Maliye Bakanligi 7 Bin 200 Müfettis Alacak!

Maliye Bakani Mehmet Simsek, kayitdisi ile ilgili yaptigi açiklamada mutlaka sahada olmalari gerektigini söyledi ve 4 bin 800 olan vergi müfettisi sayisini 12 bine çikaracaklarini açikladi.

Maliye Bakanligi 7 Bin 200 Müfettis Alacak!

Maliye Bakani Mehmet Simsek, son 10 yil içinde kayit disiligin ciddi oranda geriledigini, ancak hala yüksek seviyede oldugunu söyledi.

Simsek, su anda 4 bin 800 vergi müfettisi bulundugunu, bu sayiyi orta vadede 12 bine kadar çikarmayi amaçladiklarini belirterek, ''Çünkü sadece mevzuat yetmez, sadece kayit disiliga karsi eylem planlari yetmez, mutlaka sahada olacagiz'' dedi.
Simsek'in açiklamalari 7 bin 200 müfettis aliminin planlari arasinda oldugunu ortaya koydu. Simsek alimlar için net tarih vermedi....
Maliye Bakani Mehmet Simsek, kayit disilikla mücadele kapsaminda akaryakit, madeni yag, tütün ve alkol sektöründe fatura ve elektronik defter zorunlulugu getirilecegini söyledi.
Kozmetik ürünler takip sistemini hayata geçireceklerini belirten Simsek, ''Kozmetik ürünleri izlemeye yönelik Saglik Bakanligi ile bir sistem kuruyoruz. Bundan sonra bütün kozmetik ürünleri üretimden satisina yönelik takip edecegiz'' dedi.
6111 sayili yasa kapsaminda, borç yapilandirmasindan faydalanan mükelleflerin bu ay sonu itibariyle mutlaka taksitlerini ödemeleri gerektigini belirten Simsek, ''Çünkü bu son sans'' dedi.
Maliye Bakani Mehmet Simsek, su an itibariyle Halk Bankasi'nin yüzde 24'e kadar oranini sartlar uygun olursa bu yil veya gelecek yil halka arz etmeyi düsündüklerini bildirdi.
Enflasyonun sebebinin vergi artislari olmadigini aktaran Maliye Bakani Mehmet Simsek ''Bütün fiyatlar sabit kalsin, enflasyon düssün yaklasimi çok saglikli degil'' dedi.
Simsek, gelir vergisi reformuyla ilgili taslak çalismasini tamamladiklarini belirterek, ''Bu yasayla biz bütün imtiyazlari, bütün istisnalari masaya yatirdik'' dedi.
Maliye Bakani Mehmet Simsek, kayit disilik oraninda son yillarda yasanan gerilemenin ihmal edilemeyecek kadar önemli bir basari oldugunu belirtti.
Simsek, ''Kayitdisi Ekonomi ile Mücadele Eylem Plani'nin 9 Aylik Gerçeklesme Sonuçlari ve Izleme ve Ilerleme Raporu''nu açikladigi basin toplantisinda, raporu en az AB'nin ilerleme raporu kadar önemsedigini söyledi.
2011-2013 dönemini kapsayan ''Kayitdisi Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Plani''nin Aralik 2011'de yürürlüge girdigini hatirlatan Simsek, kayit disi ekonominin Türkiye'nin en önemli sorunlarindan biri oldugunu dile getirdi.
Kayit disi ekonomi ile mücadelenin terörle mücadele kadar önemli oldugunu belirten Simsek, ''Çünkü kayit disilik demek aslinda haksiz rekabet, firmalarimizin ölçeginin küçük kalmasi, ülkemizin ve firmalarimizin dünya ile rekabet edememesi, 75 milyonun hakki olan verginin tam olarak tahsil edilememesi, ülkemizin daha fazla borçlanmasi, vergi yükünün hafifletilememesi demektir'' diye konustu.
Son yillarda kayit disi ekonomi ile mücadele konusunda çok önemli adimlar attiklarini ifade eden Simsek, aldiklari tedbirler sayesinde kayit disi ekonominin azaldigini gördüklerini söyledi.
''Kayit disilik Avrupa ortalamasinin çok üzerinde''
Avusturya Johannes Kepler Üniversitesi'nde görevli Prof. Friedrich Schneider'in yaptigi bir arastirmaya göre, Türkiye'de kayit disilik oraninin 2002 yilindan bu yana yaklasik 5 puan azalarak 2011 sonu itibariyla yüzde 27,7'ye geriledigini kaydeden Simsek, ''Bu, ihmal edilemeyecek kadar önemli bir basaridir'' degerlendirmesinde bulundu.
Ayni çalismaya göre AB ülkelerinde kayit disilik oraninin yüzde 7 civarinda oldugunu dile getiren Simsek, Türkiye'deki yüzde 27,7'lik kayit disilik oraninin Avrupa'nin çok üzerinde olduguna dikkati çekti.
Simsek, uzun vadede amaçlarinin kayit disilik oranini Avrupa ülkeleri ortalamasina çekmek oldugunu belirtti.
Kayit disi ekonomi ile ilgili Türkiye Istatistik Kurumu'nun (TÜIK) yaptigi hesaplamalara da deginen Simsek, TÜIK verilerine göre, kayit disi istihdamin 2002 yilinda yüzde 52,1 iken 2012 Haziran ayi itibariyla yüzde 40,4'e düstügünü söyledi.
Hangi çalisma dikkate alinirsa alinsin, son 10 yilda kayit disiligin çok ciddi oranda geriledigini anlatan Simsek, yine de kayit disi istihdam oraninin hala yüksek seviyelerde olduguna dikkati çekti.
''Kayit disilikla mücadele Maliye'nin tekelinde degil''
Kayit disilikla ilgili bütün çabalarinin vergiyi tabana yaymayi amaçladigini dile getiren Simsek, sözlerini söyle sürdürdü:
''Kayit disilikla mücadelede basari kazanabilmemiz için mutlaka etkin bir izleme ve degerlendirme sistemi gerekiyor. Ayrica kayit disilikla mücadele sadece Maliye Bakanligi'nin tekelinde olmadigi gibi sadece Maliye Bakanligi'nin çalismalariyla yapilacak bir is degil. Bu eylem planinin uygulanmasinda birçok kurum ve kurulus, birçok bakanligimizla ortak çalisma yapiyoruz. Bütün bakan arkadaslarima, bütün ilgili kuruluslara tesekkür ediyorum'' diye konustu.
Izleme ve degerlendirme sistemini yeni eylem planiyla etkin hale getirmek için 3 ayri kurul olusturduklarini anlatan Simsek, bunlardan birincisinin yürütme kurulu oldugunu söyledi. Simsek, söz konusu kurulun Gelir Idaresi Baskani Mehmet Kilci ile eylem planinda yer alan kurumlarin üst düzey yöneticilerinden olustugunu hatirlatti.
Ikinci kurulun Basbakan Yardimcisi Ali Babacan baskanliginda 6 ayda bir toplanan, bakanlar düzeyinde bir kurul oldugunu belirten Simsek, bu kurulun Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi bakanlar ile eylem planinda yer alan faaliyetlerden sorumlu bakanlardan olustugunu kaydetti.
Simsek, üçüncü kurulun Basbakan Recep Tayyip Erdogan baskanligindaki ''Kayitdisi Ekonomi ile Mücadele Yüksek Kurulu'' oldugunu belirterek, yilda bir kez toplanan kurulun kayit disi ile mücadelenin etkin sekilde izlenmesi ve topluma mal olmasina vesile olacagini umdugunu ifade etti.
''47 eylemden 13'ünü tamamladik''
Yeni eylem plani ile ilgili degerlendirmelerde de bulunan Simsek, Eylül sonu itibariyla söz konusu eylem planinda yer alan toplam 47 eylemden 13'ünün yüzde 100 olarak tamamlandigini bildirdi. Simsek, ''Yil sonuna kadar 13 eylemi daha tamamlamayi amaçliyoruz. Böylece 2012 yili itibariyla öngördügümüz hedeflerin yüzde 55'ini gerçeklestirme basarisini saglamis olacagiz. Yani yil sonu itibariyla 26 eylemi tam olarak gerçeklestirmis olacagiz'' dedi.
Simsek, 2013 yili içinde de kalan 21 eylemi tamamlayacaklarini kaydetti.
Kaynak: Aksam
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284