Maasi Düsük Gösteren SGK`ya Çagirilacak!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Baskani Fatih Acar, isverenlerin ne ücret ödüyorsa onu beyan etmesi gerektigini belirterek, ücretlerin pozisyonlarla uyumlu olmadigi durumlarda da ilgili isvereni çagiracaklarini söyledi.

 Maasi Düsük Gösteren SGK`ya Çagirilacak!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Baskani Fatih Acar, isverenlerin ne ücret ödüyorsa onu beyan etmesi gerektigini belirterek, ''Beyan edilen ücretin meslek kodlari ile uyumlu olmasi lazim.
Ücretlerin pozisyonlarla uyumlu olmadigi durumlarda da ilgili isvereni çagiracagiz, 'isletmenizde asçi ile asçi basi ayni ücretli olmaz' diyecegiz, ayniysa isverenden bunu açiklamasini isteyecegiz'' dedi.
Acar, yaptigi açiklamada, kayitdisi istihdami engellemek içen geçen yil yürütülen çalisma kapsaminda ücretlerin eksik bildirilmesini engellemek amaciyla 'aylik prim ve hizmet belgesi'nde degisiklik yapildigini söyledi. Bu kapsamda isverenlerin çalistirdiklari sigortalilari Uluslararasi Standart Meslek Siniflamasi kodlarina uygun olarak mesleklerini bildirmelerinin saglandigini ifade eden Acar, böylelikle düsük ücret bildirilmesinin önüne geçilmesinin hedeflendigini anlatti.
Çalisma kapsaminda 5 bin 213 meslek kodu belirlediklerini dile getiren Acar, ''Meslek kodu uygulamasiyla artik tüm mesleklerin bir kodu var. Asçi ile asçibasinin, genel müdür ile genel müdür yardimcisinin meslek kodlari farkli. Isverenler, 1 Kasim'dan itibaren 'aylik prim ve hizmet belgeleri'nde isçilerin ne is yaptiklarini kodlari girerek bildiriyor'' diye konustu.
SGK, ASGARI ÜCRETIN IZAH EDILMESINI ISTEYECEK
Acar, belli yasalara göre, bazi kurum, kuruluslar ile kanunla kurulan kurumlarin ücret belirleme yetkileri olduguna isaret ederek, örnegin TMMOB ve Türk Tabipler Birligi gibi bazi sivil toplum örgütlerinin de ilgili mesleklerin asgari ücretlerini belirledigini vurguladi. Acar, söyle konustu:
''Bu tür sivil toplum örgütlerini belirledigi ücretin altinda bildirim yapan isverenler olursa çalisanlar gerçekten o ücreti aliyor mu, almiyor mu, bunun kontrolünü yapacagiz. Izah edilmesini isteyecegiz. Izah ediyorsa 'altinda ama ben yeni açtim bu isletmeyi, bu kadar ödeyebiliyorum, ödedigim para bu, bankaya yatiriyorum' diyorsa zorla ödemedigi ücreti göstermesini istemiyoruz.
Ayrica kanunlarin belirledigi bazi ücretler de var. Örnegin, kanun 'Bir eczaci ikinci bir eczaciyi yaninda çalistiriyorsa asgari ücretin iki katindan az ödeyemez' diyor. Bir eczaci ikinci eczaciyi çalistiriyorsa 'Sen asgari ücretin iki katindan az beyan edemezsin' diyecegiz. Asgari ücretten beyan etmisse 'bunu düzelt' diyecegiz.
Herkes ne ücret ödüyorsa onu beyan etsin. Su da yanlis anlasildi bazen. Isverenin ödemedigi bir ücrete, prim ödemesi söz konusu degil. 'Siz bin lira ödüyorsunuz, bin 500 lira beyan edeceksiniz' demiyoruz ama beyan edilen ücretin meslek kodlari ile uyumlu olmasi lazim.
Biz uyumlu mu degil mi bakacagiz. Ücretlerin pozisyonlarla uyumlu olmadigi durumlarda da ilgili isvereni çagiracagiz. 'Isletmenizde asçi ile asçibasi ayni ücretli olmaz' diyecegiz, ayniysa isverenden bunu açiklamasini isteyecegiz. Biz diyoruz ki isletmelerimiz, cezali duruma düsmemeleri bakimindan, kendi durumlarini bir daha gözden geçirsinler. 2013'ten itibaren yepyeni bir sayfa açarak, gerçek ücret neyse bunu beyan etsinler.''
SGK bünyesinde risk analiz merkezi kurulduguna isaret eden Acar, ''Bu kapsamda tespitler yapildi. Bu yil, bildirilen ücretlerle ile olmasi gereken ücretler arasinda fark tespit edilen isyerlerinde denetimler yapacagiz. Denetime giden müfettislerin elinde risk analiz merkezinden elde edilen veriler olacak. Verilerden hareketle 'su sektörde kayitdisi daha fazla' diyecegiz ve o sektöre yönelecegiz'' diye konustu.
''ISTIYORUZ KI KAYITDISILIGI BIRLIKTE ÇÖZELIM''
Primleri asgari ücret üzerinden yatirilan futbolcularin ve basketbolcularin kulüpleri ile görüsmeler yapildigini hatirlatan Acar, ''Yapilan çalismalar neticesinde Spor Toto Süper Lig'deki bu çalisma neticesinde, yillik prime esas kazanç matrahinda 38 milyon lira artis oldu. Beko Basketbol Ligi'ndeki çalismalar sonucunda da yillik prime esas kazanç matrahindaki artis 23 milyona yaklasti. Voleybol takimlarina yönelik çalismalarimiz da devam ediyor'' diye konustu.
Acar, 5580 sayili Özel Ögretim Kurumlari Kanunu'na göre, özel sektörde çalisan ögretmen ile Milli Egitim Bakanligi'nda çalisan ögretmen arasinda ücret farkliligi olamayacagina dikkati çekerek, özel okulda çalisan ögretmenlerin ücretlerinde düsüklük olup olmadigini da inceleyeceklerini vurguladi.
Acar, isverenlere su çagriyi yapti:
''Türkiye artik eski Türkiye degil, kurumlar eski kurumlar degil. Bilgiye rahat ulasabilen, olaylari tespit edebilen bir SGK var. Bizim, isverenlerimize ceza yazalim, onlari magdur edelim gibi bir yaklasimimiz asla yok. Biz, bilgelendirici ve yol gösterici bir yöntemle bu sorunu çözmek istiyoruz.
600'e yakin müfettisimiz var, bin 400 civarinda denetmen kadromuz var. Bu kadroyu, planli ve programli bir sekilde kayitdisiligin ortadan kaldirilmasi için kullanacagiz. Istiyoruz ki kayitdisiligi birlikte çözelim. Yanlis olan bir sey varsa isverenlerimiz bunu düzeltsin. Düzeltilmemesi durumunda bunlari tespit edebilen, görebilen bir kurum var.''

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284