, net 740 TL olarak asgari ücret üzerinden hesaplanacak. Bu süre içerisinde stajyer, isyerine uyum saglarsa ve isveren de isterse kadrolu olarak çalismaya devam edecek.
Ayrica issizler için tam maasla, en az 6 aylik geçici is imkâni saglanacak. Bakanlik, isbasi egitim programindaki yeni düzenleme ile istihdam imkânlarini artirmayi ve issizlere nitelik kazandirmayi hedefliyor. Yeni düzenleme ile isbasi egitim programlarina basvuran kisilerin 6 ay boyunca maas ve SSK primi devlet tarafindan karsilanacak. Böylece issiz gençler, tezgâhin basinda ustadan isi ögrenecek. 6 ay boyunca uyum saglarsa ve isveren isterse devam edecek. Isveren istihdam etmek istemese bile issiz gençler meslek sahibi olacak. 6 ay boyunca maasini ve primlerini devlet yatiracagi için de hiçbir kaybi olmadigi gibi geçici olarak ise kavusacak. Halen Türkiye Is Kurumu, isbasi egitim programlari düzenliyor. Ancak bu kurslara katilanlara maas ödenmiyordu. Önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek degisiklikle artik maas ödenmeye baslanacak olmasi, talebi artiracak. Issizlerin, bu süreçte nitelik kazanmasi hedefleniyor.
EN AZ 5 ÇALISANLI FIRMALARDA DÜZENLENIYOR
Iskur tarafindan yürütülen isbasi programlari, issizlere meslek ve tecrübe kazandirma islevi görüyor. En az lise mezunu düzeyindeki issizler, isverenle ortak yapilan programlar çerçevesinde isletmelerde istihdam ediliyor. 6 ay boyunca çalisan bu kisiler isveren için ücretsiz eleman niteligi tasiyor. Issizler için de meslek ve tecrübe kazanma imkâni sagliyor. Bu programlara katilan kisiler, o isyerinden ayrilsa bile daha sonraki is basvurularinda 'surada çalistim, su meslekte tecrübem var' diyebiliyor.
Isbasi programlari en az 5 çalisani bulunan firmalarda düzenleniyor. Bu programlara katilacak kisilerin, o isyerinde çalisan kisiler disindaki kisilerden olmasi gerekiyor. Ayrica isbasi programina katilacak kisilerin, son alti aylik çalisan sayisina ilave olarak ise alinmasi gerekiyor. Böylece isverenin mevcut elemanlarindan birini isbasi programi kapsaminda ise almasi ya da isçilerinden birini çikarip yerine maasini devletin ödedigi birini almasinin önüne geçiliyor.
Firma, isbasi programi kapsaminda stajyere basvurdugu meslek kapsaminda fiilen çalistirmak zorunda. Basvurdugu meslek disi bir is ise yaptiramiyor. Isbasi programlari günlük en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere haftalik 45 saat oluyor. Toplamda 6 ayi geçemiyor. Isbasi programlarina katilacak kisilerin Iskur'a kayitli issizler arasindan seçilmesi zorunlu.
Uzmanlar, bu programin en önemli hedefinin issizlere nitelik kazandirmak oldugunu belirtirken birçok isverenin sürekli olarak nitelikli eleman bulamamaktan sikâyet etmesine de dikkat çekiliyor. Bu staj programlari ile devlet, isverene 'elemanini kendin yetistir, meslegi ögrenene kadar maasini ben ödeyecegim' diyor. Bu programlarin en büyük eksigi, staja gelen kisilerin düzenli gelir elde edememesiydi. Daha önce günlük 15 TL cep harçligi verilen kisilere artik aylik 740 TL net maas ödenecek. Daha önce yalnizca saglik primleri ödenen bu kisilerin sigortalari da yatirilacak. Bu harcamalar, Iskur tarafindan Issizlik Fonu'ndan karsilanacak.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284